Op de site van LeidenAmateurVoetbal is er regelmatig aandacht voor de arbitrage via columns, en ook in wedstrijdverslagen komen de (assistent) scheidsrechters regelmatig naar voren en is vooral de clubgrensrechter vaak (terecht) de kop van Jut. Onze regio kent natuurlijk zat voetballers welke in het betaalde voetbal uitkomen en ook wat de arbitrage betreft zijn er een aantal op dat niveau actief. Leidenaar Joey Waleveld (26), in het dagelijkse leven buschauffeur van beroep, is er hier één van en hij zit inmiddels in het Talententraject Betaald Voetbal van de KNVB. Begonnen als (club) scheidsrechter, uiteindelijk voor de KNVB gaan fluiten, bleek dat de rol van assistent hem het beste op het lijf geschreven was en dat heeft hem gebracht tot waar hij nu staat. Zijn wedstrijdpakket bestaat voornamelijk uit wedstrijden van de tweede- en derde divisie, zijn debuut in het betaalde voetbal maakte hij eind november 2016 bij de wedstrijd FC Oss tegen Jong FC Utrecht en heeft sindsdien regelmatig zijn opwachting gemaakt in de Jupiler League.

Het assisteren bij tweede elftallen van een BVO (Betaald Voetbal Organisatie) behoort ook tot het pakket en zo ging uw verslaggever vorige week dinsdag mee op pad naar de wedstrijd Feyenoord 2 tegen NAC 2, een wedstrijd die om 14.00 uur werd gespeeld. Normaal gesproken is Varkenoord de thuishaven, maar wellicht speciaal voor LAV werd er nu uitgeweken naar De Kuip. Vooraf was er al contact geweest met de rest van het arbitrale trio, en had men om 12.30 uur afgesproken. Anderhalf uur van tevoren is gebruikelijk, en die tijd heeft men ook wel nodig om alle formaliteiten af te handelen en om op tijd in de kleedkamer te zijn. Dit was dan nog een wedstrijd die in de middag werd gespeeld, maar als het een avondwedstrijd betreft (bij beloftes is de gebruikelijke aanvangstijd 18.30 uur en in de Jupiler League 20.00 uur) is het vaak nog vroeger van huis om eventuele files te vermijden. De ontvangst en begeleiding in Rotterdam was allerhartelijkst, een van de gastvrouwen van die middag was de weduwe van Feyenoord icoon Coen Moulijn.

Teammanager van Feyenoord 2 is Lex Stofkooper, voor velen binnen de arbitrage ook geen onbekende en zeker ook voor uw verslaggever niet. Kijkend naar het wedstrijdformulier zien we bij de thuisclub namen als Bijlow, Nieuwkoop, Botteghin, Malacia, Amrabat, Larsson, Hansson en Basacikoglu daar waar de bezoekers het onder meer moeten doen met Haemhouts, Reuvers en Van Hooijdonk (juist ja, de zoon van). Over de wedstrijd kan ik kort zijn, een ongeïnspireerd Feyenoord won met 3-1 van het zeker in de eerste helft fris en fruitig spelend NAC en voor de arbitrage viel er in deze wedstrijd weinig te winnen. Het 90 minuten lang geconcentreerd blijven was misschien wel de belangrijkste les deze middag want verder waren er voor Waleveld niet al te veel moeilijke momenten. Ondanks de matige wedstrijd heb ik mezelf niet hoeven te vervelen want zat op een uitstekende plek, heerlijk in de zon en naast de coach van de scheidsrechter.