Tijdens het gezellige Ed Romijn Poffertjestoernooi stond de naamgever een bijzondere verrassing te wachten. Na de uitreiking van de eerste prijzen aan Pec Zwolle, FC Twente en Feyenoord was er nog een prijs. Deze werd uitgereikt door de KNVB Ambassadeur Michèle Weyne. De speld staat voor de waardering voor het meer dan 20 jaar vervullen van een KNVB functie. Ed Romijn is begin jaren 60 begonnen met voetballen bij Meerburg en een blijver gebleken.

Ed was als voetballer niet onverdienstelijk, hij heeft in de selectie gespeeld in de B, de A en heeft zijn debuut gemaakt in Meerburg 1. Helaas werd hij vroegtijdig geveld door blessures, maar daarna bleef hij meer dan actief lid van Meerburg.

Jeugdvoorzitter Michèle Weyne (in een dubbelrol) overhandigt de Gouden Speld aan Ed Romijn.

Een staat van dienst waar je U tegen zegt:

Grensrechter bij Meerburg 1, scheidsrechter, naar verluidt zelfs bondsscheidsrechter, jeugdleider is hij jarenlang geweest bij een aantal jeugdelftallen, waaronder dat van Frank Silverentand, de zoon van oud-voorzitter Jos Silverentand. Duuk Silverentand kleinkind van Jos en zoon van Frank speelde mee op het genoemde toernooi.

Barmedewerker, Ed heeft jarenlang achter de bar gestaan, veel kopjes koffie en bier verkocht tot zelfs in de kerstvakantie toe waar hij, al was er verder op het complex niks meer te doen, de kantine in het weekend open gooide voor alle Meerburgers.

Kampleider, bij het kampweekend bij Meerburg en het voetbalkamp in Hummelo was hij elk jaar van de partij, en hij heeft zo heel veel kinderen aan hun eerste vakantie zonder ouders bezorgd. Zijn bijnaam op deze kampen was “de Burgemeester”

Wasman. Jarenlang heeft Ed de was gedaan. Hesjes, reserveshirts en natuurlijk de tenues van de selectieteams. Tegen een geringe vergoeding zorgde hij er elke week voor dat de kleding van die teams op zaterdag weer netjes klaar lag. De vergoeding ging overigens weer naar het bovengenoemde jeugdkamp.

Lijnentrekken. Ondanks dat er wel eens kritiek was dat zijn lijnen niet kaarsrecht zouden zijn liep hij gewoon stug door en zorgde er elke week weer voor dat we met zijn allen een wedstrijdveld hadden. Helaas kon hij dit door fysieke problemen niet langer blijven doen.

Sinds enkele jaren is hij naamgever van het poffertjestoernooi dat elk jaar voor onze E en F jeugd in de kerstvakantie gehouden wordt.

Niet onvermeld mag blijven dat Ed – tot afgelopen jaar – jarenlang elke dag als eerste op de club aanwezig was. Soms al om half zeven ‘s ochtends. Voor de club een uitkomst, want zodoende was elke dag het clubhuis op tijd open voor alle bezoekers van binnen en buiten. Na eerst de hele week nauwlettend het weer in de gaten gehouden te hebben stond hij op zaterdag voor dag en dauw op om de velden te keuren.

Want met name daar gaat dit over: zijn werk als KNVB Consul

Op het oude complex had Meerburg in 1961 eerst Frans Overdijk als consul, daarna Piet van de Geer, toen nog even tussenpaus met de bijnaam Pul – en daarna is Ed gekomen. Hij werd ergens in de jaren 70 door iemand van de Leidse afdeling van de KNVB gepaaid om consul te worden. Een belangrijke taak, want het oordeel van de consul is bepalend en van groot belang voor alle spelertjes en spelers van de club: gaat de wedstrijd door of niet. Want voetbal is tenslotte waar het om gaat!

De winnaars, Pec Zwolle, van de F-poule op de foto met Ed en Michiel Cuypers.

Gelukkig heeft Ed een hele brede rug. En die heb je nodig als consul, want als jij het veld afkeurt krijg je zat kritiek van mensen die het niet snappen en vinden dat er best gevoetbald kan worden. En dat gaat nou eenmaal niet want een wedstrijd is belangrijk, maar het voorkomen aan schade aan een veld of aan spelers is minstens zo belangrijk. Ed verdedigde zijn beslissingen altijd met verve.

Sinds dit jaar heeft Meerburg op alle velden kunstgras liggen. Lijnen trekken is niet meer nodig. En ook het keuren van de velden is minder ingewikkeld geworden. Alleen bij 10 graden vorst, opdooi of sneeuw moet er nog worden gekeurd. Daarmee is de taak van de consul wat lichter geworden, maar je hebt hem nog wel nodig. Gelukkig heeft Ed aangegeven dat hij dat voorlopig nog wil blijven doen.

Dus daarvoor, maar met name voor de 35 jaar die achter ons liggen heeft hij deze onderscheiding verdiend.

Namens het voltallige bestuur van Meerburg, Ed bedankt!!