Rabobank LAV Cup- Evenals Oegstgeest slaat ook vierdeklasser Meerburg allesbehalve een modderfiguur in de strijd om de Rabobank LAV Cup. De ploeg van Alex Redel verloor vorige week in de poulefase met 0-3 van Voorschoten’97, maar toen kon de ploeg uit Zoeterwoude het al een helft prima bijsloffen tegen een ploeg uit de tweede klasse. In de tweede ontmoeting ging het nog veel beter. Op sportpark De Bloemerd werd RCL met 2-3 verslagen of beter te kijk gezet. De Rijndijkers plaatsen zich daarmee niet voor de finale, maar verlieten het toernooi met opgeheven hoofd. En winnen van een rivaal voelt natuurlijk altijd lekker aan. RCL is nog niet uitgeschakeld, maar zal sowieso moeten winnen van Voorschoten’97 op 1 mei en dan telt ook het doelsaldo nog mee.

In de eerste minuut werd Meerburg al gevaarlijk via Daan van der Zwaan, maar de spits mikte over en stond in buitenspelpositie. Niets wees er kort daarna op dat RCL een lastige avond tegemoet zou gaan. Na een overtreding van Levi Paulides op Melvin van Gent kon Tommy Sinteur een vrije trap laten belanden op het hoofd van Sander Blijleven. Terug van lange tijd weggeweest kon de centrale verdediger ongehinderd inkoppen: 1-0. Zou het een daarmee echter een makkelijke vracht worden voor de Leiderdorpers? Nee, geenszins.

De formatie uit Zoeterwoude had de zaakjes daarna goed voor elkaar en het duurde een half uur voordat de thuisploeg weer een keer gevaarlijk kon worden. Sinteur schoof het leder naast. In de tussentijd voetbalde Meerburg goed mee en prikte het weldegelijk een paar keer terug. Een paar goed aangesneden passes van Joeri van der Voort kregen echter geen succesvol vervolg. De linksbuiten stond na ruim dertig minuten wel aan de basis van de gelijkmaker. Van dichtbij kon Gijs de Leede balans brengen. Even later kreeg Ali Barokzay vanuit ene hoekschop een grote kans op de 1-2, maar nu kwam Arie van der Niet nog met de schrik vrij.

Even later nam de nummer vijf uit 4A echter wel brutaal de leiding. Nu stond Barokzay, volgend seizoen actief voor Lugdunum, aan de basis van een aanval die via Paulides uitkwam bij Van der Voort. Met een droge knal bracht hij zijn brigade aan de leiding. Tot aan de rust kon RCL niets mee forceren en zo moesten de Leiderdorpers vol aan de bak om in elk geval een nederlaag te voorkomen.

Niet ver na rust, en met drie nieuwe spelers in de ploeg, kwam de tweedeklasser al langszij. Een door Meerburg betwiste vrije trap werd op fraaie wijze door Nick van Bemmel tot doelpunt gepromoveerd: 2-2. RCL leek het duel nu energieker te gaan aanpakken en er kwamen ook genoeg kansen om voor de tweede keer een voorsprong te pakken. Sinteur kreeg een mogelijkheid op de 3-2, maar de kans voor de ingevallen Sem Overduin was nog veel groter om Patrick Bom te verschalken. De middenvelder mikte van akelig dichtbij op de paal. In dezelfde minuut kon de eveneens ingevallen Justin de Jong de 2-3 binnen schieten, maar dat feestje ging ook niet door.

RCL leek het duel alsnog naar zich toe te trekken, maar het ontbrak aan scherpte in de afwerking. Zo ging Van Gent alleen op het doel af, maar de ex-speler van DoCoS gunde Sinteur de treffer waarbij zelf afronden een betere optie zou zijn geweest. Thom Wijnalda kinkte nog een keer een voorzet naast en ook Van Bemmel werd nog gevaarlijk, maar tot een derde Leiderdorpse treffer kwam het niet. Even voor tijd viel echter alsnog een vijfde doelpunt. Van der Zwaan profiteerde van wanorde in de defensie van de ploeg van Henk Buyn en Ron Sinteur en zo bleef RCL met lege handen achter.

De twee klasse hoger spelende gastheren kregen al met al (logisch) meer kansen, maar Meerburg toonde lef en overlevingsdrang en verdiende de zege uiteindelijk op basis van een prima wedstrijdinstelling. Wie de ploeg zag spelen, mocht zich hardop afvragen waarom er in competitieverband zo ontzettend veel punten zijn weggegooid. De nacompetitie lijkt daardoor onhaalbaar en dus blijft het volgend seizoen vierde klasse en zie daar maar eens uit te komen. In dit toernooi toonde Meerburg vaak aan absoluut heel behoorlijk te kunnen voetballen.

RCL kan de finaledag nog steeds halen als gastheer, maar bepaald niet voor het eerst dit seizoen toonden de roodwitten aan kwetsbaar te zijn en te snakken naar het einde van het seizoen. Een wederopstanding zal nodig zijn om Voorschoten’97 nog uit de finale te houden.

Al met al een verrassende uitslag die zo past bij een dergelijk regionaal toernooi. Vierdeklassers doen niet per definitie mee als kanonnenvoer…

Basisopstelling RCL: Van der Niet, De Kroon, Kroneman, Blijleven, De Boer, Van Bemmel, Nagtegeller, Sinteur, Van Gent, De Jong, Van der Tak.

Basisopstelling Meerburg: Bom, Paulides, Barokzay, De Jong, Van der Meer, De Leede, Muller, Loos, Verboon, Van der Zwaan, Van der Voort.

Scheidsrechter: De Jong. Grensrechters: Van Polanen, Van Klink.

Stand: 1 Voorschoten’97 1-3-3-0, 2 Meerburg 2-3-3-5, 3 RCL 1-0-2-3.