Het is niet niks wat er bij alle UDO-aanhangers op die laatste zondagmiddag van vorig voetbalseizoen tegen de kampioen van de derde klasse, Meerburg, na het laatste fluitsignaal door de hoofden schoot. Na 78 voetbalseizoenen stopte het vlaggenschip op de zondag en nam het ook afscheid met een vijftiende en laatste plaats met 14 punten uit 28 wedstrijden met het doelsaldo van 36-77. Het zaterdagselectieteam van UDO kon vorig seizoen in de vierde klasse echt geen enkele verwachting inlossen en werd troosteloos laatste met 5 punten uit 24 wedstrijden en met het doelsaldo van 39-185 (!). Met het oog op de fusieplannen met Oegstgeest, de ‘buurman’ op het Oegstgeester sportpark, en de voorkeur voor de zaterdag als speeldag voor de selectie is in de club het roer omgegooid. De jonge en gedreven nieuwe trainer voor het nieuwe UDO in de zaterdag vierde klasse A, Nikivor van Rijn, is daar het levende bewijs van.

Van Rijn heeft zijn sporen al verdiend bij diverse jeugdselectieteams van Voorschoten’97 en Blauw Zwart waar hij uiteindelijk de A1 onder zijn leiding had. Bij de zondagtak van Voorschoten’97 verving Van Rijn vorig seizoen voor drie wedstrijden de heen gestuurde Laurens van der Voort. Een seizoen daarvoor assisteerde hij bij Mo Bougrine, dit destijds na de winterstop. Van Rijn: ,,Naast het spelen in het tweede zondagteam van Voorschoten’97 boeide het trainersvak mij altijd enorm. En met de trainersvacature bij UDO heb ik natuurlijk daarop gereageerd en na hele goede gesprekken met het bestuur kon ik in juni 2016 het contract voor komend seizoen ondertekenen. Daar stop ik echt mijn hele ziel en zaligheid in en ik hou me zeker nu niet bezig met hoe het zal gaan worden na de fusie van UDO en Oegstgeest in de nabije toekomst.”

Het vroegere zaterdagselectieteam werd UDO 3, selectiespelers stapten over van de zondag naar de nieuwe zaterdagselectie, diverse jeugdspelers werden in de selectie opgenomen waar er echter ook selectiespelers voor een andere vereniging kozen. ,,We hebben nu een hele jonge groep van rond de twintig jaar waar Özcan Bayram met zijn 31 jaar de oudste speler is. Toen hij voor de bekerwedstrijd tegen LSVV’70 met een kuitblessure uitviel, was zijn vervanger Marnix Franken met 22 jaar de oudste speler binnen de lijnen. Na de afgelopen wedstrijden gaan we nu de selectiegroep van ongeveer achttien spelers ‘definitief’ samenstellen. Maar wie er nu net buiten valt, kan zich altijd nog in de selectie spelen”, aldus deze bevlogen jonge trainer.

Op dinsdag 9 augustus werd al de eerste oefenwedstrijd tegen zondagderdeklasser ASC gespeeld wat een verdienstelijke 2-2 opleverde. In de poulewedstrijden voor de districtsbeker kon Van Rijn met UDO nog geen voetbalpotten breken: 3-0 verlies uit bij vierdeklasser Hercules, 0-1 verlies thuis tegen derdeklasser LSVV’70 en zaterdag 27 augustus was thuis de derdeklasser SEV een maatje te groot, 0-4. Van Rijn: ,,Belangrijk is dat we met dit jonge team compact en vanuit een goede organisatie blijven voetballen. De kansjes moeten dan vanzelf wel voor ons komen. Met deze jonge knapen blijft het voor mij voortdurend werken aan de verbeterpunten. Daarbij verwacht ik bij elke wedstrijd van alle spelers 100% inzet, want ik wil echt elke wedstrijd winnen, ook bij deze districtsbeker. Maar wij hebben, net als vele verenigingen, diverse spelers die nu nog op vakantie zijn, of net zijn gegaan. Waarom wordt zo’n bekerronde dan niet in september gespeeld?”

Wat de doelstellingen voor komend seizoen betreft, heeft Van Rijn een duidelijke mening: ,,We hebben een selectie met veel nieuwe spelers en ik ben een nieuwe trainer voor deze groep. Dus ik bekijk het van wedstrijd tot wedstijd. Ik kijk als trainer zeker niet naar andere teams. Maar ik moet wel eerlijk zijn door op te merken dat in deze vierde klasse A bij de komende wedstrijden tegen Blauw Zwart en Oegstgeest er een extra lading op ligt. Bij Blauw Zwart was ik immers jeugdtrainer van verschillende selectieteams en ken ik natuurlijk vele mensen. Wat Oegstgeest betreft, dat zal vooral voor de spelers iets extra’s meebrengen met de fusie die eraan komt. Daar heb ik vanuit mijn achtergrond bij andere clubs natuurlijk geen directe emoties bij.” Hij ziet ook dat in deze klasse er teams zijn die in de top zullen gaan meedraaien en andere clubs die ‘in het linker rijtje’ een plek zullen hebben. ,,Ik denk ook dat Oegstgeest er alles aan zal doen om na een seizoen weer terug te keren in de derde klasse. Daarvoor zijn er meer dan voldoende nieuwe spelers aan de selectie van Oegstgeest toegevoegd. Maar met UDO ga ik echt uit van onze eigen kracht in de komende competitie!”

We weten zeker dat we van UDO met trainer Van Rijn nog veel zullen gaan horen, want UDO is absoluut niet zijn eindstation als voetbaltrainer. Daarvoor spreekt hij te expliciet zijn voetbalideeën uit. Van Rijn: ,,Het is, zeker als jonge trainer, goed om positieve feedback te mogen ontvangen vanuit je selectie en andere verantwoordelijken bij UDO. Uit wat ik hoor en tot op heden beleef, blijkt dat mijn trainingsaanpak goed binnenkomt bij deze selectiespelers. Ik ben denk ik een rustige trainer. Mijn kracht ligt in het individueel coachen van spelers. En ik moet eerlijk zeggen dat ik enorm veel heb geleerd van trainers waar ik mee heb samengewerkt, zoals Hein van Heek bij Voorschoten’97, Ruud de Groot bij SJC en Mo Bougrine bij de zondagtak van Voorschoten’97. Dat alles heeft mij gebracht tot wat voor mij nu als trainer heel belangrijk is… uitgaan van de eigen kracht.”

Hoe sterk die ‘eigen kracht’ is, dat zal zaterdag 3 september moeten blijken in de eerste thuiswedstrijd van de competitie tegen Roodenburg. De bevlogen jonge trainer was duidelijk in de aanpak van de voorbereiding voor deze eerste competitiewedstrijd: ,,Ik stuur vooraf geen ‘mannetje’ naar onze komende tegenstander. Via de media lees ik me zeker in over hoe ze spelen, wat ze denken / voelen en we gaan daar met onze selectie dan  twee keer per week gericht op trainen. Of de tegenstander dan met twee of drie spitsen speelt, door onze voorbereiding op maat moet ook deze jonge selectiegroep overal adequaat op kunnen inspelen. Laat één ding duidelijk zijn… ik wil echt alles winnen en niet figureren.”

Mutaties UDO:

Gekomen: Nikivor van Rijn (trainer).

Vertrokken: Danny Scheurwater (RCL), Raymond Pfundt (RCL), Bas van Haasteren (RCL), Alexander van der Hoogt (RCL), Tobias van der Kolf (Meerburg), Jermaine Ottenhof (Lugdunum) en Danny Würdeman (DoCoS).