Vierde klasse A (zaterdag)- De top drie uit deze klasse (VVSB, VV Oegstgeest en SEV) is inmiddels uit het zicht verdwenen, de 4e plaats leek voor deze wedstrijd dan ook het maximaal haalbare. Omdat deze positie recht geeft op een plek in de nacompetitie was de opdracht vooraf heel duidelijk, zeker gezien het feit dat de tegenstander van gisteren, het Alphense Alphia, de enige overgebleven concurrent is. Om in verliespunten gelijk te komen moest er gewonnen worden door Meerburg en bij ieder ander resultaat zou, mede ook gezien het nog resterende programma van de Rijndijkers met nog  onder meer tweemaal VV Oegstgeest en ook nog een wedstrijd tegen VVSB, het een schier onmogelijke opgave gaan worden. De mannen van trainer Alex Redel begonnen heel slap aan de wedstrijd en keken halverwege de eerste helft al tegen een 3-0 achterstand aan, een monsterzege lag in het verschiet en Meerburg mocht  uiteindelijk Alphia en keeper Patrick Bom dankbaar zijn dat er na 90 minuten voetbal 4-0 op het scorebord stond.

Na nog geen halve minuut spelen, de meeste spelers hadden de bal nog niet aangeraakt, was daar de eerste waarschuwing. Een speler van de thuisploeg kon vrij doorgaan en zijn inzet trof slechts het zijnet. ,,Zijn we wakker?”, schreeuwde Redel tegen zijn ploeg. Na amper twee minuten spelen moest Meerburg speler Ramon Weijers geblesseerd het veld verlaten, waarschijnlijk met een hamstringblessure. Na negen minuten kwam Alphia op voorsprong, vanuit de positie van uw verslaggever leekt dit een 100% buitenspelsituatie, maar de scheidsrechter liet doorgaan en het was Jesse Lipsius die keeper Bom omspeelde en de 1-0 binnenschoot.

Nog niets aan de hand op zich. Een domper dat wel, maar nog ruim tachtig minuten om de achterstand ongedaan te maken. Dan helpt het niet dat je een paar minuten later al op een 2-0 achterstand staat. Een omschakelmoment, gevolgd door een diepe bal, zorgde ervoor dat Bryan de Bruin in de korte hoek Bom verschalkte. De bezoekers konden hier naast een  tweetal kopballen van spits Daan van der Zwaan niets tegenover zetten. Sterker nog, na een fout van de naar Lugdunum vetrekkende Ali Barokzay was het weer De Bruin die met een fantastische schijntrap de bal uiteindelijk in de verre hoek krulde. Zonder zijn medespelers tekort te doen, De Bruin was veruit de beste speler van het veld. Slim, technisch, overzicht en een fantastische trap, kortom een genot om naar te kijken.

Halverwege de eerste helft stond het al 3-0, en Meerburg stond erbij en keek er naar. ,,Er is op dat moment ook niemand bij ons  die opstaat en zegt, wij zijn Meerburg en komen hier om te winnen en niets anders, en tot hier en niet verder. Het was tam, we speelden ongeïnspireerd en dat in voor ons de wedstrijd van het jaar, echt onbegrijpelijk”, aldus assistent-trainer (of moet ik zeggen teammanager zoals op het wedstrijdformulier staat vermeld) Loek van der Wal. Aan de stand veranderde in de eerste helft niets meer, er waren zeker voor de thuisploeg nog wel wat mogelijkheden om de score uit te breiden maar het bleef bij 3-0. Bij de Zoeterwoudenaren was inmiddels wel Mats van der Poel binnen de lijnen gekomen in een poging om druk op de Alphenaren te zetten en voor meer gevaar te zorgen.

