Leiders, trainers, scheidsrechters en smeermoeders, maar liefst 100 vrijwilligers hebben 22, 23 en 24 augustus voor  een kers op de vakantietaart gezorgd. 222 Kinderen (,,Meer kunnen wij niet behappen”, aldus de organisatie) hebben 3 dagen kunnen kennismaken met het voetballen bij RCL of weer vorderingen gemaakt. Op Sportpark De Bloemerd, waar de 32ste Voetbalstart werd gehouden,  klonken op vrijdagmiddag bij de prijsuitreiking uit al die enthousiaste keeltjes ‘We are the champions’, gevolgd door het clublied van RCL, ‘een club van klasse’, een hoogtepunt uit het zelfgeschreven repertoire van De Lenco’s.

Gevarieerd programma

,,Ik ben vervuld van trots”, aldus de zichzelf ‘kakelvers’ noemende nieuwe voorzitter Dick van der Bijl. ,,De club telt een kleine  1200 leden, waarvan er 800 ballen in de jeugd. Met hen hebben wij goud in onze handen, zij zijn de verzekeringspolis voor de toekomst van de club.”

Nadat sportwethouder Willem Joosten (VVD), als altijd getooid met de oranje stropdas, het voetbalspektakel met Rabobank als hoofdsponsor had geopend, ging het los. Jongens en meisjes sprintten enthousiast naar de plaats waar hun sportieve dag begon.

Ze waren naar leeftijd in groepen verdeeld en hadden de teams de namen gegeven van hun favoriete internationalen topclubs uit Italië, Spanje, Engeland en Nederland. Ook waren ze direct herkenbaar in kleurige hesjes, fluorescerend oranje, groen, geel en blauw.

Er werd een programma afgewerkt van 4 tegen 4, 7 tegen 7, trainingsvormen, Shoot Out en meerkamp, goalgaten schieten, penalty schieten, bal hooghouden, latje trap, dribbelen, aanvallen en  schieten. Er was een apart veld voor de warming-up, in De Kuip en De Johan Cruijff Arena werden de wedstrijden onder uitstekend leidende scheidsrechters afgewerkt.

Geluncht werd er op de club en elke groep dook een middag in het zilte nat van het zwemparadijs De Does. Dat alles onder soepele leiding. Tussendoor kon  er gesmuld worden van een McDonald’s ijsje.

Giga-operatie

Spreekstalmeester Jan Vorstenbosch noemde alle deelnemers ‘kanjers’, die met ‘bloed, zweet en tranen’ van deze Voetbalstart een heerlijk sportief festijn hadden gemaakt. Er werden ontelbare bekers en medailles uitgereikt en iedereen ging op de foto.

Good old Joop van Huut is er vanaf de aller eerste Voetbalstart bij. Hij roemde het team van vrijwilligers dat zo’n giga-operatie zonder ook maar een wanklank tot een succes had gemaakt.

,,Ik kan mij nog herinneren dat wij vroeger alles moesten uittypen, nu gaat alles digitaal en weer professioneler. Volgende maand evalueren wij deze editie en in 2019 gaan we er weer tegenaan. Wie weet wie van de rakkers van nu een voetbalwoordje gaan meespreken in de toekomst?”

En de kids? Zij waaierden uit over Leiderdorp en omgeving en praatten honderd uit over deze laatste vakantiedagen. Vanaf 27 augustus wordt het weer ernst, dan beginnen de scholen en enkele dagen later de trainingen en de competities. Ze hebben er zin in.

Foto’s: J.P. Kranenburg

 

 

 

Avatar
Bevlogen, kent vrijwel elke Leidenaar, al lang journalistiek actief, interviewt sinds 2014, nestor van de redactie, lieve opa, graag gezien. 'Oude clubhelden", zijn ding!