Tweede klasse C (zaterdag)- In tegenstelling tot vorig seizoen startte Valken’68 dit keer wel met een winstpartij. Tegen RCL ging het in het seizoen ’16-’17 fout, maar nu werd Honselersdijk met 3-0 aan de kant geschoven. Vanzelfsprekend was er opluchting voor wat betreft de overwinning, maar best was het allerminst op ‘t Duyfrak. Verdediger Arjan Haasnoot vatte de middag kernachtig samen. ,,Het was erg pover van onze kant. Ik zeg ‘inpakken en wegwezen’.

Toch kon de maker van de 1-0 wel meer kwijt over het eenzijdige duel. ,,We hadden niet teveel te duchten van Honselersdijk, maar we speelden zelf ronduit slecht. Zij kregen al in de eerste helft een rode kaart en daarvan hadden we moeten profiteren. Voor de pauze kwamen we echter niet verder dan 0-0 en dat mag eigenlijk niet gebeuren. Na de rust ging het wel wat beter en kwamen we ook in zijn geheel niet in gevaar, maar we speelden veel minder dan in de meeste wedstrijden in de voorbereiding.”

Zijn trainer Arie van Duijn was het daar volstrekt mee eens. ,,Het verwachtingspatroon was groot. We hebben een gedegen en prima voorbereiding gehad op het seizoen en we waren dan ook klaar voor deze eerste competitiewedstrijd. Wat het was weet ik niet, maar de spanning bij de spelers was waarneembaar. Het zag er heel zenuwachtig uit. Na de moeizame openingsfase verwachtte ik dat het beter zou gaan, maar dat kwam niet uit. In de rust heb ik de manschappen dan ook vriendelijk gevraagd om op te staan, want voor het thuispubliek was het ook ronduit teleurstellend. Ik heb geëist dat het niveau met minimaal veertig procent omhoog moest. Dat is niet gelukt, maar we konden eindelijk wel afstand nemen. Maar schrijf gerust op dat we speelden in een ‘bejaardentempo’. Wanneer we volgende week zo spelen bij UVS gaan we er op zeker af.”

Over de rode kaart kon Haasnoot niet veel zeggen. ,,Er was een luchtduel en daarna gebeurde er wat. Ik dacht eerst dat Mark van der Plas werd bestraft, maar er zou na geschopt zijn. Een andere lezing was dat er een klap was uitgedeeld. Ik heb het niet goed kunnen beoordelen. Maar goed, gevaarlijk waren ze ook niet met elf man. Ik vind echter vooral dat we naar onszelf moeten kijken en dan kom ik tot de conclusie dat het echt heel slecht was. Daar balen we van, maar we hebben ook allemaal het besef dat dit niet ons niveau is.”

Haasnoot brak uiteindelijk de ban voor zijn ploeg. ,,Ik kon een vrije trap van Jaap van der Plas bij de tweede paal verlengen. Dat was een lekker momentje. Na de 2-0 (eigen doelpunt, red.) was het gedaan. Ze probeerden het wel, maar ze kwamen er niet doorheen. Sven Boonstoppel maakte in de slotfase nog de 3-0 en daarmee was in elk geval de eerste zege binnen. Hoewel het spel niet om over naar huis te schrijven was, is het resultaat in elk geval bemoedigend. Vorig seizoen speelden we best lekker in de eerste pot en kwamen we met 1-0 voor tegen RCL. Na mijn rode kaart destijds kantelde het duel. Voor mij werd het nu dus een betere dag.”

Volgende week wacht UVS uit voor de geel-roden. ,,Een wedstrijd om naar uit te kijken. Er ligt daar een geweldige kunstgrasmat en dat ligt ons wel. Ik ken al die knapen, want ik heb er gespeeld. Dus het weerzien is altijd leuk. Het kan een boeiende pot worden. Of dit ons seizoen gaat worden? De groep is erg sterk en breed en we gaan voor een feest. Maar enkel op basis van namen ga je geen wedstrijden winnen. We zullen dus echt volle bak moeten geven en veel beter voor de dag moeten komen dan nu het geval was. Laten we hopen dat we meteen de slechtste pot gehad hebben.”

Basisopstelling Valken’68: Van der Nagel, De Lange, De Mooij, M. van der Plas, Haasnoot, S. van der Plas, Langeveld (Boonstoppel), J. van der Plas, Van der Bent, Hogewoning (Van Delft), Schaap (Kuijt).

Foto’s: Gerrit van der Nagel