Komende zaterdag staan ze niet tegenover elkaar, maar wel in de buurt van elkander. Wim Masmeijer hanteert de vlag aan de kant van Valken’68 en Thom Wijnalda is de spits van RCL. Een andersoortige voorbeschouwing van twee voetbaldieren die bij dezelfde werkgever werkzaam zijn.

HeadFirst is marktleider op het gebied van professioneel organiseren van externe inhuur. Zij zorgen ervoor dat dagelijks duizenden zelfstandig professionals en professionals van leveranciers leuke en uitdagende opdrachten vervullen bij honderden grote opdrachtgevers in Europa. Wijnalda is Manager bid management & business development en Masmeijer gaat over de financiële administratie. Er is regelmatig contact tussen hen. Vooral op maandag wordt het sportweekend even doorgenomen. Zodra de derby tussen Valken’68 en RCL (of andersom) op de rol staat, wordt het menens tussen de twee. Er moet gewonnen worden want anders volgen er zware weken voor de verliezer.

Tot nu toe heeft Masmeijer de meeste ‘pijn’ van de derby’s. ,,Ik heb met Valken’68 nog nooit gewonnen van RCL. Dit wordt de zevende ontmoeting dus de hoogste tijd dat we nu eens aan de goede kant van de score staan. Daarnaast beleefde ik een dieptepunt in het duel bij RCL vorig seizoen. Toen ben ik weggestuurd door de scheidsrechter. Ik was daar best gefrustreerd. Valken’68 was veel beter, maar door een onnodige rode kaart gaven we die pot volledig uit handen. En dus leed de ploeg weer een nederlaag. Kon ik even slecht hebben. Natuurlijk heb ik wel gewoon een biertje gedaan. Na afloop is de sfeer altijd weer okay.”

Wijnalda: ,,Dat was voor Wim wel een dieptepunt, ja. Daarom hoop ik dat hij nu de volle negentig minuten kan blijven staan, want in de genoemde editie miste ik hem wel uiteindelijk aan de zijkant. Hij hoort daar gewoon te staan zodat ik bij winst snel bij hem kan zijn.”

Masmeijer: ,,Thom is wel van een sneer ja. Hij vindt het leuk te irriteren. Kan ik wel hebben hoor, maar nu is het onze beurt. Op de club werd de voorbije dagen al gesteld dat ‘RCL nu gepakt moet kunnen worden’, maar daar moet niet te makkelijk over worden gedacht. Kennelijk is RCL een angstgegner. Het is zeker niet zo dat ze beter zijn, maar toch bleek winnen ondoenlijk voor ons in de vorige zes wedstrijden.”

Hoe denkt de sympathieke vlaggenist verder over de spits van de Leiderdorpers? ,,Het is en blijft een gevaarlijke puntspeler en de leider van RCL. Ik vind dat hij vaak aardig is naar scheidsrechters. Bij het overdrevene af. Kijk het is ook gewoon een aardige kerel buiten het veld, maar in het veld hoeft hij van mij niet zo te doen.”

Wijnalda geeft aan dat er veel mensen uit de voetbalwereld werken bij HeadFirst. ,,Onze Commercieel Directeur is onlangs afgetreden als voorzitter van Westlandia. Een broer van Ruben van den Does van Valken’68 werkt hier ook en Dorus van der Voort eveneens. Hij zat vorig seizoen nog bij Kagia. Ja, en ook mijn ploegmakker Sem Overduin is hier werkstudent. Dus we weten elkaar wel te vinden op dat gebied.”

Valken’68 kende een moeizame start met 1 punt uit twee duels, maar daarna werd tweemaal gewonnen. ,,Ik zie vanaf de kant dat het team steeds beter op elkaar ingespeeld raakt. Logisch ook. Er is een nieuwe trainer en er zijn enkele nieuwe spelers bijgekomen. Dat heeft even tijd nodig. We moeten nu doorpakken. Het hoofd erbij houden en dan voorzie ik een 2-0 zege op RCL.”

De routinier van RCL voorziet een geheel ander scenario. ,,We zijn uit nog ongeslagen dus in dat opzicht is er vertrouwen. Na afloop feliciteert Wim mij en komt dan met de woorden: ,,Jeetje, we moesten echt de meerdere erkennen in jullie vandaag. Ik hoop dat het op de Bloemerd voor ons een leukere middag wordt.”

Hoe eerlijk is de clubgrensrechter van Valken’68? ,,Ik denk dat ik een eerlijke vlagger ben. Ik wil ook scherp zijn en zie het als topsport. Foutloos zal ik zeker niet zijn, maar ik sta niet te boek als een pikker. Dat wil ik ook niet eerlijk gezegd. Na afloop moet er ook een streep onder en vind ik het onwijs leuk om een biertje te drinken met de spelers van Valken’68 en de tegenstander. RCL blijft altijd wel plakken bijvoorbeeld. Zeker Thom. Dan wrijft hij een en ander in. Althans, dat kon tot nu toe.”

De topscorer van RCL: ,,Bij twijfel vlagt Wim wel, maar dat doen er wel meer en dat is volkomen begrijpelijk. Soms worden er beelden vastgelegd door bijvoorbeeld Leidenamateurvoetbal en dan zie je wel eens een hoop oneerlijk vlagwerk van clubgrensrechters. Daar kan ik slecht tegen. Wat dat betref zie ik Wim wel eerlijk vlaggen. Wel had hij het een keer moeilijk toen we nog met Nick Scheurwater en Nick Permanand voorop speelden. Die waren razendsnel en dat is lastig voor een grens. In die wedstrijd maakte ik meen ik de 1-3 en toen liep ik op Wim af. Ik gaf toen handkusjes weg, maar die waren niet voor hem maar voor onze supporters die even achter hem stonden. Dat vond hij toen wat minder leuk omdat hij dacht dat ik bij hem wilde zuigen haha. Al met al ben ik eigenlijk niet zo benieuwd naar hoe hij zal vlaggen. Het is een opmerkelijke grensrechter en het is meer de vraag welke kleur hij nu weer uitkiest om in rond te lopen. Paars en rose kwamen bijvoorbeeld al voorbij. Ik ben erg nieuwsgierig naar zijn tenue zaterdag.”

RCL verloor op speeldag 4 een kansloze wedstrijd tegen SVC’08. Nog eenmaal de aanvaller daarover. ,,We stonden met 0-2 achter. In de rust maakten we nieuwe afspraken en we zouden hoe dan ook snel voor de 1-2 gaan. Binnen een mum van tijd was het 0-3. Toen had de scheidsrechter van mij mogen affluiten. We kwamen er met 1-4 nog genadig vanaf. Zaterdag zijn wij weer aan de beurt voor een winstpartij. Met zes uit vijf zou ik niet tevreden zijn. Ik wil maandag weer een ererondje willen lopen op werk. Dan weet Wim dat alvast.”

Masmeijer is ook actief op twitter en staat bekend om zijn leuke reacties. Bij veel clubs is hij graag gezien. ,,Houden zo. Ik zeg het; voor mij is het een soort van topsport en ik zie Valken’68 graag winnen. Zeker van RCL want dan smaakt het biertje net iets beter na de wedstrijd en dan zal ik maandag nog gemotiveerder zijn om de werkzaamheden weer op te pakken.”