Meerburg kwam in ieder geval anders uit de kleedkamer, spelers gingen feller het duel in en straalden in ieder geval meer uit dan in de eerste helft. Na ruim een uur spelen ging Barry Verboon goed door en was er een grote kans voor Van der Zwaan, maar helaas kon hij het net niet vinden. Net zoals veel van zijn ploeggenoten was het niet de middag van de spits. Dat het niet liep bleek ook wel uit het feit dat hij regelmatig uit de spits terugzakte om de bal op het middenveld op te halen, maar daar was het al heel druk met spelers. De Zoeterwoudenaren gingen in hun jacht naar een goal ook steeds meer ruimte weggeven, Alphia maakte hier slecht gebruik van anders had de score nog veel hoger kunnen uitvallen.

Nadat eerder een doelpunt wegens buitenspel was afgekeurd was het Sander Egberts die er in de laatste minuut 4-0 van maakte. Direct hierna floot de man in het paars af en lijkt het seizoen voor de mannen van Redel als een nachtkaars uit te gaan. ,,Als je zo aan een wedstrijd begint dan heb je ook nergens recht op, en nogmaals dat is echt onbegrijpelijk. Je stapt in deze voor ons zeer belangrijke wedstrijd met nul gele kaarten van het veld, daar kan ik met mijn pet niet bij. Iedere tweede bal was voor hun en er zat geen enkele beleving in. Langs de kant hadden wij al snel in de gaten dat er voor ons niets te halen viel. Ook het gehannes en gedoe rond spelers die hebben aangegeven volgend seizoen ergens anders te gaan voetballen zorgt voor wat onrust in de groep, nee het gaat niet zoals we voor het seizoen hadden verwacht.”  Van der Wal is altijd realistisch en nuchter en ook hier is geen speld tussen te krijgen.

De door meerdere clubs gewilde speler Barokzay, die volgend seizoen te bewonderen is in de Kikkerpolder bij Lugdunum, vond ook dat zijn ploeg slecht aan de wedstrijd begon maar vond de oorzaak eerder al deze week. ,,Tijdens de trainingen merkte ik al dat er wat spanning op de groep stond, onderlinge irritaties waarbij er groepjes ontstaan van de ouderen en de jongeren maar ook de spelers die weggaan en de spelers die blijven. Daarnaast vind ik ook dat er niemand opstaat, we missen een echte leider en zelfcorrigerend vermogen naar elkaar toe. Ook het voetbal wat wij spelen is vaak niet goed en ontbreken er automatismen en heb ik vaak het gevoel dat iedereen maar wat doet.”

Op de vraag of hij gebleven was als Meerburg nog volop kans had op promotie moest hij het antwoord schuldig blijven. ,,Ik, maar ook anderen, zijn teruggekomen om het liefst met Meerburg de stap omhoog te maken maar het is gewoon een moeizaam seizoen tot nu toe en het wordt ook steeds lastiger om uit die vierde klasse te komen dus vandaar dat ik ben ingegaan op het verzoek van Lugdunum om daar te komen voetballen.

De Zoeterwoudenaren lijken dus geen rol meer van betekenis te kunnen spelen, echter kunnen zij nog wel heel bepalend zijn in de race om het kampioenschap gezien het nog resterende programma met tegenstanders zoals in de inleiding hierboven al is aangegeven. Daarnaast zitten zij nog wel in de halve finale van de RABO LAV Cup, een steeds belangrijker wordende prijs in onze regio.

Alphia-Meerburg 4-0 (3-0) 8. 1-0 Lipsius, 12. 2-0 De Bruin, 21. 3-0 De Bruin en 90. 4-0 Egberts. Scheidsrechter: Westhoff. Toeschouwers: 90.

Opstelling Alphia : Plug, Borreman, Buynink (77. Trajanov), Duurham, Uiterwijk, Flippo, Meijer (65. Egberts), Hoogervorst, Lipsius (80. Van Oostrum), Zuijdervliet en De Bruin.

Opstelling Meerburg : Bom, Barokzaij, Laan, K. de Jong, J. de Jong, Van der Meer, Van der Zwaan, Voorbij (37. Van der Poel), Paulides, Weijers (2. B. Verboon) en Loos (70. De Leede).