Ook dit seizoen zal LeidenAmateurVoetbal wekelijks weer 1 of soms twee Krakers van de Week plaatsen. Dat kan gaan om een derby, degradatieduel, de strijd om de (periode)titel of een burentwist. Wekelijks dient er een keuze te worden gemaakt en dat valt soms niet mee. Er is zoveel boeiends te melden en jouw club is vast het meest interessant. Alle clubs worden sowieso wekelijks meegenomen in de voorbeschouwing. Wij vragen begrip voor gemaakte keuzes, waarbij ook de overeenkomst met desbetreffende club (s) bepalend kan zijn. Dit keer is de keuze gevallen op het treffen tussen FC Boshuizen en ROAC.

In de eerste klasse B komt FC Boshuizen maar moeizaam op gang. De geelblauwen wonnen tot nu toe nog maar één keer. Dat laatste geldt ook voor het gepromoveerde ROAC. Komend weekend ontmoeten beide teams elkaar op Sportpark Boshuizerkade. Dennis Hendriks, goalie der Leidenaren, en ROAC-verdediger Mitchel Boere kijken vooruit.

De 35-jarige Hendriks, eerder al actief bij onder andere Wilhelmus en VELO, kwam de afgelopen zomer over van tweedeklasser RKDEO: ,,Daar ben ik gaan keepen, nadat ik vanwege mijn vriendin vanuit Den Haag was verhuisd naar Nootdorp. Ik belandde er bij een echte dorpsclub en ik heb er absoluut met veel plezier onder de lat gestaan. Wel was het jammer dat elk jaar onze talenten werden weggeplukt en we mede daardoor steeds naast de titel grepen. En dat terwijl ik graag nog in een hogere afdeling wilde uitkomen. Nu speelde al drie jaar de mogelijkheid voor mij om naar FC Boshuizen te gaan en toen ik het afgelopen seizoen door Marcel IJzendoorn werd benaderd heb ik besloten de stap te maken. Hij kende mij van de wedstrijden van RKDEO tegen Foreholte, waar hij destijds trainer was. Ik heb zeker geen spijt van de overstap. Ik ben terechtgekomen in een hele leuke groep, die mij als nieuweling echt heeft opgevangen. Ik was niet zo bekend met de Leidse regio, maar het bevalt me hier onwijs goed. De mentaliteit is ook anders dan in het Haagse. Daar heb je vaak te maken met azijnzeikers, het is nooit goed. Hier heb ik ervaren dat het anders kan. De mensen zijn positiever. Daarnaast hebben we ook kwalitatief een sterke selectie, met veel potentieel: een aantal jonge, talentvolle gasten en daarnaast voldoende ervaren spelers. Dat is mooi in balans.”

De resultaten van FC Boshuizen, dat vorig seizoen als derde eindigde in 1A en meestreed in de nacompetitie, vallen tot nu toe ietwat tegen. Met vijf punten uit evenzoveel duels bezetten de pupillen van coach IJzendoorn de tiende plek. Zij speelden wel een wedstrijd minder dan de overige ploegen. ,,We begonnen de competitie sterk (1-4 zege bij Rood Wit/NV), maar daarna hebben we niet meer gewonnen. De laatste paar weken creëren we weinig kansen, waardoor we niet aan scoren toekomen. En als je dat zelf niet doet, krijg je vaak het deksel op de neus. Net als afgelopen zondag tegen DOSKO. Uit een corner werd het 1-0, waarna wij va banque gingen spelen en in blessuretijd een tweede doelpunt om de oren kregen. Ik denk dat het kwartje even de goede kant op moet vallen. Vooral voor de jongens voorin die de afgelopen weken niet konden scoren zou het prettig zijn als we snel gaan winnen. Ook in verband met het zelfvertrouwen. Als je ziet wat die gasten op trainingen laten zien, dan is dat om je vingers bij af te likken. Ik denk ook dat er in de eerste klasse weinig verenigingen zijn die beschikken over de buitenspelers die wij hebben. Als liefhebber van het spelletje kan ik van ze genieten”, vertelt de doelman.

Ook na zijn voetbalcarrière wil de als manager operations bij een meubelgroothandel in Noordwijkerhout werkzame Hendriks zich met het “spelletje” bezig blijven houden: ,,Ik denk voorlopig niet aan afbouwen, hoor. Zeker niet zolang ik dit niveau aan kan. Ik ben heel fanatiek, een extreem winnaar van aard, en ik wil er niet aan denken om lager te gaan keepen. Misschien later als het in fysiek opzicht noodzaak is geworden. Maar nu ben ik nog topfit. Op termijn wil ik wel keeperstrainer worden en dan wel op het hoogst haalbare niveau.”

