Tweede klasse C (zaterdag)- De eerste derby van het seizoen is een prooi geworden voor UVS. De Leidse ploeg klopte op ‘t Duyfrak Valken’68 met minimaal verschil. Thom de Vries was de meest gelukkige speler met zijn doelpunt. De spits had een moeilijke middag, maar zorgde alsnog wel voor de eerste drie waardevolle punten met zijn individuele kwaliteiten. De derby bleef spannend tot het einde, maar het niveau liet te wensen over. Beide ploegen namen niet overdreven veel risico om een positief resultaat te halen.

Bij de thuisploeg was er onder meer een basisplaats voor jongeling Jari de Vries. Chris de Lange werd op het middenveld geposteerd en Selmo Kurbegovic assisteerde Robbert van Delft en Timo Schaap voorin. Mathijs de Mooij ontbrak vanwege zijn rode kaart in de nacompetitie van het vorige seizoen. De bezoekers moesten het voorin stellen met 1 echte aanvaller. De Vries kreeg wel de nodige ondersteuning van Berend Verdoes en Ayoub El Houari, maar dat zijn van origine geen frontsoldaten. Dit had o.a. te maken met de afwezigheid van Isi Adima, die over kwam van RCL. Bij de aanvaller werd eerder in de week gevreesd voor trombose, maar de schade viel gelukkig mee.

In de eerste tien minuten kon geen serieuze poging op een doel worden opgetekend. Het was in die fase aftasten en voorzichtigheid troef. Na een kwartier prikte Bart van der Weijden net naast na voorbereidend werk van Verdoes. Even later kwam de middenvelder nog dichterbij een treffer, maar opnieuw hoefde Erwin van der Nagel niet in te grijpen. Opvallend was dat de eindpass bij beide teams telkens weer te hard was. Zo bleef al teveel deining voor de neus van Van der Nagel en en Koen Verlooy, verkozen boven Jesse Haak tussen de palen, uit en was het wachten op vuurwerk van meer importantie.

Na een klein halfuur schoof Kevin Driessen een bal naast en had UVS wat meer de overhand. Daar stond tegenover dat Alex Pison een belangrijke ingreep in huis had om Kurbegovic niet te laten scoren. Dat moment luidde ook een fase in waarin de ploeg van Arie van Duijn wat brutaler werd. Zo stuitte Schaap op de voeten van Verlooy en had Kurbegovic de 1-0 op zijn schoen. De inzet hobbelde evenwel voorlangs. Zo bleef het bij een doelpuntloze score en op meer had geen van de ploegen ook recht na de eerste vijfenveertig minuten.

De tweede helft leverde wat meer emotie op, maar het duel bleef ronduit vlak. Wel had Van Delft kort na rust de 1-0 moeten maken. Zijn vooractie was bestemd voor een fijnproever, maar eenmaal vrij voor Verlooy kon de spits geen hoek uitzoeken. Het had de tweestrijd een zetje kunnen geven, maar het bleef dus doelpuntloos. Aan de andere kant zorgde Verdoes voor het eerste gevaar na goed doorzetten van Marvin Sloos. Van der Nagel voorkwam Leids succes in de korte hoek. Daarna kreeg Van Delft een nieuwe kans, maar weggestuurd door Jaco van der Bent speelde de puntspeler de bal te ver voor zich uit, waardoor Verlooy redding kon brengen.

Twintig minuten voor tijd was het wel raak. De Vries zette aan en plaatste de bal vanaf zestien meter in de verre hoek. Een doelpunt waar niets mis mee was en wat een meeslepend slotstuk had kunnen opleveren. Valken’68 probeerde het wel, maar creativiteit bleef hoofdzakelijk achterwege. Zo bleef UVS vrij eenvoudig overeind en de ingevallen Loinel Lo Fo Wong  was op weg naar de knock-out ofwel de 0-2. Van der Nagel was al gezien, maar De Lange bracht alsnog redding vlak voor de doellijn.

De gemiste kans kon UVS niet deren. Deze zware uitwedstrijd werd met 0-1 winnend afgesloten. Valken’68 verdiende wellicht een punt, maar zo’n feest werd het niet voor de Valkenburgers. UVS won zo weer eens een openingsduel en Valken’68 moet al vroeg in het seizoen in de achtervolging. Na afloop kwamen analyses vrij vanuit beide teams. Deze zijn elders op deze website terug te beluisteren.

Valken’68- UVS 0-1 (0-0). 70. De Vries. Scheidsrechter: Van Lith. Toeschouwers: 250.

Valken’68: Van der Nagel, J. de Vries (84.Akhrif), Zandbergen, Haasnoot, De Best (74.Redel), De Lange, Van der Bent (89.Hogewoning), Langeveld, Kurbegovic, Van Delft, Schaap.

UVS: Verlooy, Sloos, Spierdijk, Verlaan, Pison, Van der Weijden (82.Wong), Verdoes, Ait-El Houssi (71.Menken), El Houari, Driessen (90.+2 Leugering), De Vries.

Foto’s: met dank aan Gerrit van der Nagel