Tweede klasse C (zaterdag)- TAVV kwam moeizaam op gang in de tweede klasse, maar gaandeweg heeft de ploeg van Niels Slottje bewezen dat er absoluut muziek in het Ter Aarse elftal zit. Op eigen bodem klopten de blauwwitten Lugdunum met 3-1. Dat had enerzijds te maken met de kwaliteiten van TAVV, maar Lugdunum mocht de nederlaag deels wel toeschrijven aan het feit dat er wel heel veel (bepalende) spelers noodgedwongen moesten toekijken.

,,Wanneer we hier een punt zouden kunnen ophalen, hebben we het uitstekend gedaan”, dekte Jan Wansink zich om begrijpelijke redenen in voorafgaand aan de tweestrijd. Wansink, Henk de Cler en Henk Kersten zagen meer spelers om zich heen in dagelijkse kleding dan in een zwart voetbaltenue. Of het te maken had met het recente overlijden van clubicoon Kees Botermans vertelde het verhaal niet, maar Lugdunum speelde in zijn geheel in het zwart. Aan de kant blijvend of in geheel niet aanwezig waren Adam Atif, Nabil Atif, Tim de Cler, Henk Brandt, Martijn van Leeuwen, Soufiane Boukhidous, Houssin Bezzai en Arash Latifi. Het trainerstrio moest dus flink improviseren. TAVV was bijna op volle oorlogssterkte, hoewel wel gesteld moet worden dat Youri Looyestijn al bijna het gehele seizoen niet kan spelen en Randy Verwoerd, aanjager op het middenveld, ontbrak vanwege een schorsing.

Na een minuut van stilte voor Botermans werd het geen minuut meer stil in de ruim negentig bewogen minuten. Bij Lugdunum werd er onderling veel gesproken en gecoacht en dat had alles te maken met het finetunen om spelers op hun juiste invulling van de positie te wijzen. Het oogde onwennig en TAVV had zomaar duizelig kunnen worden van de positiewisselingen aan Leidse kant. De thuisploeg maalde er niet om en speelde het eigen verzorgde spel. Dat leverde na een minuut al de eerste kans op via Yassine El Mariami, die de bal voorlangs mikte. In de eerste helft zou de middenvelder nog tweemaal een mogelijkheid krijgen om Kevin Wassenaar te kloppen. Mo Berdai haalde een keer een inzet voor de doellijn weg. Aan de overkant moest Edwin Pieterse na twintig minuten handelend optreden bij een scherp aangesneden voorzet van Roberto Escudero, een van de betere spelers aan Lugdunum zijde.

De 1-0 hing geruime tijd in de lucht voor de thuisploeg. Kevin van Wijk vond El Mariami in het vijfmetergebied, maar de ex-speler van Zwammerdam kwam een teenlengte tekort. Even later kwam Berdai goed weg bij een forse overtreding op dezelfde speler en kreeg TAVV tamelijk veel corners om Lugdunum verder vast te pinnen. Stefan Rijsdam leek de 1-0 te maken, maar de aanvaller zou buitenspel hebben gestaan. Mogelijk ging dat om een medespeler, maar het was onwaarschijnlijk dat Rijsdam in buitenspelpositie had gestaan. Kort daarna was het wel eindelijk raak voor de bovenliggende partij. El Mariami zette de aanval in, Mike Slottje werd betrokken en het was uiteindelijk Van Wijk die Wassenaar kansloos liet.

Lugdunum moest nu meer komen, maar ontbeerde creativiteit en leverde de bal te vaak te snel in. Toch had het zomaar 1-1 kunnen staan bij rust. Isaam Chahine werd weggestuurd en werd binnen de zestien ‘gepakt’ door Chiel Konings. Heel Lugdunum claimde een strafschop en dat was voorstelbaar. Dezelfde middenvelder vond pal voor de pauze ook nog een keer het zijnet. Op de ruststand was op zich niets aan te merken, want TAVV had simpelweg het beste van het spel gehad en flink meer kansen en mogelijkheden.

