Sinds enige tijd publiceert onze redactie de Ruhrgolder van de Week. Dat is iemand van een ‘LAV-voetbalclub’ , die in het zonnetje wordt gezet en voorzien wordt van een overheerlijk pilsje, gesponsord door een van onze sponsoren: Ruhrgold.  Het kan gaan om een pechvogel, een super vrijwilliger, een prijswinnaar of anderzijds. Deze week is de keuze gevallen op twee ‘kneuzen’ bij RCL.

Vandaag Michael Schouten en Andrew Bontje in de schijnwerpers in de rubriek ‘Ruhrgolder(s) van de week’. Clubgenoten Wesley Schreuder en Melvin van Gent gingen hen hierin al voor. Als men ook nog eens bedenkt dat Sander Blijleven en Robin Brasker net terug zijn van een langdurige blessure en dat Leroy Westrienen en Ali Barokzay voor langere tijd afwezig zullen zijn vanwege lichamelijk malheur is het duidelijk dat RCL deels verantwoordelijk is voor een niet geringe stijging van de zorgkosten in Nederland. Voor de club en de mannen zelf is het natuurlijk ook een droevige periode.

Bontje: ,,Ik had liever gewild dat mijn blessure ontstaan was bij een fenomenale redding in de laatste seconden waardoor mijn cluppie de 1-0 voorsprong vasthield, maar de waarheid is anders. Er was niemand in de buurt toen ik een stap naar voren deed. Toen knapte er iets bij mij.” Spelers op de bank verklaarden later dat ze een geluid hadden gehoord als of iemand een stuk stof afscheurde. Pure pech dus. Op het LUMC hoorde ik van mijn behandelend arts dat het iedereen kan gebeuren op elk moment.” (ook U lezer, kan deze ernstige blessure oplopen als u na het lezen van dit boeiende stuk richting koelkast loopt voor een flesje Ruhrgold). ,,Bij een dergelijke blessure wordt er alleen operatief ingegrepen bij mensen op hogere leeftijd zoals jij. Bij mij is mijn onderbeen zodanig in het gips gezet dat de peesuiteinden elkaar raken en aan elkaar groeien. Het is echter een proces dat mij veel te lang gaat duren. Als ik realistisch ben dan kan ik niet eerder dan in oktober of zo weer op het veld staan. En dan moeten er geen terugslag komen.”

Voor Schouten ligt er eveneens een hele lange weg terug in het verschiet. ,,Noteer mij maar voor een comeback in dezelfde periode. Mijn enkel was al lange tijd instabiel door opgerekte enkelbanden. Op deze voet doorgaan, letterlijk ook, zou betekenen dat het op een gegeven moment einde sport zou zijn. Dat nooit! Dan maar deze ingreep. De banden zijn ingekort en voor ik ze weer mag belasten moet ik een lange revalidatie ondergaan. Pijnlijk, maar er was geen alternatief.”

Wat de beide heren ook danig dwars zit is het afhankelijk zijn van anderen. Met krukken strompelen is het maximaal haalbare momenteel. Schouten woont samen en zijn vriendin doet, zoals elke liefhebbende vrouw, alles voor hem. ,,Ik wil natuurlijk niet te veel van haar vragen”,  zegt de middenvelder verontschuldigend, maar ik kan gewoon heel weinig.” Voor de keeper ligt het anders. Hij deelt een huis met Thom Wijnalda. ,,De eerste week heft onze spits heel sociaal voor mij gekookt, het huis schoongemaakt. Hij is nu echter op wintersportvakantie en nu moet ik noodgedwongen soms een beroep doen op mijn moeder.” Met dat sociale van Wijnalda valt het dus wel mee als hij skiën prefereert boven hulp aan zijn teamgenoot.

Al met al kent de Leiderdorpse club grote problemen wat betreft de veldbezetting. Te veel basisspelers zijn uit de roulatie (geweest) en er is geen team dat zoiets kan opvangen. Voor RCL is het overleven en meer dan een positie onder de middenmoot lijkt niet haalbaar. De komende weken wacht bovendien een intens zwaar programma. De twee Ruhrgolders van vandaag proberen wel alle wedstrijden te volgen. ,,Absoluut!’’,zegt Michael Schouten. ,,Reken maar van yes!”, voegt Andrew Bontje toe. Beide heren nemen hun sport uiterst serieus en dat betekent ook dat hun biergebruik bescheiden blijft. Desalniettemin waarderen ze de doos zeer en beloven met mate(n) te drinken.