Tweede klasse C (zaterdag)- RCL heeft zich enigszins opgericht na de kansloze nederlaag bij UVS van vorige week. Voetballend gezien hield het nog niet over volgens spits Thom Wijnalda, maar er werd wel noeste arbeid geleverd en dat bleek genoeg om te kunnen winnen van Soccer Boys (0-1). ,,Dat ging gepaard met het nodige geluk en kunst-en vliegwerk, maar dat maakt mij voor het moment niets uit. We wilden voor niets minder dan een overwinning gaan en dat is gelukt. Dit geeft vertrouwen en dat konden we na vorige week wel gebruiken.”

Wijnalda toonde zich weer eens belangrijk voor de Leiderdorpers. In de tweede helft, met nog een minuut of twintig op de klok, scoorde hij de enige treffer van de middag. ,,Er ging een goede aanval aan vooraf, waarbij Michael Schouten een schot loste. Vervolgens kwam de bal voor mijn voeten vanaf een meter of elf. De goal betekende een bevrijding en gaf een lekker juichmomentje. In de fase daarna stonden we goed en gaven we niet veel meer weg. Wel moet ik eerlijk stellen dat we voor die tijd gezwijnd hebben. Veel inzetten van Soccer Boys konden we van de doellijn weg werken of er wierp zich een verdediger van ons voor de bal. Maar goed; het begint allemaal met bikkelen en vuile meters maken en dat konden we nu opbrengen. Daar zat de grootste winst in ten opzichte van vorige week.”

Opnieuw maakte Wijnalda deel uit van een tweemansvoorhoede met Charlie Windhorst. ,,We hebben blessures voorin en spelers als Nick Scheurwater en Nick Permannand lopen hier nu eenmaal niet meer rond. Het is wrang voor ons dat Tommy Sinteur het goed doet bij FC Boshuizen. Dat gun ik hem uiteraard wel, laat dat duidelijk zijn. RCL mist nu wat aanvallende kracht en daarom is er voor dit systeem gekozen. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn als de middenvelders om ons heen kunnen spelen. Dat lukte vorige week van geen kant, maar nu konden Sem Overduin en Schouten wel met meer diepgang spelen. Het scheelt daarnaast ook voor ons dat Leroy van Westrienen weer ruim een uur kon spelen. Wat dat betreft gaan we de juiste kant op voor wat betreft de ziekenboeg. Zeker als we straks ook nog kunnen gaan beschikken over Sander Blijleven en Robin Brasker. Voor nu hebben we elkaar allemaal nodig.”

De vraag is wel of de Racing Club ondertussen niet erg afhankelijk is geworden van de goals van de aanvaller. Wijnalda is daar nuchter onder. ,,Ach, in een elftal heb je een aantal belangrijke posities. Zo sta ik er om de goals te maken en Andrew Bontje bijvoorbeeld om ze tegen te houden. Maar zo heeft iedereen zijn taken. En geloof me, UVS doet het prima maar wanneer je Mart Spierdijk daar achterin weghaalt wordt het ook een ander verhaal. Net als al mijn medespelers kan ik zelf ook beter. Voetballend laat het nog te wensen over, maar dat was niet anders in de tijd van Frank Bloemheuvel, Ben Kottenhagen en Stefan Luykx. Toen zij begonnen en met nieuwe spelers moesten gaan werken, duurde het ook enige tijd voordat het ging lopen. Natuurlijk heeft de ene groep meer kwaliteit dan de ander, maar het is zaak om in elk geval punten te pakken en weg te blijven uit de gevarenzone. Dat het beter moet is duidelijk, maar daar moeten we op vertrouwen. Energie erin stoppen is in elk geval een vereiste en dat hebben we tegen Soccer Boys begrepen.”

Basisopstelling RCL: Bontje, De Kroon, Van Westrienen, Slottje, Glasbeek, Overduin, Van Bemmel, Schouten, De Boer, Windhorst, Wijnalda.