Derde divisie- De verre uitwedstrijd naar het noorden des lands was niet geheel tevergeefs. ,,Op basis van inzet vind ik dat mijn team wel een punt verdiende al was Jong Groningen wel de beter voetballende ploeg”, erkende trainer Hein van Heek terecht. De beloften van trainer Alfons Arts lieten inderdaad het betere van het spel zien en combineerden makkelijker dan de Katwijkse opponent. ,,Toch vond ik dat wij in de eerste helft enigszins gelijkwaardig waren maar we creëerden te weinig. De eindpass was vaak onzuiver”, analyseerde Van Heek achteraf die dik tevreden was met het zwaar bevochten punt.

gr-5-small

De ervaren doelman Peter Messemaker hield de nul mede dankzij een knappe reflex in de slotfase. Eerder in het duel had hij zich al onderscheiden door een aantal keren snel uit te lopen en met de voet redding te brengen. De gastheren zochten veelal met lange ballen de diepte maar captain Joey Zandbergen, die een prima pot speelde, liet samen met zijn verdedigende kompanen de Groningers vaak in de buitenspel lopen. Bij een penibele situatie moest de captain op de doellijn redding brengen. Een aantal corners voor de thuisclub leverden geen averij voor het Katwijkse vlaggenschip op. Kregen de Vogels dan geen kansen op de openingstreffer? Jazeker. Een vrije trap van een meter of 25 werd door Jaap van Duijn op de paal geschoten en kort voor de thee kopte Arno Dijksta een goede voorzet van Jop Verhagen net iets te zacht in de hoek zodat routinier Peter van der Vlag (38) de inzet onschadelijk kon maken. De thuisclub zette een tandje bij en de Vogels kwamen niet echt meer aan voetballen toe.

gr-16-small

In het tweede bedrijf kwamen de gasten wat beter uit de startblokken, maar echt doelrijpe kansen kwamen er niet uit voort en met dank aan hun doelman bleef de 0-0 op het scorebord prijken. De jonge Groningers hadden de regie weer over genomen en de Vogels moesten het van de counter hebben. Maar zoals Van Heek al aangaf, de eindpass was vaak niet zuiver genoeg. De klok tikte verder en het werd duidelijk dat degene die de eerste goal zou maken zeer waarschijnlijk ook zegevierend de winst naar zich toe zou trekken. De thuisclub leek er het meeste recht op te hebben maar het recht zegeviert niet altijd. Ondanks de druk van de gastheren, en het wegzenden van Mart Spierdijk na zijn tweede gele kaart alsmede enkele gevaarlijke situaties bleven de Rijnvogels met soms kunst- en vliegwerk overeind. Bij enkele spaarzame tegenstoten in de spannende slotfase bleef een Katwijkse surprise achterwege in een door arbiter D’Onorio goed geleide wedstrijd. De enkele tientallen Katwijkse aanhangers konden tevreden de terugreis aanvaarden.

gr-2-small

FC Rijnvogels: Peter Messemaker, Bright Ampong-Zweistra, Joey Zandbergen, Mart Spierdijk, Rob Zandbergen, Pieter van den Breggen, Romano van der Stoep (79.Ogu Kaya), Ricardo de Vlugt, Jop Verhagen (46. Niels van Veen), Arno Dijkstra, Jaap van Duijn (88. Wouter Soomer).

gr-18-small

Foto’ s: Piet van Kampen

Beluister hier de podcast van Ton de Vries van mediapartner RTV Katwijk met trainer Hein van Heek: