Tweede klasse C (zaterdag)- Voorschoten’97 mag dan met potlood drie punten invullen vanwege de 2-0 voorsprong tegen SVC’08, maar die wedstrijd moet nog worden uitgespeeld. Tegen TAVV won de ploeg van André Lourens al wel op zeker zaterdagmiddag en zo staan er nu drie punten met pen geschreven achter de naam van de club die dus nieuw is in deze klasse na de degradatie in het vorige seizoen. De andere nieuweling, TAVV, won nog steeds geen duel en staat nu onder de ploeg waarvan het afgelopen zaterdag met 1-2 verloor. De winst kwam Voorschoten’97 zeker toe gezien het aantal kansen en het overwicht op het veld, maar dat had ongetwijfeld wel veel te maken met het feit dat TAVV ruim een uur met tien man speelde. Aanvoerder Lars van der Pijl kreeg een rode kaart en enkel de scheidsrechter van dienst leek te oordelen dat zijn beslissing de juiste was.

Bij de thuisploeg ontbrak Yannick Otto vanaf de start en Youri Looyestijn moest al snel het veld ruimen met een blessure. Stephan van der Niet was geschorst aan de kant van de geel-groenen en werd vervangen door Marcel Quax, terwijl Donovan Valies de linksbackpositie invulde en Shemiel Constancia speelde in plaats van Tim  Koning. Voor het overige stonden er twee ploegen tegenover elkaar die vooral hunkerden naar een overwinning met in het achterhoofd dat een slechte start van de competitie veelal leidt tot een moeizaam seizoen.

Voorschoten’97 startte brutaal en Hamza Chicki dook al tweemaal op voor het doel van Edwin Pieterse, maar deed te weinig met de hem geboden ruimte. Bij de eerste de beste aanval van de thuisploeg was het meteen raak. Spits Lyndon de Bruijn, in de ogen van de Voorschotenaren vervelend aanwezig met een aantal opzichtige valpartijen, stapte handig over de bal heen waarop Stefan Rijsdam verwoestend uithaalde en Quax het nakijken gaf. Een fraaie goal, zo erkende ook Lourens na afloop. ,,Niets op aan te merken, maar voor ons wel een domper gezien de aardige start. We waren het meteen even kwijt, maar gelukkig niet lang en ik denk dat we al met al veerkracht hebben getoond in de rest van het duel.”

Halverwege de eerste helft kreeg Voorschoten’97 een strafschop. En daar bleef het niet bij. De scheidsrechter gaf Van der Pijl vanwege ‘bewust scoringskans ontnemen’ de rode prent. De straf leek van de buitenkant af erg zwaar. Zo vond ook de aanvoerder van TAVV. ,,We hielden elkaar wat vast en bij het fluitje van de scheidsrechter dacht ik eigenlijk dat ik een vrije trap mee zou krijgen. In een tel zag ik echter dat de bal op de stip ging en dat hij vervolgens nog een straf uitdeelde. Dat snap ik echt niet.”

Dat Van der Pijl de straf, en dus ook schorsing voor de volgende wedstrijd, niet kon begrijpen, was begrijpelijk. TAVV werd dus zwaar gestraft, maar de 1-1 bleef nog wel uit. Middenvelder en aanvoerder Richard Bakker mikte op de paal vanaf de stip. Lorens: ,,Bakkertje scoort altijd vanaf elfmeter, maar hij gaf later aan te twijfelen. En dan gaat het dus fout.”

TAVV bleef dus meer ellende bespaard, maar in het laatste kwartier voor de pauze was het vrouwen en kinderen eerst voor de gastheer op het eigen verfraaide complex. In rap tempo kreeg Voorschoten’97 de kans om de schade te repareren. Kevin Koek werkte van dichtbij over, Chicki schoof het leder in een kansrijke situatie naast en een keer tegen Pieterse aan, Peer van Paasen raakte de knikker niet vol en Constancia trof ook al geen doel in vrijstaande positie. Daar stond nog één aanvallende actie tegenover van de ploeg van Niels Slottje. Rijsdam zette Randy Verwoerd vrij voor Quax, maar de aanname ontbrak en dus kwam de afwerking er al helemaal niet van.

