Wanneer Koning Winter niet te paard klimt, gaan we een zeer boeiend voetbalweekeinde tegemoet in de tweede klasse. Drie regionale derby’s staan er op het programma. Enkel UVS speelt niet tegen een regioclub, te weten DSO, maar die wedstrijd is dan wel weer belangrijk voor de blauwwitten zelf maar zeker ook de andere regioclubs. Een wekelijks rondje langs de velden.

RCL – Lugdunum

Aan de goede reeks van RCL (7 punten uit de laatste 3 wedstrijden) kwam afgelopen zaterdag in Zoetermeer abrupt een einde (3-2 verlies bij DSO). Het verloor niet alleen de wedstrijd maar zag ook dat doelman Andrew Bontje met een zwaar betwiste rode kaart het veld moest verlaten. Begin deze week bleek dat de KNVB  de doelman voor maar liefst 6 wedstrijden heeft geschorst. Waar aan de ene kant  euforie en blijdschap is bij RCL buiten het veld (het lang verwachte, prachtige clubhuis is eindelijk gerealiseerd), daar is aan de andere kant tegenslag op tegenslag waar de club mee te kampen heeft. Naast de langdurige schorsing voor Bontje blijft ook de waslijst aan blessures gestaag oplopen. Sander Blijleven, Robin Brasker en Sem Overduin zijn langdurig uitgeschakeld en inmiddels heeft ook Michael Schouten zich bij dit gezelschap gevoegd. Door het verlies van zaterdag  is RCL weer terug op de gevreesde 12e plek. Een overwinning in de derby tegen Lugdunum zou de mannen van Buyn en Sinteur dan ook zeer van pas komen. De heenwedstrijd tussen beide clubs eindigde in een 4-0 zege voor de Kikkerpolderbewoners. Lugdunum wist zaterdag ook niet tot winst te komen (0-2 verlies tegen HVC ’10) en kampt net als tegenstander RCL met een groot aantal geblesseerden. De Kikkers lijken na de knappe 1e periodewinst in een vrije val terecht te zijn gekomen waar geen einde aan lijkt te komen. Als deze negatieve reeks  nog langer aanhoudt dan moeten de groen-witten zelfs vrezen voor een eindklassering op plaats 12.  Bij verlies tegen RCL,  de huidige nr. 12, is het gat met de Leiderdorpers nog maar 3 punten en dreigt een doemscenario voor de Leidenaren. Als Lugdunum dit seizoen op plaats 12 eindigt zullen zij, ondanks het winnen van een periodetitel, moeten spelen om klassebehoud i.p.v. het spelen van promotiewedstrijden naar de 1e klasse. Kortom, de belangen voor beide teams zijn groot zaterdag.

TAVV- Valken ’68

Ook voor TAVV komt de gevarenzone steeds dichterbij. Het verlies (3-1) bij Honselersdijk was alweer de derde nederlaag op rij voor de mannen van Niels Slottje, waardoor de Ter Aarders nog maar een 1 punt boven de rode streep staan. De trainer: ,,We kunnen het elke tegenstander lastig maken, maar zo spelend als in de laatste pot krijgen we zeker problemen. Het is zaak dat we z.s.m. ons oude niveau weer halen.” Tegenstander Valken’68 is inmiddels 5 wedstrijden op rij ongeslagen. Op zich een goede reeks natuurlijk, alhoewel het resultaat van afgelopen zaterdag (0-0 in de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter Nieuwkoop) gerust als teleurstellend mag worden beschouwd.  Trainer Arie van Duijn nam het woord ‘schandalig’ zelfs in de mond.  De Valkenburgers lieten dus na om het gat met koploper Die Haghe met 3 punten te verkleinen (de Hagenaars verloren zaterdag verrassend met 0-1 op eigen terrein van het onderaan staande CVC Reeuwijk), waardoor het verschil tussen beide clubs nu 10 punten bedraagt. Het eerste treffen tussen TAVV en Valken ‘68 eindigde in een 4-0 overwinning voor de Valkenburgers. In die wedstrijd waren de blauw-witten nogal gemankeerd.

DoCoS- Voorschoten ’97

DoCoS deed zaterdag goede zaken met een 0-3 zege bij subtopper SVC’08 en vervolgde hiermee hun goede reeks (10 punten uit de laatste 4 wedstrijden). De Morsbewoners lieten in de 2e helft tegen de Schevenings Voetbal Club prima voetbal zien en de formatie van Nico van der Salm zal deze vorm ook tegen ‘buur’ Voorschoten ’97 willen etaleren. Spits Chris van Empel voegde nog maar eens twee treffers aan zijn totaal toe, terwijl Enno van Wieringen, een aanstormend talent, een weergaloze omhaal in huis had en zo bij droeg aan de ruime overwinning. Voorschoten ’97 leed zaterdag een  nederlaag tegen UVS (1-2), in een wedstrijd die kort voor tijd werd beslist door een doelpunt van Bart van der Weijden. De Voorschotenaren zijn de laatste weken wat ongelukkig in de afronding en zien de rode streep inmiddels gevaarlijk dichtbij komen. Desondanks blijft Voorschoten ’97 voor elke ploeg in deze klasse een geduchte tegenstander en moet het in staat worden geacht om nog wat plaatsen te stijgen op de ranglijst. De eerste ontmoeting tussen beide clubs eindigde in een ruime 3-0 overwinning voor de Leidenaren, die in eigen huis op zoek gaan naar een derde zege op rij. Bij DoCoS wordt er overigens gesproken over de ‘Stevenshof-derby’.

UVS – DSO

UVS is de runner-up in deze klasse en de Leidenaren hebben de jacht op een topklassering geopend. Lijstaanvoerder Die Haghe lijkt te ver uit zicht, maar vice-koploper Valken ’68 voelt de hete adem van de mannen van Steef Roodakkers inmiddels in de nek. Tegen Voorschoten ’97 sleepte UVS in de slotfase de zege uit het vuur en de blauw-witten bleven hierdoor voor de zesde keer in successie ongeslagen. Daarnaast komt er bijna dagelijks positief nieuws uit de Kikkerpolder. Bijna alle spelers blijven aan bij Uit Vriendschap Saam in het seizoen 2018/2019. Tegenstander DSO, met de toekomstige RCL-trainer Faizel Soekhai op de bank, zette zaterdag RCL opzij (3-2), maar staat nog steeds op een zorgelijke positie op de ranglijst. UVS moet in staat worden geacht om de punten in de Kikkerpolder te houden en zal gelijktijdig revanche willen nemen voor de eerder geleden 2-1 nederlaag in Zoetermeer. UVS plaatste zich overigens ook nog eens als eerste voor de Rabobank LAV Cup. Loting maakt dat de blauwwitten in de halve finale gaan spelen tegen Lugdunum en de winnaar van FC Boshuizen tegen Oegstgeest. Ook alweer potjes om naar uit te kijken.