Eerste klasse A (West I, maandag)- Het is ongemeen spannend aan de kop van de ranglijst. Door de 3-1 overwinning van vorige week zondag op medekoploper JOS Watergraafsmeer en het verlies van andere concurrent Velsen vonden de Leidenaren zichzelf ineens terug op pole position. Vijf keer winnen en het kampioenschap kan gevierd worden. Lang heeft het team van Marcel IJzendoorn echter niet van het koploperschap kunnen genieten. Bleek Zaanlandia thuis al een lastige ploeg en werd er toen met 0-3 verloren, in de terugwedstrijd bleek de ploeg uit Zaandam opnieuw te sterk en stond er na ruim 90 minuten voetbal een 2-0 eindstand op het scorebord.

FC Boshuizen had in de personen van Mo Zenzen en Ismael Adsalmis twee geschorste spelers, keeper Jean Marc Antersijn had in deze belangrijke fase van de competitie een week vakantie geboekt en topscorer Gerson Pisas was door hoofd medische zaken Rob Laman fit bevonden maar startte op de bank (de aanvaller liep vorige week een hamstringblessure op, red.).

Na de zeer gastvrije ontvangst op het knusse sportpark, waar in de kantine zelfs een heus bruin café aanwezig was, werd er onder zomers omstandigheden afgetrapt op een matig kunstgrasveld. De eerste grote kans was er na amper vijf minuten spelen voor de bezoekers. Rayson Koeiman slalomde door de defensie en legde de bal breed op Tommy Sinteur, maar de buitenspeler drukte te slap af. Voor eigen succes gaan was achteraf misschien beter geweest, met de keuze om de bal aan Sinteur te geven was echter niet heel veel mis.

Even later volgde een miscommunicatie in de defensie van FC Boshuizen, maar de thuisclub kon hier niet van profiteren. De toon was gezet, echter pas na een halfuur spelen was daar de volgende grote mogelijkheid maar het schot van Burak Bulduk namens de gastheren ging naast. Er werden over en weer wat speldenprikjes uitgedeeld, namens de Kadebewoners konden Jesper Neuteboom, Sinteur en Redouan Boutachekourt gevaarlijk worden maar de rust werd met een brilstand bereikt, mede ook omdat de thuisclub het vizier niet op scherp had staan. De Leidse ploeg begon sterk aan de wedstrijd maar speelde gaandeweg de eerste helft te vaak de lange bal, zocht te veel de moeilijkste oplossingen en vergat in fases vooral simpel te voetballen.

Net als in de eerste helft was de beginfase van de tweede helft voor de Leidenaren, maar echt overtuigend was het niet en werden er weer zat verkeerde keuzes gemaakt. Lopen met de bal daar waar het spelen beter was geweest of juist gebruik kunnen maken van de ruimte maar van grote afstand op doel proberen te schieten. Het veld werd ook groot, en de ploeg van trainer IJzendoorn was het na een uur spelen ook even helemaal kwijt. De organisatie was zoek, veel spelers deden maar wat en er werd niet meer naar elkaar geluisterd.

De thuisclub kon hier niet van profiteren, en het was uiteindelijk de koploper die het spel weer naar zich toe trok. Jason Dasburg had een goede actie in huis, zijn voorzet ging aan bijna iedereen voorbij en uiteindelijk had Koeiman bij de tweede paal niet genoeg kracht om voor gevaar te zorgen. Het wachten in die fase was eigenlijk op een voorsprong voor de Kadebewoners, zeker nadat een kwartier voor tijd Pisas zijn opwachting mocht maken. Zijn eerste actie werd gelijk een grote kans, zichzelf vrij spelend kon hij alleen op Terry Bosma af gaan maar zijn inzet werd door de oud keeper van onder andere ADO’20 onschadelijk gemaakt. Dat spits Reino Kok van de thuisploeg maar aan een half kansje genoeg had bleek later, na een corner liep hij heel handig weg uit de rug van Michael Owel en kon ongehinderd bij de tweede paal inkoppen. Een paar minuten later was de wedstrijd beslist. Keeper Leroy Goedhoop kon in eerste instantie nog redding brengen, maar vanaf rand zestien meter was het Davey Kho die de genadeklap toebracht.

Ondanks dat de thuisclub nog in ondertal kwam te staan na een domme actie van oud FC Boshuizen speler Luciano Dompig, hij vond het nodig om even een klapje uit te delen nadat hij eerder een tik en een poging tot een kopstootje onbestraft had gezien, kon er in de laatste minuten niet meer voor gevaar worden gezorgd en werd er voor de tweede keer verloren van de ploeg uit Zaandam. Een uitstekende ploeg met een sympathieke trainer die in de ogen van uw verslaggever te laag staan voor het spel wat ze in de twee wedstrijden tegen FC Boshuizen op de mat hebben gelegd.

Assistent scheidsrechter Arie Koeman had door het neutrale trio wederom een vrije dag en zag vanaf de tribune de Leidse club verliezen. ,,Doodzonde, zeker nadat je vorige week de koppositie had gepakt. Teveel spelers gaven niet thuis en dan kan je ook deze wedstrijd verliezen. Daarnaast vind ik het onbegrijpelijk dat iemand in deze belangrijke fase van de competitie een week op vakantie gaat en valt het me eerlijk gezegd tegen dat geen van de geschorsten vandaag aanwezig was. Nog vier finales en er is nog geen man overboord, je hebt het echter niet meer in eigen hand en nogmaals dat is doodzonde.”

Op moederdag, zondag 12 mei, staat er weer een kraker op het programma als koploper Velsen naar de Boshuizerkade komt. Er komen nog vier finales aan, naast Velsen is ook JOS Watergraafsmeer weer langszij gekomen en door het mindere doelsaldo staan de Leidenaren weer derde. Het blijft in ieder geval spannend, waarschijnlijk tot de laatste wedstrijd aan toe.

Zaanlandia – FC Boshuizen 2-0 (0-0) 83. Kok 1-0, 87. Kho 2-0. Scheidsrechter:  Broekhuizen. Toeschouwers: 210.

Opstelling Zaanlandia : Bosma, Kesser, Abbassi, De Graaf, Kok, Kho, Magouz, Savastano, Dompig, Meijer, Bulduk (90. Hoquee).

Opstelling FC Boshuizen : Goedhoop, Winkelman, Seghrouchni, Owel, Koeiman (76. Pisas), Safi, Sinteur, Dasburg, Neuteboom, Boutachekourt (86. Voinov), Van Gils.