Dit seizoen volgt de redactie van Leidenamateurvoetbal.nl onze regiogenoten, die momenteel in het profvoetbal actief zijn, weer regelmatig. Dit keer deel 8 van ‘Van Amateur naar Prof’. Hoe verging het ze tot nu toe in de eerste twee maanden van 2018?

Eredivisie

Lucas Woudenberg leek afgelopen transferperiode in januari even op weg naar Sparta Rotterdam, maar zijn club SC Heerenveen wilde niet meewerken aan een transfer ondanks de geringe speeltijd die de linksback kreeg van trainer Jurgen Streppel. Woudenberg, die in de jeugd actief was voor VV Zwammerdam, was zijn basisplaats al een aantal maanden kwijt aan Doke Schmidt en later aan de in de winterstop aangetrokken Dave Bulthuis. Na de blessure van de aanwinst kreeg de verdediger in de afgelopen twee duels tegen PSV (2-2) en Excelsior (0-1 verlies) een basisplaats. De Friezen wonnen overigens geen enkele keer in de maand februari. Wordt maart een betere maand voor SC Heerenveen en Woudenberg?

Stanley Elbers heeft twee betere maanden achter de rug. De buitenspeler verloor met zijn teamgenoten slechts twee keer in zeven duels van respectievelijk Roda JC (2-1) en PSV (1-0). Na 25 speelronden staan de Kralingers en Elbers er dan ook uitstekend voor met de tiende plek, op ruime afstand van de gevarenzone. Voor degradatie hoeft men in Kralingen eigenlijk niet meer te vrezen. De voormalig jeugdspeler van DoCoS en UVS lijken we dus waarschijnlijk volgend seizoen gewoon terug te zien in de Eredivisie, waar hij in 2018 goed was voor de nodige basisplaatsen en één doelpunt tegen FC Utrecht (2-2). Zijn totaal kwam daardoor op twee, wat misschien iets te weinig is voor een aanvaller. Maar er zullen ongetwijfeld meer doelpunten gaan volgen.

Het ADO Den Haag van trainer Alfons Groenendijk blijft het maar goed doen. Afgelopen zondag hield het Ajax in de eigen Amsterdam Arena op 0-0. Alleen in de uitwedstrijd bij Feyenoord noteerde de Haagse ploeg eind januari een nederlaag (3-1), in de overige duels werd altijd minimaal één punt behaald. ADO staat nu achtste in de Eredivisie, op slechts drie punten van nummer zes PEC Zwolle. Erik Falkenburg kreeg keer op keer een basisplaats van Groenendijk. Scoren deed de oud-jeugdspeler van VV Oegstgeest en UVS nog niet in het nieuwe jaar. De jonge Leidenaar Mats van Kins zat de laatste twee maanden niet bij de selectie.

Ricardo van Rhijn bereikte afgelopen woensdag met AZ de finale van de KNVB-beker. De Leidenaar was in de met 4-0 gewonnen wedstrijd tegen FC Twente weliswaar invaller, maar hij maakte wel het hele feest mee. Een basisplaats zit er op dit moment nog steeds niet in voor de rechtsachter van de in 2018 nog ongeslagen Alkmaarders, want de Noor Jonas Svensson krijgt de voorkeur van trainer John van der Brom.

Jupiler League

Bart Sinteur (foto) uit Leiderdorp krijgt weer meer minuten bij Jong FC Utrecht. De 19-jarige rechtervleugelverdediger kwam in de laatste maanden van 2017 weinig aan spelen toe, maar in het nieuwe jaar speelde hij al in meerdere duels de negentig minuten vol. In de Jupiler League staat Sinteur met de Utrechters op de laatste plaats met slechts zestien punten uit 26 punten. Lichtpuntje is wel dat koploper Ajax afgelopen maandag met 2-1 werd verslagen.

Gustavo Hamer ontwikkelt zich goed bij FC Dordrecht. De huurling van Feyenoord staat wekelijks in de basis en pikte begin februari tegen Helmond Sport nog een doelpuntje mee (3-2 winst). Zijn seizoenstotaal in de Jupiler League kwam daardoor op drie. In 2018 verloor de middenvelder met de Dordrechters overigens pas één keer in competitieverband, met de huidige negende plek tot gevolg. Bovendien ligt de ploeg nog op koers voor de derde periodetitel. Zien we Hamer (ex-jeugdspeler van Meerburg) aan het einde van het seizoen nog terug in de nacompetitie voor promotie naar de Eredivisie?

Buitenland

Randy Wolters (foto) kwam in de maanden januari en februari niet in het stuk voor bij Dundee FC. De Leidenaar hoopte tijdens de winterstop op een nieuwe club, maar de Schotse club hield een transfer min of meer tegen. Garry Mendes Rodrigues, voormalig speler van FC Boshuizen, is goed op dreef in Turkije. Voor Galatasaray scoorde hij in de afgelopen twee maanden drie keer. Mede daardoor staat zijn club nu gedeeld bovenaan in de competitie samen met Istanbul Basaksehir (47 punten). Bovendien is de topclub dicht bij een plek in de finale van de Turkse beker, nadat de eerste wedstrijd van de halve finale tegen Akhisar Belediyespor met 1-2 werd gewonnen. In april volgt de return.

We blijven Mendes Rodrigues en de andere (voormalig) regiogenoten volgen. Over twee weken weer een nieuwe ‘Van Amateur naar Prof’, zoals u van ons gewend bent!

Foto’s: Orangepictures