DERDE KLASSE ZATERDAG

,,Effetjes een uurtje rijden voor drie punten. Het was eigenlijk een makkie”, grapte doelman Kevin Wassenaar na de 0-3 zege van Lugdunum op laagvlieger Siveo ’60 afgelopen zaterdag. De koploper van de derde klasse zal het aankomende zaterdag waarschijnlijk minder makkelijk hebben. Dan ontvangen de Kikkers namelijk runner-up Koudekerk in Leiden. ,,Alle neuzen staan de goede kant op en we leven naar deze topper toe. Natuurlijk hebben we al een periodetitel op zak, maar het is uiteraard prettiger om het in de competitie af te kunnen maken. Met nacompetities weet je het immers nooit”, blikte Wassenaar al even vooruit. ,,Als we deze wedstrijd winnen gaan we echt in een kampioenschap geloven maar de weg is nog lang.”
Trainer Henk de Cler plaatste nog wel een kritische kanttekening onderweg naar het weerzien met Alex Redel, dat in Koudekerk eerder dit seizoen op een 1-1 remise uitdraaide. ,,Dat wisselvallige moet eruit. En de heren moeten ook meer trainen. Het zijn altijd dezelfde die er zijn en dat is ook niet goed voor het groepsproces. Je wordt niet vanzelf kampioen.”

Zwammerdam had ongetwijfeld op een betere herstart van de competitie gemikt, want het verloor afgelopen weekend met 3-2 bij mede-middenmoter Schoonhoven. ,,Komende week op de training maar eens herpakken om zaterdag thuis tegen hekkensluiter Zevenhoven uit te halen”, sprak Zwammerdam-doelman Wouter van Valen na de teleurstellende nederlaag. Een grote zege op Zevenhoven lijkt een realistisch streven, want de rode lantaarndrager vergaarde pas vier punten, maar kreeg aan de andere kant niet verschrikkelijk veel doelpunten tegen (37, drie ploegen incasseerden meer treffers). Bovendien won Damme de vorige ontmoeting met Zevenhoven, dat de competitie hervatte met een 0-2 nederlaag tegen Floreant, slechts nipt (0-1).

Na de forse verliespartij tegen Perkouw (1-6) maakt LSVV ’70 zich op voor de lastige uitwedstrijd bij CVC Reeuwijk. ,,We hebben er met z’n allen vertrouwen in dat we erin blijven. Directe handhaving moet wel lukken. We moeten gewoon wat scherper zijn achterin en dichter bij de goal proberen te komen. Dan komt het helemaal goed”, bleef middenvelder Thomas Loos echter kenmerkend optimistisch. De druk om te presteren bij de studentenclub is er immers nooit of zelden. Komende zaterdag zal dat niet anders zijn oog in oog met de nummer vier van de competitie in Reeuwijk. De Groene Hart-bewoners kwamen nog niet in actie omdat hun duel afgelopen zaterdag werd afgelast.

DERDE KLASSE ZONDAG

De titelstrijd in de zondagse derde klasse A lijkt zich zonder deelnemers uit de Leidse regio af te gaan spelen. Momenteel voeren respectievelijk AVV Alphen, KDO, Van Nispen en FC Aalsmeer de ranglijst aan. Daarachter volgt FC Rijnland, dat aan de andere kant een niet onoverbrugbare afstand heeft op de ploegen boven zich. Mocht er nog Leidse inmenging optreden, dan zal de ploeg van trainer Paul Pikaar in ieder geval zondag moeten afrekenen met MMO. De gasten uit Hoogmade sluiten de hekken in 3A en kwamen net als Rijnland vanwege de winterse omstandigheden niet in actie afgelopen zondag. Eerder moest MMO, dat slechts vier punten bezit, al met 1-3 buigen voor Rijnland.

Ook SJZ zou eventueel nog een rol van betekenis kunnen spelen in de bovenste regionen. De Zoeterwoudenaren eindigden in de eerste periode samen met KDO bovenaan, maar zakten in de huidige tweede periode steeds verder weg, resulterend in de huidige zesde plaats. De wedstrijd van afgelopen zondag voorspelt nog geen beterschap, want toen werd met 3-2 van FC Aalsmeer verloren. Komende zondag komt het laag geklasseerde ASC op bezoek op sportpark Haasbroek. In Oegstgeest werd het eerder 2-2. De Oegstgeestenaren lijken sowieso niet naar boven te hoeven kijken, maar zich volledig te richten op lijfsbehoud. Met de huidige elfde plaats en de smalle selectie die het bezit gaat dat lastig zat worden.

Na enig geschommel tussen de tweede en derde klasse lijkt Voorschoten’97 een langer verblijf in de derde klasse dit keer niet te ontglippen. Bij het traditioneel lastige Alphen werd zondag een 3-2 nederlaag geleden. ,,Twee jaar geleden pakten we ook de laatste periode en vervolgens stoomden we door en promoveerden we via de nacompetitie. Voor dat scenario teken ik nu natuurlijk weer. Maar we moeten eerst weer in die flow zien te komen”, zei verdediger Wout Adriaanse na afloop. Die flow hoopt de ploeg van Huib van Oostrom Soede aan te grijpen als komende zondag laagvlieger Kickers ’69 een bezoek brengt aan Adegeest. De gasten uit Leimuiden bogen eerder thuis met 1-3 voor de groengelen.

Warmunda neemt het in de strijd tegen degradatie op tegen middenmoter Nicolaas Boys. De ploeg van trainer Alan Campfens, die onlangs zijn verblijf op Sportpark Overbos verlengde, begon het seizoen uitstekend, maar de laatste zege dateert inmiddels van medio oktober op degradatieconcurrent en streekgenoot ASC (2-3). Werk aan de winkel dus voor de blauw-witten, die zondag de competitie hopen te hervatten na de afgelasting van afgelopen weekend. Vertrouwen kan het in ieder geval putten uit de voorgaande ontmoeting met Nicolaas Boys, dat trainer Ludo Pistorius na dit seizoen naar SJZ ziet verkassen. Toen eindigde de confrontatie namelijk in een 2-0 zege voor Warmunda.