Rabobank LAV Cup- UVS plaatste zich donderdagavond op een regenachtig sportpark Adegeest overtuigend voor de kwartfinale van de Rabobank LAV Cup. De formatie van coach Steef Roodakkers zette thuisploeg Voorschoten’97 eenvoudig met 0-5 aan de kant. Alphia is de volgende opponent voor de blauwwitten.

Net als afgelopen zaterdag in het met 5-0 gewonnen duel met HVC’10, acteerde Bart van der Weijden bij UVS ook nu weer als centrale middenvelder. Die keuze van Roodakkers bleek opnieuw succesvol. ,,Bart speelde eerst als een soort valse rechtsbuiten om vanaf die positie het spel te verdelen. Tegen HVC’10 speelde hij echt op tien en dat deed hij uitstekend. Het pakte ook voor de ploeg goed uit”, verklaarde Roodakkers. Van der Weijden was ook tegen Voorschoten alom present, strooide met fraaie passes en scoorde bovendien. Dat laatste deed hij al in de tweede minuut, met een bekeken schot in de benedenhoek. Vijf minuten later onderstreepte Isi Adima de Leidse bliksemstart. De flankspeler schoot vanaf de rand van het strafschopgebied fraai raak.

,,Wij zijn niet zo sterk als UVS. Deze wedstrijd was voor ons vooral nuttig als leerproces. Afgelopen zondag, tegen DONK,  verloren wij – zeg maar – tachtig van de honderd duels. En vandaag heb ik ze vooral  meegegeven kort in de duels te gaan. In de eerste tien minuten was dat nog niet het geval en daarnaast gingen wij niet mee met hun lopende mensen. Maar daarna ging het heel redelijk. Al zal het nog beter moeten. Wij willen in onze competitie graag bij de eerste vijf eindigen”, verklaarde Voorschoten’97 -trainer Huib van Oosterom Soede. Zijn team moest zich tegen het bij vlagen vlot combinerende UVS veelal tot verdedigen beperken en brak slechts af en toe uit. Eén zo’n tegenstoot leidde tot een riante mogelijkheid voor Bryan Hilders. De door Thomas van der Veldt bediende middenvelder stuitte echter op UVS-goalie Niels van den Burg. De van een kruisbandoperatie herstelde sluitpost verving Jesse Haak, dit seizoen een vaste waarde onder de Leidse lat,  probleemloos.

 

Zijn collega Chris van der Mijn had het lastiger. De keeper verrichtte een aantal knappe reddingen, maar moest in de slotfase van deel één toch nog tweemaal een antwoord schuldig blijven. Op aangeven van Marcello Wallcot tekende Van der Weijden met zijn tweede doelpunt voor 0-3, waarna bij de vierde goal de rollen omgedraaid waren. Na de doelwisseling draafde Van der Weijden niet meer op. ,,Hij was niet helemaal fit en had deze week nog niet getraind”, aldus Roodakkers. Ook na de doelwisseling behield UVS het overwicht. Treffers bleven evenwel lange tijd uit, omdat Van der Mijn weigerde te capituleren bij schoten van met name Thom de Vries. De spits, die afgelopen zaterdag zijn plek moest afstaan aan Daan van der Zwaan, moest lang wachten op een succesje. Dat kwam er pas in de slotminuut. Na een voorzet van Sem Mbamba bepaalde hij koppend de eindstand op 0-5.

,,Het was voor ons een nuttig potje. We spelen dit weekend niet en dan is het positief om zo’n wedstrijd te kunnen spelen, ook al omdat je zo de fitheid van spelers die terugkomen van blessures kunt vergroten. En verder is het natuurlijk prettig dat we wonnen”, vond Roodakkers. Voor Van Oosterom Soede telde ditmaal niet alleen het belang van Voorschoten’97. Met Te Werve, zijn  andere club, komt hij volgend weekend UVS opnieuw tegen. ,,Met wat ik vanavond heb gezien kan ik dan mijn voordeel doen”, meende hij. Roodakkers kon daar wel om lachen: ,,We zullen daar wel voor een verrassing in de opstelling zorgen.”

Voorschoten’97 (zo) – UVS  0-5.  2. Van der Weijden 0-1, 7. Adima 0-2, 44. Van der Weijden 0-3, 45. Wallcot 0-4, 90. De Vries 0-5.  Scheidsrechter: Polanen.

Basisopstelling Voorschoten ’97 (zo): Van der Mijn, Van der Born, Mulder, Adriaanse, Toret, Hilders, Nikic, Elligens, Van Beest, Van der Veldt, Van Aken.

Basisopstelling UVS: Van den Burg, Salah, Pison, Spierdijk, Van Kempen, Wagenaar, Van der Weijden, Leugering, Wallcot, De Vries, Adima.

Auteur: Nick Verwoerd

Foto’s: met dank aan Jan van der Lubbe