In de tweede klasse C hebben we waarschijnlijk dit jaar geen kampioen uit de regio Leiden. Nummer twee Lugdunum heeft inmiddels al een achterstand van dertien punten op koploper Die Haghe. De hoop is nu gevestigd op de clubs van Leidenamateurvoetbal.nl die zich via een periodetitel of vervangende periode plaatsen voor de nacompetitie.

Lugdunum heeft al een succesje op zak. De eerste periode werd al gewonnen, maar daarna ging het bergafwaarts. In de tweede periode staan de Leidenaren bijna onderaan (twaalfde) met twee punten uit zes duels. Na de winterstop werd er nog geen punt gepakt. Thuis tegen respectievelijk UVS en afgelopen zaterdag bij TAVV ging de ploeg met 3-1 onderuit. Er ontbraken natuurlijk wel behoorlijk wat namen bij Lugdunum: Adam Atif, Nabil Atif, Tim de Cler, Henk Brandt, Martijn van Leeuwen, Soufiane Boukhidous, Houssin Bezzai en Arash Latifi. Acht mannen die normaal gesproken in de basis spelen. Langzaamaan keren er een aantal spelers terug bij de ‘kikkers’, die tegen Nieuwkoop na zes wedstrijden op rij zonder zege weer eens toe zijn aan een driepunter. Zelfs als de ploeg van Jan Wansink, Henk de Cler en Henk Kersten niet op volle oorlogssterkte is, moet deze tegenstander te doen zijn. Nieuwkoop staat voorlaatste met slechts zes punten uit veertien duels en eerder dit seizoen won Lugdunum het uitduel met 0-3 via doelpunten van Adam Atif, Martijn van Leeuwen en Ozan Isitir.

Valken ’68 speelt een streekderby tegen Voorschoten ’97. De tweede teams wisten – net zoals Lugdunum – in 2018 nog geen competitiewedstrijd winnend af te sluiten. Wel zaten er voor beide ploegen nederlagen bij tegen de lijstaanvoerder. Daarin deden de Voorschotenaren het net iets beter tegen Die Haghe (0-1 verlies) dan de Valkenburgers (2-0 verlies). De formatie van trainer André Lourens pakte echter nog geen enkel punt na de winterstop, terwijl Valken ’68 dat al wel deed in Honselersdijk (2-2). Op sportpark Adegeest werd het eerder dit seizoen 1-6 voor de gasten uit Valkenburg. Wel moet worden aangetekend dat Voorschoten-doelman Stefan van der Niet destijds een rode kaart kreeg in de eerste helft.

Nummer zes UVS mag op bezoek bij Honselersdijk, dat zevende staat en na veertien speelrondes precies evenveel punten (21) heeft als de Leidenaren. De Westlanders hebben alleen een beter doelsaldo dan de blauwwitten: +5 om +2. De ploeg die wint, zet de volle druk op nummer twee Lugdunum, dat ‘maar’ drie punten voorsprong heeft. Voor UVS misschien wel de laatste kans op de tweede periodetitel. En daar hoopt men in de Kikkerpolder op, want een club met zoveel allure hoort eigenlijk op een hoger niveau te spelen. De eerste klasse of misschien wel hoger in de toekomst. Eerst maar eens winnen in Honselersdijk.

DoCoS kende afgelopen weekend een ‘vervelende’ wedstrijd tegen HVC ’10. Het duel werd in de tweede helft bij een 1-1 stand gestaakt na misdragingen van de bezoekers uit Hoek van Holland, terwijl de equipe van coach Nico van der Salm op dat moment het initiatief in handen had. ,,Wij zijn de grote verliezer”, sprak de oefenmeester na afloop. ,,Ik had echt het gevoel dat we nu konden winnen.” Het zou de tweede zege op rij betekenen. Dat kan aanstaande zaterdag alsnog in Zoetermeer tegen nummer negen DSO, dat twee plekken hoger staat met twee punten meer dan DoCoS. Bij winst doet de Leidse formatie goede zaken om afstand te nemen van de gevarenzone.

Nummer twaalf RCL staat momenteel in die gevarenzone en een overwinning op HVC is broodnodig na zes wedstrijden zonder zege. Zullen de mannen uit Hoek van Holland weer een beetje zijn ‘afgekoeld’ na het duel tegen DoCoS? Of kunnen de Leiderdorpers een ‘zwaar’ duel verwachten? In dat geval is het de taak voor de ploeg van trainer Henk Buyn om zich niet te laten afleiden en niet in het spel mee te gaan van HVC.

Buyn bleef het overigens – ondanks de slechte resultaten – positief bekijken na het 1-1 gelijkspel van afgelopen weekend op bezoek bij hekkensluiter CVC Reeuwijk. ,,Laten we het nou eens positief bekijken. We hebben niet verloren, er was weer beleving en voetbal. Dáár moeten we de nadruk op leggen en niet op het negatieve. Tuurlijk ben ik ook zwaar teleurgesteld, omdat we niet winnen. Het had er zeker in gezeten”, bekeek de oefenmeester het van de optimistische kant.