Gepromoveerd naar de zaterdag derde klasse A en hekkensluiter met vier punten, allen op vreemde bodem behaald. Die combinatie had verdediger Sietse Fokkema zeker niet voor ogen zo halverwege deze competitie. ,,Het is zeker zwaar tegenvallend, zeker als je ziet hoe die nederlagen tot stand zijn gekomen. Want echt weggespeeld zijn we nooit, maar kleine persoonlijke foutjes worden in deze afdeling direct afgestraft. We moeten dus echt gewoon naar onszelf kijken en met een frisse blik deze tweede seizoenshelft ingaan. Daar heeft het trainingskamp in het Spaanse Málaga zeker aan bijgedragen”, sprak Fokkema met een royale glimlach.

Trainer Cees van Tongeren sprak in de voorbeschouwing op dit eerste seizoen in de derde klasse al over handhaving. Maar ook dat het eerste jaar in een klasse makkelijker zou zijn, omdat je dan als relatieve nieuwkomer onbekend(er) bent en sneller voor verrassingen kan zorgen. Nou, dat heeft de bespeler van de Leidsche Mors zeker gedaan, maar dan in negatief opzicht met de huidige klassering. Wetende dat er ook afgelopen zomer scorend vermogen is bijgekomen met Elroy Lammers, Sem Schilthuizen, Koos de Haas en Sipan Khalid. Waar deze laatste er vorig seizoen dertig scoorde voor de zaterdagtak van Roodenburg in de vierde klasse A, liet hij tot op heden pas één keer het vijandelijke net bollen. En dat was er één van de maar elf in totaal gescoorde doelpunten voor VV Leiden.

,,We kunnen qua spel lekker meekomen met de ploegen in deze derde klasse”, aldus Fokkema. ,,Maar waar wij ze net niet weten te maken, scoort de tegenstander veelal wel waardoor wij weer met nul punten eindigen. En laten we nou eerlijk wezen, van opmerkingen na afloop als ‘leuk gespeeld joh’ daar kopen we toch geen punten mee? Daarom was deze vijfdaagse overwintering op Málaga zo goed. Het idee kwam van Van Tongeren, die was dat met z’n vroegere clubs wel gewend waar wij meestal in de winterstop de Zeister bossen opzochten. De oefenwedstrijd op Spaanse bodem tegen Hillegersberg hebben we ook met 2-1 weten te winnen. En dat zie je dan wel terug in die koppies van onze spelers. Je leert elkaar als het ware in die vijf dagen gewoon echt kennen. Neen, het was zeker ook voor de teambuilding machtig mooi om dit mee te mogen maken. Een goede basis voor de tweede seizoenhelft met zo ook nog twee pittige oefenwedstrijden voor de boeg waaronder een eersteklasser.”

VV Leiden heeft nog een enkele langdurig geblesseerde, maar verder staat er een fitte selectie klaar voor de competitie die op zaterdag 27 januari wordt hervat. Fokkema: ,,Persoonlijk hoop ik op een betere tweede seizoenshelft dan wat ik tot op heden heb laten zien. Ik miste de aanvang van de competitie door een vakantie, juist in die periode pakten we die vier puntjes en ik had wel doorgetraind. Maar ik had toch wel een achterstand bij thuiskomst toen ik me weer bij de selectie aansloot. En af en toe door ziekte kon ik deze eerste seizoenshelft ook niet dat geven wat ik eigenlijk wilde.”

De eerste competitiewedstrijd wacht direct met Be Fair, tweede met 26 uit 11, een zware tegenstander en één week later is er het zespuntenduel uit bij WDS. ,,Er degradeert er één uit deze derde klasse en WDS staat één plek boven ons met vijf punten meer. Thuis hebben we nog met 2-3 van ze verloren, dus we hebben zeker wat goed te maken. En ik geloof er echt in dat een keertje winnen een ‘boost’ aan vertrouwen geeft. Dat zag ik al bij die oefenpot in Málaga. We moeten er met z’n allen gewoon keihard voor werken. Want volgend jaar bij de fusie met FC Rijnland willen we toch zowel op zaterdag als op zondag een derdeklasser zijn? Het moet gewoon gebeuren, we gaan ervoor!”, sprak Fokkema kordaat.

Waar ze vorig seizoen met twee mooie promotiepotjes redelijk simpel promoveerden naar de derde klasse, wil niemand op de Leidsche Mors dat behaalde succes nu zo snel weggeven. Fokkema: ,,We gaan er met z’n allen keihard voor werken en zeker minder doelpunten weggeven dan we tot op heden hebben gedaan.” Of de zon dan net zo gaat schijnen voor VV Leiden als op de eerste twee dagen van het trainingskamp in Málaga… we gaan het volgen.

VV Leiden:

Positie: 11-4-11-27 (14e)

Periode 1: 8-4-9-20 (13e)

Periode 2: 3-0-2-7 (14e)

Thuis: 5-0-5-13 (14e)

Uit: 6-4-6-14 (11e)

Grootste zege: 2-4 Zwammerdam (uit)

Grootste nederlaag: 4-0 Van Nispen (uit), 0-4 FC Oudewater (thuis)

Thuis: 0 keer nul gehouden

Thuis niet gescoord: 1 keer niet gescoord

Uit: 0 keer nul gehouden

Uit niet gescoord: 3 keer niet gescoord