Ook dit seizoen wordt er wekelijks een Krakerrr van de Week gepubliceerd. Soms zelfs twee. Dat kan gaan om een stadsderby, streekderby, burentwist, topper, een kelderwedstrijd of er wordt om een andere reden gekozen voor schijnwerpers op 1 of 2 (of dus meerdere) regionale clubs. Onze redactie begrijpt dat er elk weekend meer wedstrijden van formaat op de rol staan, maar er moet nu eenmaal een keuze worden gemaakt. In elk geval wordt er door onze redactie rekening gehouden met het door de club gekozen pakket en daaraan gekoppelde mogelijkheden. De nieuwe keuze is gevallen op het duel tussen RCL en UVS. Later in de week een tweede Krakerrr met Voorschoten’97-DSO.

In de tweede klasse C staat voor aanstaande zaterdag de derby tussen RCL en UVS op het programma. Eerder dit seizoen zegevierden de Leidenaren in de Kikkerpolder met 2-0. Of de Racing in eigen huis revanche weet te nemen is de vraag. RCL-goalie Gideon de Lange en UVS-verdediger Mart Spierdijk blikken vooruit.

De 23-jarige De Lange verdedigt pas sinds kort het Leiderdorpse doel: ,,Tijdens het trainingskamp is Andrew Bontje voor lange tijd geblesseerd geraakt en sindsdien vervang ik hem. Daarvoor speelde ik in het tweede. Ik ben, denk ik, een goede lijnkeeper. Mijn reflexen mogen er zijn. In het vijfmetergebied ben ik minder sterk. Wat dat betreft heb ik mijn lengte ook niet mee. Ik ben 1.82 meter. Dat is voor een doelman niet ideaal. Ik ben trouwens aan mijn laatste seizoen als keeper bezig. Het trekt me niet meer. Ik beleef er niet meer zo veel plezier aan, alhoewel het in het eerste team best goed gaat. Ik ga weer voetballen. Dat heb ik in de jeugd tot aan de d’tjes ook gedaan. Het is mijn bedoeling om te zien of we met een aantal vrienden een team kunnen vormen. Lukt dat niet, dan denk ik dat ik me bij het tweede elftal aansluit.”

Na de nederlaag van afgelopen weekend bij hoogvlieger DSO bezet RCL met 25 punten uit achttien duels op dit moment de achtste plek. ,,We verloren met 4-0, maar dat was een beetje geflatteerd. Hun eerste doelpunt was een van richting veranderd schot en daarna kregen ze ook nog een penalty. DSO heeft een heel open complex en het lijkt wel alsof het daar twee keer zo hard waait als ergens anders. En het bleek dat zij daar beter mee om konden gaan dan wij. Al met al wonnen ze wel verdiend, maar het had ook anders kunnen lopen. De enige doelstelling die nu voor ons nog geldt is om ons veilig te spelen. Wij rekenen erop dat dat met 31 punten het geval zal zijn. We willen dus zo snel mogelijk die zes punten binnenhalen. Wat we daarna nog bijeensprokkelen is mooi meegenomen. Feit is dat we dit jaar gewoon met heel veel blessures te maken hebben. Ook nu weer. In elke linie missen we wel één of meerdere basisspelers. Leroy van Westrienen, Ali Barokzay, Michael Schouten, Roy Elkerbout en natuurlijk ook Andrew Bontje zijn er geruime tijd uit. En RCL beschikt simpelweg over een smalle selectie. Maar goed, als we compact spelen en voor elke meter strijden zijn we wel in staat om via de omschakeling sterk voor de dag te komen. Op die manier hebben we bijvoorbeeld ook van Valken’68 kunnen winnen. En zo zal het ook tegen UVS moeten”, aldus de sluitpost.