De routinier is dus nog een tijdje onder de lat te bewonderen, zoals komende zondag: tegen ROAC. ,,Ik ken de ploeg, omdat ik ze met RKDEO een paar keer ben tegengekomen. Ik verwacht dat ze net als toen zich zullen ingraven en er spaarzaam uit zullen komen. Op die momenten moet de organisatie in onze verdediging kloppen. Verder zullen we veel aan de bal zijn. Het wordt een lastige klus, maar ik reken toch op een overwinning. Het wordt 1-0”, besluit Hendriks.

ROAC-libero Boere toont zich best tevreden met de resultaten van zijn ploeg tot nu toe: ,,Wij  hebben zeven punten behaald uit onze eerste zes wedstrijden en daar hadden we vooraf voor getekend. Natuurlijk merk je dat het een niveautje hoger is. Het grote verschil met vorig jaar is dat we toen regelmatig het spel moesten maken en dat we daar nu niet aan toekomen. We staan grote gedeeltes van wedstrijden onder druk en we hebben vaak de bal niet. Alleen in de eerste pot, tegen Olympia, hadden we het redelijk makkelijk. Verder niet. We moeten ons dus veelal beperken tot tegenhouden. Maar dat gaat ons tot nu toe vrij goed af, zij het soms met kunst- en vliegwerk. We hebben nog maar vijf doelpunten tegen.”

Na de succesvolle competitie-ouverture tegen Olympia (2-0) volgden voornamelijk remises: driemaal eindigden duels in 1-1 en afgelopen zondag viel er in de ontmoeting met het hoog genoteerde TOGB geen enkele treffer. Een week ervoor leed ROAC bij Vlissingen de enige nederlaag: 2-0. Met de slechts vijf tegengoals behoren de paarshemden tot de minst gepasseerde teams van de afdeling. ,,Het is niet juist als alle credits daarvoor naar de verdediging zouden gaan”, meent de in Rijpwetering geboren en getogen Boere. ,, Ook onze spitsen verzetten bijvoorbeeld veel werk door opkomende verdedigers af te stoppen. Je ziet dat bij tegenstanders wel anders. Het gebeurt regelmatig dat, als ik na verloop van tijd eens inschuif naar de middenlinie, de aanvallers van de tegenpartij gewoon blijven hangen. Verder is het ook een kwestie van organisatie binnen het team. Daarnaast moet de bereidheid er zijn om vuil werk voor anderen op te knappen. En die is er. Dat komt ook doordat we al lang samen spelen en veel met elkaar delen. We komen bijna allemaal uit Rijpwetering of Oud Ade en degenen die van buitenaf komen hebben al wel een band met de dorpen. Die hebben er verkering. Op zaterdag kijken we vaak met elkaar in de kantine naar een voetbalwedstrijd en we gaan ook met elkaar op stap in de kroeg. Ik heb het hier dan ook nog altijd prima naar mijn zin, al lijkt het me wel een uitdaging om het eens hogerop te proberen. Maar dan wel met een kans om in de basis te spelen bij een mooie club als bijvoorbeeld Quick Boys, Katwijk of Rijnsburgse Boys.”

De 27-jarige Boere, in het dagelijks leven als manager werkzaam bij een bloemenexportbedrijf in Naaldwijk, acteert in de formatie van coach Hein Leliveld als laatste man: ,,Dat doe ik al sinds ik op mijn achttiende in het eerste elftal debuteerde. Ik beschik over een goed inzicht en kan het spel lezen. En ik heb goed door wanneer er gaatjes vallen en wanneer er steekpassjes komen. Aan mij om dan het gevaar eruit te halen. Ook het opbouwen, het opzetten van een combinatie gaat me best goed af. In de lucht ben ik niet heel sterk. Dat laat ik graag over aan Freek Heemskerk, onze voorstopper met wie ik al jaren achterin speel.”

De ontmoeting met FC Boshuizen ziet Boere met vertrouwen tegemoet: ,,Het zal een zware pot worden, maar wij beginnen er in elk geval met een beter gevoel aan dan zij, gezien hun tegenvallende resultaten. Wellicht zit er een driepunter voor ons in. Zou mooi zijn, maar met een gelijkspel zijn we op voorhand zeker tevreden.”

Note redactie: onderste foto ROAC op trainingskamp in Portugal.