De kleur wit is de meest voorkomende kleur op de Zuid-Hollandse voetbalvelden. Dat blijkt uit onderzoek van online vergelijkingsspecialist beslist.nl, wat KNVB data van clubkleuren van Nederlandse voetbalclubs analyseerde. De meeste Nederlandse voetbalclubs spelen in rode tenues.

Meeste voetbalclubs spelen in het rood

Een analyse van data van de KNVB laat zien dat een meerderheid van de Nederlandse voetbalclubs in een roodkleurig tenue speelt (10,1%). Ook blauw/witte (9,5%) en rood/witte (9,3%) tenues zijn in trek bij Nederlandse voetbalclubs.

Zuid-Holland kleurt wit

Er zijn sterke regionale verschillen met betrekking tot het gebruik van clubkleuren. Zo dragen voetbalclubs uit Zuid-Holland vooral witte tenues (12,6%). Naast Zuid-Holland komt deze kleur ook het meest voor in Noord-Holland (12,5%). Andere populaire clubkleuren in Zuid-Holland zijn rood/wit (9,9%), blauw/wit (9,6%), rood (8,3%), blauw (7,8%) en groen/wit (6,4%).

Diverse kleuren in de rest van Nederland

Clubs uit de provincies Noord-Brabant en Zeeland gebruiken voornamelijk geel als clubkleur (respectievelijk 14,4% en 12,6%). De provincies Limburg (12,4%), Gelderland (11,7%), Utrecht (13%) en Groningen (13,2%) hebben voornamelijk rode clubkleuren.

In de provincies Friesland (11,2%), Flevoland (21,4%) en Overijssel (11,1%) is blauw/wit de meest gebruikte kleur. In de provincie Drenthe is blauw de meest voorkomende clubkleur (11,8%).

Zwarte kicksen weer geliefd

Naast het gebruik van clubkleuren is gekeken naar de populariteit van gekleurde voetbalschoenen. Sinds de eeuwwisseling domineren opvallende en fel gekleurde voetbalschoenen de Nederlandse voetbalvelden. Daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen; de zwarte schoen maakt namelijk een comeback.

Bekijk het volledige overzicht van clubkleuren en voetbalschoenen op:

https://www.beslist.nl/info/voetbal.html

Bron: Beslist.nl