Tweede klasse C (zaterdag)- De eerste (streek)derby in 2C is een prooi geworden voor Lugdunum. TAVV werd in Leiden met 4-1 verslagen. Dat zijn ruime cijfers die niet geheel weergaven hoe de verhoudingen op het veld lagen. In het Leidse kamp maalde daar logischerwijze niemand om. Aan de kant van de Ter Aarders keek men na afloop wat sip, maar sprake van vroege paniek was er allerminst.

TAVV speelde dan ook een prima eerste helft met verzorgd voetbal. Lugdunum liet het veelal gebeuren en dat was, zo bleek na afloop, een bewuste keuze. Het balbezit van de in het grotendeels rood gestoken bezoekers was talrijker dan dat van de thuisploeg, maar het leverde niet overdreven veel gevaar op. Doelman Kevin Wassenaar kreeg aanvankelijk wat ‘plukballen’, maar dat was het dan ook wel.

Lugdunum keek de kat uit de boom, maar waar het kon viel het zelf wel aan. Bij de eerste de beste gelegenheid was het prompt raak. Een prima combinatie vooraf betekende de voedingsbodem voor Adam Atif. Zijn aanname was prima en zijn uithaal niet minder. Edwin Pieterse was kansloos tussen de palen. Het was een opsteker voor de kikkers, want als promovendus moet je altijd maar afwachten hoe de krachtsverhoudingen liggen in een klasse hoger. Cem Isitir zorgde voor het tweede gevaar namens de gastheren, maar zijn inzet uit de draai leverde niet de 2-0 op.

Kort daarop had TAVV de gelijkmaker moeten laten aantekenen. De gedreven spelende Yassine El Mariami begon aan een solo over links en zocht de overtreding van Tim de Cler. Laatstgenoemde, en hij niet alleen, beweerde dat hij zijn tegenstander niet raakte. De waarheid zal niet meer boven water komen, maar de linksback kreeg in elk geval zijn strafschop. De elfmetertrap was echter niet besteed aan Youri Looyestijn. De van Voorschoten’97 en eerder ARC overgekomen aanwinst voor TAVV zocht het doel te hoog. Trainer Niels Slottje liet zich vanaf de kant horen met de mededeling dat die goal echt wel zou vallen. Zijn gedachte was juist en het was ook niet tegen de verhouding in.

De treffer was daarnaast van grote schoonheid. Lars van der Pijl slingerde een vrije trap de zestien in. Deze werd keurig terug gekopt, de aanname van de spits was prima en het afleggen al evenzo. Nu mocht Looyestijn vuren vanuit de tweede lijn en zijn inzet plofte nu wel achter Wassenaar binnen. Het was een doelpunt uit het boekje dat meteen prijs gaf dat TAVV als ploeg het nodige in zijn mars heeft. De voorbije jaren werd er vaak al prima gespeeld en dat maakte dat de ploeg dan ook regelmatig bovenin om de prijzen mee speelde.

Toch viel er niet lang na te genieten voor de bezoekers. Een minuut na de 1-1 pakte Lugdunum een hernieuwde voorsprong. Dit keer was er sprake van een heuse frommelgoal van Sergio Vrede, die na lange absentie weer terug is binnen de lijnen. Het doelpunt mocht alles behalve schoon worden genoemd, maar het scorebord loog niet en daar gaat het nog steeds om.

Na een boeiende eerste helft kon het nog alle kanten op. TAVV zou vast gevaarlijker worden en Lugdunum bij de strot grijpen. Na drie minuten kreeg ‘Taffie’ er echter een probleem bij. Soufiane Boukhidous, die met Atif flink sleurde in de frontlinie, had een prima actie in huis en op zijn schuiver was de Ter Aarse doelman volstrekt kansloos. De 3-1 maakte het duel zo niet nog interessanter. Lugdunum kon meer achterover leunen en TAVV moest nu nog meer aan de bak.

De marge van twee treffers bleek teveel van het goede voor TAVV. Het spel bleef verzorgd, maar bij de zestien smoorden de aanvallen. Niet in de laatste plaats omdat Lugdunum ook goed georganiseerd verdedigde. De Cler stuurde zijn mannen van achteruit aan en er werd zelden wat weggegeven. Wel moest Wassenaar nog tweemaal optreden bij inzetten vanaf links, maar TAVV kreeg Lugdunum niet meer aan het wankelen. Na de 4-1 was het uiteraard helemaal over en uit. Martijn van Leeuwen behield het overzicht en spits Boukhidous mocht zijn tweede treffer van het seizoen maken.

Daarna gebeurde er niet heel veel meer. TAVV lag in de touwen en Lugdunum sprong niet al te best om met de geboden ruimte. Voor de groenhemden werd het dus een qua uitslag overtuigende start van de competitie, terwijl TAVV kennis maakte met West 2 waar het vorig seizoen nog was ingedeeld in West I. De ploeg van Slottje verloor dan wel ruim, maar het liet wel zien dat er meer dan genoeg potentie aanwezig is binnen de groep. Dat alles maakt dat er kan worden uitgekeken naar een seizoen vol derby’s. Die zullen vast niet allemaal groots in kwaliteit zijn, maar deze eerste versie was al met interessant genoeg om nu al uit te kijken naar de volgende derby.

Lugdunum-TAVV 4-1 (2-1). 12. Atif 1-0, 38.Looyestijn 1-1, 39. Vrede 2-1, 48. Boukhidous 3-1, 65. Boukhidous 4-1. Scheidsrechter: Korbee. Toeschouwers: 175.

Lugdunum: Wassenaar, Berdai, Schaafstra, De Cler, C.Isitir, Latifi (86.Koreman), Van Leeuwen (67. N. Atif), Vrede, O.Isitir, Boukhidous (83.Elbaroudi), A. Atif.

TAVV: Peterse, Van Wijk, Van der Pijl, Otto (52.Vreeken), El Mariami, Verwoerd, Slottje, Straver (75.Van Vliet), Looyestijn, De Bruijn, Rijsdam (75.Keijzer).

Foto’s: G. Du Prie