Voor Leiderdorper De Lange, als junior-onderzoeker werkzaam bij Hogeschool Leiden, is de ontmoeting met de blauwwitten een hernieuwde kennismaking: ,,In de jeugd ben ik één jaar voor UVS uitgekomen. Samen met twee andere spelers heb ik toen de overstap gemaakt. Maar ik had het er niet naar mijn zin en ben vlot teruggekeerd bij RCL. Ik vind het wel leuk om nu tegen ze te spelen. Hopelijk hoeven we niet uit te wijken naar ons kunstgrasveld en spelen we op gewoon gras. In dat geval zullen we eens zien hoe goed ze zijn op ons hobbelveld. Dan kunnen er gekke dingen gebeuren en zit er wellicht wat in voor ons. Want we willen natuurlijk graag winnen. Daar gaan we voor!”

De in Leiderdorp opgegroeide en in Leiden woonachtige Spierdijk keerde deze week terug van een kort verblijf in Parijs. Na de 2-0 zege van zijn team op Te Werve nam hij de trein naar de Franse hoofdstad om er een halve marathon te lopen. ,,Het was voor mij de eerste keer. Mijn neef woont in Parijs en hij loopt vaak lange afstanden. Toen wij het daar eens over hadden blufte ik dat ik met mijn voetbalconditie zo’n loop ook wel even aan zou kunnen. Maar dat vraagt toch wel een andere fitheid, weet ik nu. Vooraf had ik thuis een keer tien en veertien kilometer gelopen. Dat ging zonder problemen. Maar nu waren die laatste vier wel heel zwaar. Als ik na zeventien kilometer even zou zijn gestopt had ik niet meer verder gekund. De eerste vijftien, zestien kilometer heb ik ook goed om me heen kunnen kijken en veel gezien. Maar van waar ik daarna heb gelopen heb ik echt geen idee. Toch was mijn geest nog wel helder, maar m’n benen… Toen ik na de finish stopte liepen die ook meteen vol. Vooraf had ik gedacht onder de twee uur binnen te komen en dat is me ook gelukt. Over die één uur en 58 minuten ben ik zeker tevreden. Mooi om zoiets mee te maken. Het was met 50.000 lopers een hele belevenis.”

In het dagelijks leven is de 25-jarige Spierdijk een bezig baasje. Aan de Hogeschool Leiden is hij de studie communicatie aan het afronden en daarnaast is hij sportjournalist, social media-beheerder en videoverslaggever. ,,Het heeft allemaal met sport te maken. Met schrijven ben ik begonnen, daar ligt eigenlijk mijn hart. Maar met die andere zaken kan ik ook mijn creativiteit kwijt. Leuk om te doen”, vertelt hij. Die bezigheden verhinderen hem niet tweemaal in de week te trainen en op zaterdag zijn wedstrijdje te spelen: ,,Vorig seizoen zat ik nog bij FC Rijnvogels. Dat is voor mij op een teleurstelling uitgelopen. Ik speelde in het eerste, haalde er nooit een acht of negen, maar was wel een stabiele factor. Anderen waren veel wisselvalliger. Maar uiteindelijk werd ik op een gegeven moment geslachtofferd. Dat gaf me wel een knauw. Toen heb ik besloten terug te keren naar UVS en me meer te focussen op mijn studie en werkzaamheden.”

De verdediger, die eerder drie jaar bij ADO Den Haag in de jeugd acteerde en daarna twee seizoenen deel uitmaakte van de A-selectie van Katwijk alvorens zich bij Rijnvogels te melden, heeft geen spijt van zijn rentree in de Kikkerpolder. Hij vormt er een belangrijk onderdeel van de solide defensie. UVS, op drie punten van koploper Voorschoten’97 als derde genoteerd, incasseerde tot nu toe slechts veertien goals in achttien potjes. ,,Het staat organisatorisch heel goed bij ons en bovendien hebben we in Jesse Haak een uitstekende keeper, een enorm talent. Hij is groot en atletisch. Daarnaast is het positief dat we in aanvallend opzicht de laatste tijd voldoende kansen weten te creëren. Dat komt vooral doordat Bart van der Weijden centrale middenvelder is geworden. Hij speelt vaak een mannetje uit en dan ontstaat een man meer-situatie. We zijn al met al in goeden doen. We mogen RCL niet onderschatten, maar als we kampioen willen worden moeten we gewoon van ze winnen. En al spelen we graag op kunstgras, als we op gewoon gras moeten spelen mag dat geen excuus zijn.”