Leidenamateurvoetbal en het Leidsch Dagblad werken al enige tijd samen. Elke donderdag wordt het Leidse voetbal in de krant extra uitgelicht met uiteenlopende berichtgevingen. Vandaag staat het zesde interview van dit seizoen op papier. Nu nog even via deze website voor belangstellenden die het artikel (nog) niet konden lezen. In de schijnwerpers Neal Petersen van LSVV’70, die op niet mis te verstane wijze zijn visie geeft over het amateurvoetbal in de vierde klasse

Neal Petersen (LSVV’70): ,,We slaan door en het is niet leuk meer”

LSVV70 degradeerde het voorbije seizoen uit de derde klasse. In de nacompetitie nam Alphia de noodgedwongen strafschoppen beter. Voor de Leidenaars geen reden om in mineur te raken. Promoveren en degraderen hoort min of meer bij het flamboyante gezelschap. De tegenstander werd uitbundig gefeliciteerd en samen werd er een biertje gedronken.

Als vierdeklasser wil LSVV’70 zich weer mengen in de strijd om de prijzen. Enkel niet tegen elke prijs. Afgelopen zaterdag werd de tweede seizoensnederlaag geleden tegen Aarlanderveen (6-1). Routinier Neal Petersen (33), in het dagelijks leven presentator bij FC Afkicken en Fox Sport en mede-eigenaar van online-tv producent Yiro, pakte na de wedstrijd het woord en dat op niet mis te verstane wijze. ,,Op deze manier is voetbal niet leuk meer en ik heb zo mijn twijfels of ik dit nog wel wil. Kijk, net als alle andere teams willen wij winnen. Soms moet je echter de meerdere erkennen in de tegenstander. Aarlanderveen was beter en daar hadden we geen moeite mee. De manier waarop stak echter wel. Wanneer Freek Jansen, onze altijd positieve trainer, er ‘helemaal klaar mee is’ zegt dat mij genoeg.”

De Leidse ploeg raakte twee spelers kwijt met forse blessures. ,,Dat vind ik veel erger dan een wedstrijd verliezen. Ze zijn tot na de winterstop uitgeschakeld. Op maandag moet iedereen gewoon weer werken of studeren en ik ben van mening dat voetbal vooral een pleziertje moet zijn. De erg jonge scheidsrechter trad amper op en dan laat je de andere ploeg de grenzen verkennen. Nee, wij verloren niet door de scheidsrechter. Dat zou te makkelijk zijn. Er gebeurde echter zoveel binnen de lijnen dat ik me afvraag waar we naar toe gaan met zijn allen. De tegenstander was ondanks de forse voorsprong volop aan het zeiken. Hun spits kreeg tegen het einde nog een gele kaart en die probeerde ik weg te praten omdat ik het onzin vond, zeker gezien de stand. Vervolgens werd ik verrot gescholden door hun grensrechter omdat hij meende dat ik de speler rood probeerde aan te naaien. Het was gewoonweg gênant wat er gebeurde.”

Petersen, die vanaf elfmeter de eer redde, is van mening dat het zo niet langer kan. ,,We spelen in de vierde klasse. Dat is dus niet al te hoogstaand om het zachtjes te zeggen. Als ik dan bemerk hoe trainers de wedstrijden benaderen dan roept dat bij mij heel veel vraagtekens op. Analyses, eindeloze wedstrijdbesprekingen, trainingskampen en ga zo maar door. Het gedrag van spelers is vaak ook te bespottelijk voor woorden. Volwassenen geven vaak af op kinderen omdat ze teveel tv kijken. Maar pak eens een spiegel zeg. Alle nare maniertjes die we voorgeschoteld krijgen van het voetbal op niveau worden overgenomen. Willen we op de lagere niveaus op deze manier doorgaan? Er zijn verslaggevers die er trachten nog iets positiefs uit te halen en tijd investeren in het volgen van de lagere klassen. Koester dat.  En er komen ook nog mensen kijken naar wedstrijden. Is het voor hen nog leuk zo? Wordt het niet de hoogste tijd om eens normaal te gaan doen zodat het voor iedereen weer leuk wordt?”

Petersen afsluitend: ,,Laten we ook gaan experimenteren zonder grensrechters. Dat ‘gejat’ is te triest voor woorden. Verder stel ik voor dat clubs op dit niveau eens goed aan de slag gaan met de eigen jeugd. Hoe mooi is het wanneer spelers van de eigen club het eerste halen? Nu worden er ook op het niveau van de derde en vierde klasse massaal spelers van buitenaf gehaald. Hoe ver moeten we gaan? Ik heb o.a. gespeeld in de A1 bij FC Groningen en in de hoofdmacht bij Noordwijk. Dat was andere koek. Gezeur en randzaken deden amper ter zake op dat niveau. Denk eens na zou ik zeggen. Het is vierde klasse, ken je plek. Met fanatisme en emoties heb ik absoluut geen moeite, maar we zijn doorgeslagen met zijn allen. Op deze manier is de zaterdagmiddag niet meer leuk. Los van het feit of er gewonnen of verloren wordt.”