Rabobank LAV Cup- De derde wedstrijd in de kwartfinale is een prooi geworden voor UVS. De tweedeklasser kreeg een plek in de halve finale echter bepaald niet cadeau. Derdeklasser Alphia weerde zich kranig en stond zelfs halverwege nog met 3-2 voor. Uiteindelijk herstelde de Leidse ploeg de schade (3-4) en schaarde zich zo bij de laatste vier nadat Voorschoten’97 (za) en FC Oegstgeest dat al eerder deden. Komende dinsdag komt er nog 1 ploeg bij. FC Boshuizen of Noordwijk 2.

Angelo Leverock had een doelstelling voor de tweestrijd neergelegd voor zijn ploeg. ,,Er een wedstrijd van maken en zien of we opgewassen kunnen zijn tegen een ploeg die een klasse hoger speelt.” De trainer kreeg zijn antwoord. De Alphianen boden prima tegenstand, zonder dat UVS de krachten spaarde.

In de openingsfase moest Alphia de bal vooral laten bij de formatie van Steef Roodakkers en al na twee minuten was het raak. Bart van der Weijden vond Thom de Vries, die binnen prikte in de korte hoek. Daarmee leek het een eenvoudig vrachtje te worden voor de nummer twee uit 2C, maar niets was minder waar. UVS bleef nog wel een fase dominant, maar verder dan een kans voor Daan van der Zwaan kwamen de bezoekers niet. Thomas Piket bleef overeind en zo werd het geen 0-2.

Na een kwartier werden de oranjehemden brutaler. Niels van den Burg- geheel en al terug van weggeweest na een lange blessure- moest voor het eerst in actie komen. Bij het volgende moment moest de doelman de bal uit het net halen. Remco Zuidervliet stuurde Bryan de Bruin weg, die op zijn beurt Nando Meijer bediende. Zijn afwerking was fraai en beheerst te noemen.

Geleidelijk aan werd er bij UVS meer gemopperd, want opeens ontstond er veel meer ruimte voor de ploeg van Leverock en zo kwam het duel meer in balans te liggen. Halverwege de eerste helft knikte Daniel Buijnink zelfs de 2-1 binnen na onachtzaamheid aan Leidse zijde. Hing er dan een verrassing in de lucht? Het vlotte spel bij UVS was in elk geval weg, maar er volgden wel wat kansen op de 2-2. Mart Spierdijk kopte naast en Marvin Sloos zag een voorzet op de lat belanden. De gelijkmaker kwam er evenwel alsnog. Vanuit stand promoveerde Van der Zwaan een schot tot doelpunt. De handen mochten op elkaar voor dit doelpunt.

Even later pakte de thuisploeg toch weer de voorsprong. Ook nu was er sprake van een knappe treffer. Meijer verraste zowel Spierdijk als Van den Burg. Door zijn tweede doelpunt mocht Alphia gaan rusten met een 3-2 voorsprong.

In de tweede helft werd wel duidelijk dat UVS niet van plan was om zich uit het toernooi te laten spelen. Er werd weer energieker gespeeld en de ploeg uit de derde klasse moest meer en meer terug om averij te ontlopen. De 3-2 bleef een kleine tien minuten op het scorebord staan, maar het zesde doelpunt van de middag kwam er via Berend Verdoes.

Alphia wisselde volop want steeds meer spelers zagen hun tankje leeglopen. Tot twintig minuten voor het einde bleef de score in evenwicht, maar uiteindelijk was het weer Van der Zwaan die het beslissende doelpunt maakte. Scheidsrechter Koeman kende keurig de voordeelregel toe in deze situatie. Een overtreding op Isi Adima liet hij onbestraft en dat bleek dus een prima keuze.

In de slotfase mikte Verdoes nog een keer op de paal en de gastheer probeerde het nog met het pompen van hoge ballen voor het Leidse doel. De 4-4 had de ploegen verplicht tot strafschoppen, maar zo ver kwam het niet en dus plaatste UVS zich met moeite voor de volgende ronde waarin het uitkomt tegen FC Boshuizen of Noordwijk 2.

Trainer Leverock was een tevreden man na afloop. ,,We hebben het UVS moeilijk kunnen maken en dat was de bedoeling. Het is jammer dat de 3-3 te snel viel. Als we het langer vol hadden kunnen houden dan hadden zij meer moeten gaan forceren. Dat neemt niet weg dat ik ook heb gezien dat we het na rust nog maar moeilijk konden belopen. Geen schande natuurlijk, want zij spelen mee om de prijzen in de tweede klasse. Dit is voor ons weer een goede leerschool geweest. Niet enkel deze pot nemen we mee, maar we speelden wel meer nuttige duels. Daarom zijn we er volgend seizoen zeker weer bij. Dit toernooi is voor ons een meerwaarde.”

Basisopstelling Alphia: Piket, Hoogendoorn, Hellingerwerf, Buijnink, Duurham, Hoogervorst, Zuidervliet, Hazenbroek, Flippo, Meijer, De Bruin.

Basisopstelling UVS: Van den Burg, Sloos, Spierdijk, El Houari, Van Kempen, Van der Weijden, Verdoes, Wagenaar, Adima, Van der Zwaan, De Vries.