Na de onderbreking liet Lugdunum een ander gezicht zien. Er werd nu beter gecombineerd en TAVV werd herhaaldelijk teruggedrongen op eigen veld. Van het combinatiespel van de gastheer was een tijdje weinig meer te zien en dat was de verdienste van de bezoekers die brutaal op zoek gingen naar de gelijkmaker. Die kwam er na een minuut of toen en Casper Koreman was de maker van de 1-1. Koreman scoort niet al te vaak, maar zijn goal was zeker niet ontbloot van schoonheid. Lugdunum rook bloed en kreeg in de tweede helft drie prima kansen om zelfs de voorsprong te pakken. Daartussen door verdween een kopbal van de ploeg van Slottje ook niet ver naast.

Zoals gezegd kreeg Lugdunum drie kansen. Abdel Elbaroudi schoot vanuit de draai en Pieterse moest zich strekken om de bal over te werken. De doelman was ook alert op een schuiver van Sergio Vrede en de ingevallen Bilal Karasahin raakte via via de paal buiten bereik van Pieterse. Van Wijk had aan de overkant bijna de 2-1 op zijn voet. Zijn schot had wellicht binnen gevlogen, maar een Leids lichaamsdeel voorkwam de hernieuwde Ter Aarse voorsprong.

In de slotfase werd het treffen toch beslist. TAVV zette aan en Lugdunum moest toch weer inzakken. Een vrije trap leverde zoals gebruikelijk duw-en trekwerk op en bij een van die duels concludeerde scheidsrechter Spaans dat dit te opzichtig gebeurde en de bal ging op de stip. Voor de neutrale toeschouwer was de genomen beslissing lastig te beoordelen. Lugdunum voelde zich tekort gedaan en bij TAVV zag men (uiteraard) wel gerechtigheid in de genomen beslissing. Konings aarzelde niet vanaf de stip en klopte de Leidse doelman. Nog nauwelijks was de treffer genoteerd of het was 3-1 en klaar. Nick Straver had een overtuigende schuiver in huis en die plofte binnen.

De ontlading bij TAVV was groot en dat was absoluut te billijken. ‘Taffie’ staat ondertussen ‘gewoon’ vierde en heeft Lugdunum bijna ingehaald. Het gat tussen beide ploegen was eerder dit seizoen opgelopen tot boven de tien. TAVV lijkt ondertussen een serieuze kandidaat te worden voor de nacompetitie en daarmee wordt het bewijs geleverd dat er de laatste jaren goed werk is geleverd met een elftal dat grotendeels bestaat uit eigen kweek. Lugdunum is bezig aan een vrije val, maar staat op de ranglijst nog wel keurig tweede. Dat het minder gaat bij de kikkers is niet verwonderlijk. Natuurlijk heeft elke ploeg te maken met blessures en schorsingen, maar de ziekenboeg is al een tijdje simpelweg te groot. Haal bij een topclub bepalende spelers weg en de kwetsbaarheid wordt ook zichtbaar. Het goede nieuws voor de Leidenaren is wel dat er enkele spelers op de terugweg zijn. Tot die tijd wordt het sprokkelen en trachten om in de top vijf te blijven. Een verval bij TAVV lijkt niet aan de orde. De ploeg oogt fris en gretig en kan nog een rol van betekenis gaan spelen voor plek twee tot vijf en of een periodetitel. Die prijs heeft Lugdunum zoals bekend al in de knip.

TAVV-Lugdunum 3-1 (1-0). 34. Van Wijk 1-0, 55. Koreman 1-1, 84. Konings 2-1, 86. Straver 3-1. Scheidsrechter: Spaans. Toeschouwers: 150.

TAVV: Pieterse, Valentijn, Van der Pijl, Otto (56. Vreeken), Konings, Van Wijk, Slottje (80.Keijzer), El Mariami (88.Van Smoorenburg), Straver, De Bruijn, Rijsdam.

Lugdunum: Wassenaar, Berdai, Schaafstra, C.Isitir, Vrede, Koreman, Chahine, Gajadien (58.Karasahin), Escudero, Elbaroudi, O.Isitir.