Ook dit seizoen schenkt onze redactie weer aandacht aan spelers die voor langere tijd in de lappenmand bivakkeren of die zelfs het voetbal vaarwel moeten zeggen. Deze spelers mogen immers niet vergeten worden. Uiteraard tracht ons team alles zoveel mogelijk bij te houden, maar als er een speler is die tot de genoemde categorie behoort dan kan uw club dit ook doorspelen aan onze redactie. Dit kan via [email protected] Het seizoen wordt geopend met Rick van Tol van Koudekerk.

‘Koudekerk vanaf minuut 1 warm bad’

Ook in onze regio zijn er ieder seizoen spelers die door blessures noodgedwongen hun voetballoopbaan moeten beëindigen. Koudekerk-speler Rick van Tol is zo’n speler. Een oude, opspelende knieblessure is er de reden van dat Van Tol zijn vurig gewenste comeback bij Koudekerk niet zal gaan maken. LAV blikte met hem terug op zijn voetbalverleden.

De 30-jarige Alphenaar Van Tol speelde in zijn jeugd in de hoogste jeugdelftallen van Alphense Boys, o.a. met Feyenoord-speler Jens Toornstra, voordat hij naar Koudekerk vertrok. ,,Bij Alphense Boys is het niet makkelijk om als jeugdspeler een plekje in het 1e team te veroveren, vandaar dat ik toen om mij heen ben gaan kijken. Via toenmalig medespeler Bart Kok, die inmiddels naar Koudekerk was vertrokken, heb ik samen met Oege Penin en Kenzie van der Klooster de overstap naar Koudekerk gemaakt en heb daar geen seconde spijt van gehad. Ik ben door de club met open armen ontvangen en Koudekerk voelde vanaf minuut 1 als een warm bad. Wij leerden daar ook de wereld van de 3e helft kennen, haha. Bij Alphense Boys ging het toch vooral om het presteren, echt blijven hangen in de kantine was daar niet bij. Ook mijn ouders en opa zijn sindsdien echte Koudekerk-fans geworden, terwijl mijn opa toch altijd een echte Alphense Boys-man was. Dat zegt wel iets over de club.”

Dat Koudekerk inderdaad een sociale club is, bewees ook de actie die vorig jaar in Koudekerk werd gehouden tegen de ziekte ALS. Van Tol, tegenwoordig wonend in Amsterdam en als econoom werkzaam bij Autoriteit Consument en Markt in Den Haag, wilde een sportief evenement organiseren om geld in te zamelen tegen de ziekte en had daarvoor binnen no-time de medewerking van het Koudekerk-bestuur. Tachtig kinderen van de club deden mee aan allerlei voetbalactiviteiten die op de velden van Koudekerk werden gehouden en er kon uiteindelijk een mooi bedrag aan het goede doel worden overgemaakt.

Jouw actieve voetballoopbaan zit er nu dus definitief op, maar wat zijn je plannen voor de korte termijn?

,,Het nieuws dat ik moet stoppen moet nog eerst goed tot me doordringen, maar daarna ben ik wel van plan om actief in de sport te blijven. Ik hou ook van zwemmen en wielrennen, deze sporten mag ik gelukkig nog wel beoefenen. Misschien is in de toekomst jeugdtrainer iets voor mij, wie weet. Ik ben in ieder geval wel van plan om Koudekerk te blijven volgen en zal regelmatig langs de lijn bij het 1e elftal te vinden zijn. In de loop der jaren is Koudekerk echt mijn club geworden”, aldus van Tol.

Foto (bij afscheid): met dank aan VV Koudekerk