Vierde klasse A (zaterdag)- Pieter van Schie kon zich niet heugen dat Football Factory ooit een openingsduel van de competitie had gewonnen. Nu is en blijft de club de jongste voetbaltelg in Leiden zonder al teveel historie nog, maar de club grossiert jaarlijks in elk geval niet in reeksen van overwinningen. Dit seizoen zou het wel eens anders kunnen verlopen. Wassenaar moest er zaterdagmiddag met 4-1 aan geloven en mocht GOL Sport, dat met niet minder dan 16-0 verloor van Alphia, volgende week wederom op een grote nederlaag kunnen worden getrakteerd dan bestaat de kans dat Van Schie en zijn kompanen (gedeeld) koploper zijn. Het kan verkeren.

Van Schie, voorzitter en woordvoerder, deed ook als voetballer een duit in het zakje. Van Schie, die was toch al lang gestopt? Op zich klopt dat, maar de onder meer ex-Lugdunummer pakt nog steeds jaarlijks zijn minuten. Zo ook tegen Wassenaar. Met nog een minuut of vijf te spelen valt Van Schie in en hoe. Met een fraaie goal en assist draait hij de tegenstander hoogstpersoonlijk de nek om en zo kan Football Factory met drie punten een heerlijke avond beleven met een barbecue op de club.

Van Schie: ,,Leuk om nu ook eens met een zege te beginnen. En wat wil je nog meer met een zonnetje erbij en blije gezichten van spelers die het naar hun zin hadden? De overwinning kwam ons ook toe, hoewel we het wel eerder hadden mogen en moeten afmaken. Ons rendement voor het doel moet duidelijk nog wel omhoog. Maar de gang zit erin. We speelden niet voor niets ook laatst gelijk tegen VV Leiden, dat is toch een derdeklasser. We hebben er prima voetballers bij en daarnaast nu ook eens mogelijkheden om te schuiven wanneer er jongens ontbreken. In het verleden kwamen we direct in de problemen wanneer er spelers uit de kern er niet bij waren. Nu speelden we nog zonder Stefano Voltan, die nog in Italië zit. Hij is voor ons erg belangrijk. Wat dat betreft zie ik het dit seizoen wel zitten. Ook al omdat ik Wassenaar helemaal niet zo’n verkeerde ploeg vond. We gaan zien wat dit resultaat zegt over onze kracht.”

Thijs de Jong was volgens Van Schie de belangrijkste pion, samen met Brian Thong. Laatstgenoemde is een regelrechte aanwinst voor de Leidenaren. ,,Hij heeft anderhalf jaar niet gevoetbald, maar daarvoor speelde hij bij Roda JC en ook in de jeugdopleiding van Feyenoord. Dus die kan wel wat.”

De Jong haalde na zeven minuten de trekker over en de thuisploeg had het heft in handen en kreeg ook de nodige kansen. Onverwachts kwam Wassenaar toch op gelijke hoogte via Dylan de Haan. ,,Dat was wel een prima doelpunt als ik eerlijk ben. Onze doelman Ricky Philippo, die het prima deed, werd geklopt met een lob. Gelukkig raakten we niet van het pad en het werd al snel 2-1 door Thong, die een rebound pakte na een gelost schot. De 2-1 was wel een magere afspiegeling van de verhoudingen, maar we konden op zich niet ontevreden zijn.”

Na de rust werd het veldspel minder van Football Factory aldus Van Schie, maar toch werden er nog kansen gecreëerd. Wassenaar bleef evenwel in leven. Ook al omdat De Jong een grote kans miste op aangeven van de zieke Gary Person, die volgens Van Schie toch een puike pot speelde. Uiteindelijk mocht Van Schie, voorheen doelpuntenmaker van beroep, nog even zijn opwachting maken. ..Ik ben mijn snelheid kwijt, maar mijn doelgerichtheid daarentegen niet. Een inworp kwam bij mij en ik besloot de bal op mijn borst aan te nemen en maar meteen te vuren. Gelukkig verdween de bal in het kruis. Ik ben nu eenmaal een speler die gauw op het doel schiet. Ik ben niet zo van dat aarzelen voor het vijandelijke hok. Ze noemen me hier niet voor niets ‘Piet Schiet’.”

Daarna was de maker van de 3-1 nog betrokken bij de 4-1, die uiteindelijk werd gescoord door De Jong. Van Schie: ,,We maken er vier, terwijl ik denk dat we veertien tot vijftien mogelijkheden hebben gehad. Dat zegt wel wat over onze dadendrang. Dat is wel eens anders geweest. Wat ik zeg, er is kwaliteit bijgekomen en in de breedte zijn we ook op zeker gegroeid. Het is bepaald geen nadeel dat we in China zijn geweest ter voorbereiding. Onze aanloop naar het seizoen is best lang geweest, maar daardoor hebben we goed kunnen sleutelen aan het team. Dat blijkt niet voor niets geweest. Spelers die zijn gekomen hebben het erg naar hun zin. De sfeer is prima en dat trekt anderen ook aan. Zo heeft ook Marcel Onvlee zich aangemeld, ex-speler van onder meer VV Leiden. Zijn ervaring kunnen we ook gaan benutten. Het ziet er rooskleurig uit.”