Na de rust bleef Voorschoten’97 de aanval zoeken, maar TAVV kwam er ook een paar keer gevaarlijk uit. Vlak na rust stak De Bruijn Nick Straver weg, maar de collega-aanvaller werd afgevlagd. Het thuispubliek was het daar van geen kant mee eens, maar arbiter Roozeboom koos de zijde van zijn assistent. Een vlagsignaal aan de overkant werd even later genegeerd en het doorspelen leek ook terecht. Nick Guijt, die zich meer en meer met de wedstrijd bemoeide gaandeweg, vond Van Paasen, die koelbloedig bleef en de 1-1 afdrukte. De middenvelder speelde niet alleen heersend in de middenas, maar redde tijdens de middag nog tweemaal op eigen doellijn en was dus zeer waardevol voor de brigade van Lourens.

Kort na de gelijkmaker was Guijt dichtbij de 1-2 met een venijnig schot uit de draai, maar Pieterse bezweek nog niet. Een slordige twintig minuten voor tijd brulde heel TAVV om een strafschop omdat Koek De Bruijn zou hebben dwars gezeten in de zestien. De bal ging niet op de stip, ook niet bij een vermeende handbal later in het strafschopgebied van de Voorschotenaren.Slottje beklaagde zich bij de scheidsrechter, maar vond geen gehoor.

Ondertussen ging Voorschoten’97 vol voor de zege, want een gelijkspel zou dit keer als verlies voelen vanwege de overtalsituatie. Bakker probeerde het ruim een kwartier voor tijd van afstand, maar zijn schot zeilde langs het doel van Pieterse. Nauwelijks twee minuten later was het alsnog raak. De ex-MMO’ er mocht dan hebben gefaald vanaf elfmeter, nu was zijn inzet te machtig voor de Ter Aarse sluitpost.

TAVV gaf zich nog niet gewonnen getuige een inzet van De Bruijn. Op de doellijn werd er redding gebracht bij de gasten. In de tegenstoot had Van Paasen de beslissing op zijn voet, maar nu miste de met nummer twintig spelende jongeling en dus bleef het spannend tussen de ploegen die volgende week weer een derby spelen.

In de uiterste slotfase probeerde de thuisploeg alsnog de gelijkmaker te forceren. Goalie Pieterse ging mee naar voren bij een hoekschop en kon ongehinderd inkoppen. Het thuispubliek veerde op, maar Van Paasen bewees zijn ploeg een grote dienst door redding te brengen nadat Quax al geklopt was.

Kort daarop werd er voor het laatst gefloten en bleef TAVV dus andermaal verstoken van een overwinning. Voorschoten’97 heeft de eerste drie punten nu binnen en wil niets liever dan naar boven kijken. TAVV reist volgende week af naar Valkenburg voor een ontmoeting met en bij Valken’68, terwijl Voorschoten’97 DoCoS tegenkomt op sportpark Adegeest. Op naar weer twee boeiende derby’s, hoewel de ontmoeting tussen TAVV en Voorschoten’97 meer spannend was dan groots. Daarvoor speelden de ploegen, hetgeen te begrijpen valt getuige de stand op de ranglijst, te nerveus en zonder al teveel vertrouwen.

TAVV-Voorschoten’97 1-2 (1-0). 14. Rijsdam 1-0, 53. Van Paasen 1-1, 74. Bakker 1-2. Scheidsrechter: Roozeboom. Toeschouwers: 175.

TAVV: Pieterse, Van Wijk, Van der Pijl, Slottje, Vreeken, Verwoerd, Looyestijn (29. Van Vliet, 80. Boon), Konings (80. Van Smoorenburg), Straver, De Bruijn, Rijsdam.

Voorschoten’97: Quax, Simonis, Lampo (68. Kharbouch), Koek, Valies, Manuputty, Van Paasen, Bakker, Guijt, Constancia (75. Koning), Chicki.

 

Foto’s: met dank aan J.Manuputty