LAV Cup, poule C- Je hebt in Duitsland de Kohlenpot-derby, in Schotland The Old Firm, in Engeland The Merseyside-derby, in Spanje El derby Madrileno, in België de Brugse stadsderby,  in Brazilië de Fla-Flu, in Italië de Derby della Madonnina, in Marokko de Al Derby en in Nederland de Dorpers tegen de Dijkers.

Voor thuisclub SJZ was het de tweede wedstrijd in de LAV cup, de eerste werd met 6-2 verloren van de Leidse studenten van LSVV ’70. Voor Meerburg was het pas de eerste wedstrijd en dan gelijk al een kraker. Huis aan huis flyers, advertenties op de borden bij de plaatselijke supermarkten en ja zelfs in het weekend is er een auto met luidsprekers door zowel het Dorp als de Rijndijk gereden. Dat allemaal om zoveel mogelijk publiek naar Sportpark Haasbroek te krijgen, echter niemand had rekening gehouden met het afscheid van Dick Advocaat.

De mist van de fakkels van beide harde kernen was nog nauwelijks opgetrokken of het stond al 1-0 voor de Dorpers. Uit een corner was het captain Stefan Sleijser die de bal achter doelman Patrick Bom wist te werken: 1-0. We gingen er dan ook eens goed voor zitten. Zouden de thuisblijvers dan toch ongelijk krijgen?

Vlak na het openingsdoelpunt kreeg SJZ de kans om de score uit te breiden maar doelman Bom redde bekwaam, net zoals hij dit enkele minuten later zou doen bij een voorzet vanaf de zijkant. Het eerste echte gevaar van Meerburg kwam van spits Mats van der Poel. Hij kon alleen afgaan op keeper Niels van Diemen, maar de goalie wist van geen wijken. Het laatste wapenfeit van de bezoekers in de eerste helft kwam na ruim een halfuur spelen van middenvelder Justin de Jong. Vanaf de zijkant naar binnen gekomen ging zijn schot net naast het doel.

En de groenwitten? Die hadden in de eerste helft het laatste woord, want het was rechtsbuiten Marc Griffioen die letterlijk twee keer zijn voeten liet spreken door bij de 2-0 de bal ineens uit de lucht te nemen en deze onhoudbaar in de linkerhoek te plaatsen. Via een fantastische vrije trap zette hij ook nog eens de ruststand van 3-0 op het scorebord.

,,Uitermate efficiënt”, aldus de ambitieuze trainer Ludo Pistorius, die aangaf helemaal niet zo tevreden te zijn met het spel van zijn ploeg in de eerste 45 minuten. ,,Wij hadden moeite met hun hoogstaande backs. Zo moesten onze beide buitenspelers mee, waardoor zij vaak als een soort back kwamen te spelen en daar liggen niet hun kwaliteiten. Aan de andere kant gaven we ook niet heel veel weg en dat geeft vertrouwen.”

De tweede helft had net zo goed schriftelijk afgedaan kunnen worden. Het enige noemenswaardige was een schot van Duuk van der Meer namens de bezoekers die via de bovenkant van de lat over het doel ging. ,,Meerburg moest komen en dat betekende dat zij ruimte gingen weggeven. Daar hebben wij te weinig gebruik van gemaakt. We zijn groeiende en het gaat steeds beter”, aldus de bevlogen Pistorius, die ondanks de ruime 3-0 overwinning ook nog genoeg verbeterpunten zag.

Ramon Weijers van Meerburg, spelend centraal achterin, vond zijn ploeg veel te slap beginnen. ,,Bij die eerste twee doelpunten staan we met z’n allen te kijken hoe die bal uiteindelijk het doel wordt ingeschoten. In de zestienmeter mag het niet gebeuren dat er op een paar meter gedekt wordt en niemand ingrijpt met als gevolg dat je 2-0 achter komt te staan. Die derde is gewoon een prachtig doelpunt. Dat kan gebeuren, maar die eerste twee zijn echt onnodig. Daarnaast hebben we over de gehele wedstrijd gezien te weinig gecreëerd om de spanning enigszins te kunnen terugbrengen. Je geeft ook niet heel veel weg maar verliest uiteindelijk wel met 3-0.”

,,Simpel gezegd waren wij de laatste jaren gewend om vanuit achterin de bal zo snel mogelijk naar voren te spelen, hard te gaan hollen en voor snelle aansluiting te zorgen”, legde Weijers uit. ,,Dat heeft resultaat gehad, maar onze nieuwe trainer (Alex Redel, red.) wil meer  de voetballende oplossing zien en dat heeft even tijd nodig (gehad). We zijn de laatste weken goed op weg, pech gehad dat we in de eerste wedstrijden een aantal tegenstanders uit de top van de vierde klasse hebben gehad, maar ik beschouw dit nu echt als een incident. Het lag vanavond niet aan de kwaliteit maar aan de instelling.”

Zo eindigde deze derby in een 3-0 overwinning voor SJZ, in een poule waar alles nog mogelijk is. De komende wedstrijden in deze groep zullen uitwijzen of beide ploegen zich gaan plaatsen voor de volgende ronde. En mocht dat niet het geval zijn dan stel ik voor om deze wedstrijd ieder jaar terug te laten keren in bijvoorbeeld de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Mooi weer, veel toeschouwers, muziek, een barbecue, kortom: een feest langs de lijn en zo hoort voetbal toch ook te zijn! Ik ben er dan ook graag weer bij maar ik gun het derbygevoel ook graag aan een van mijn collega’s.

Basis SJZ : N. van Diemen, S. Hulsbos, G. de Goede, R. Vesteegen, C. Berg, D. Rietkerken, M. Griffioen, S. Sleijser (C), T. van Klink, D. Coret en H. Coret.

Basis Meerburg : P. Bom, L. Paulides, G. de Leede, R. Weijers, B. Muller, A. Barokzay (C), J. de Jong, D. van der Meer, M. van der Poel, M. Holleman en F. Voorbij.

Bekijk hier de groepsindeling, het volledige wedstrijdschema en de uitslagen van de LAV Cup (voor zover bij de organisatie bekend).