donderdag, mei 23, 2024
HomeDerde klasseASCVoorbeschouwing derde klasse zondag (16 december)

Voorbeschouwing derde klasse zondag (16 december)

-

Het is flink dringen bovenin de derde klasse A op zondag. SV DIOS staat bovenaan met een ruime voorsprong van vijf punten op de drie achtervolgers. Maar vanaf plek twee staan veel ploegen dicht op elkaar, waaronder drie clubs die aangesloten zijn bij LAV. Dat betekent dat ze er op dit moment goed voor staan om zich na de winterstop te plaatsen voor de kampioensgroep.

Het Sporting Leiden van trainer Kevin Wassenaar staat nu tweede met 19 punten, evenveel als ASC en WVC. De Oegstgeestenaren hebben echter een minder doelsaldo en de ploeg uit Oude Wetering speelde een wedstrijd meer. Sporting is de laatste weken goed op schot, want in de laatste twee duels met Bernardus en Warmunda werd in totaal tien keer gescoord. ,,Eigenlijk mag plaatsing voor die kampioensgroep nu niet meer mis gaan”, vond aanvoerder Danny Maaskant na de ruime zege in Warmond (1-5). ,,We moeten nog tegen drie lager geplaatste ploegen en als laatste tegen Voorschoten’97. Voor die laatste wedstrijd moeten we dan zorgen dat we er al zijn. Wat we nu in handen hebben, mogen we niet meer weggeven.” FC Aalmeer, dat verleden weekend een competitieweekend vrij had, is aanstaande zondag de tegenstander op de Morsch. De Aalsmeerders staan nu slechts elfde, maar steken de laatste tijd goed in vorm. De laatste drie wedstrijden werden in winst omgezet. Vorig seizoen – in maart – won FC Aalsmeer overigens met 1-3 in Leiden van FC Rijnland, de voorloper van fusieclub Sporting Leiden. Maar nu staan de zaken er anders voor, aangezien de Leidse formatie er afgelopen zomer veel versterkingen bij heeft gekregen.

Nummer drie ASC ontvangt laagvlieger Bernardus, dat uit de laatste zeven duels maar één punt pakte. Bij de Oegstgeestenaren draait het momenteel een stuk beter. Na de twee verliespartijen op rij viel er afgelopen zondag weer een zege te noteren op bezoek bij concurrent WVC, dankzij een late treffer van verdediger Jesse Tas (1-2). Bij winst kan ASC een grote stap zetten richting plaatsing voor de kampioenspoule, al zijn er na deze speelronde nog drie wedstrijden te spelen. Na dit weekend zal het verschil dan ook niet gemaakt worden, want nummer vijf Voorschoten’97 treft met hekkensluiter Warmunda ook een ‘eenvoudige’ tegenstander op papier. De Warmonders wonnen namelijk sinds het aantreden van interim-trainer Barry van Rijn nog niet, waardoor de dorpelingen al vijf duels op rij wachten op een driepunter. Hoewel de nummer laatst iedere week laat zien een periode mee te kunnen komen met de tegenstander, vallen de resultaten vooralsnog tegen. Sporting Leiden was vorige speelronde met 0-5 te sterk op Sportpark Overbos. Gaat Voorschoten’97 komende zondag weer zo’n score neerzetten of houdt Warmunda de schade beperkt?

De Voorschotenaren lieten afgelopen zondag twee punten liggen bij Graaf Willem II/VAC (1-1), maar dat kwam misschien deels door het ontbreken van aanvalsleider Niels van den Berg. De spits moest afzeggen bij trainer Huib van Oostrom Soede vanwege drie zieke kids thuis. Aanstaande zondag is hij er waarschijnlijk wel weer bij. En dat is hard nodig, want Voorschoten staat op het randje bij de eerste zes teams. Het verschil met nummer zeven Nicolaas Boys is slechts twee punten. Een nederlaag kan dus op dit moment fataal zijn, want er zijn veel kapers op de kust die maar al te graag in de kampioenspoule terecht willen komen. Dus is winst noodzakelijk.

SJZ heeft dankzij de 1-2 zege bij Bernardus nog wel een kleine kans om in aanmerking te komen voor een plek bij de eerste zes. De Zoeterwoudenaren staan nu tiende met vier punten achterstand op nummer zes RKDES. Met de komst van Nicolaas Boys, dat de zevende plek inneemt, is het waarschijnlijk de laatste kans op de kampioensgroep voor Ludo Pistorius en zijn mannen. Verliezen ze, dan is het einde verhaal. Dan mag SJZ zich gaan richten op de degradatiegroep en dat wil de club het liefste niet. Zaak dus om de drie punten in Zoeterwoude-Dorp te houden.

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read