Tweede klasse C (zaterdag)- De 2-5 zege van Valken’68 op het zo goed als zeker gedegradeerde TAVV deed een gemakkelijke middag vermoeden voor de Valkenburgers. Niets was minder waar. Pas in de bizarre slotfase, waarin de ploeg van trainer Arie van Duijn vier maal scoorde, werd ruim afstand genomen van de Ter Aarders. Bij het thuisfront heeft men zich allang neergelegd bij degradatie. De ploeg van trainer Frenk van der Kleij wil echter wel waardig afscheid nemen van de tweede klasse en niet als het lachertje worden gezien.

De bezoekers, zonder Arjan Haasnoot (die de Amstel Gold Race reed) en Peter de Best, maar met de eerder van de vakantie teruggekeerde Marc Langeveld en wederom een basisplaats voor de zestien jarige Pepijn van Duijvenvoorde, hadden gedurende het grootste gedeelte van de wedstrijd een veldoverwicht. Groots was het voetbal zeker niet.

,,We hadden gekozen om Valken’68 het spel te laten maken, om vervolgens in de omschakeling voor dreiging te zorgen’’, sprak Van der Kleij na afloop. De gastheren speelden met een aantal jeugdige spelers en kwamen niet eens onverdiend op voorsprong: Jordy Hoogervorst schoot na een snelle uitbraak de openingstreffer achter doelman Erwin van der Nagel. Kort daarvoor had Matthijs de Mooij de 1-1 op zijn schoen, maar een sliding van Chiel Konings voorkwam een doelpunt van de Valkenburgers. De roodgelen konden zeker in de eerste helft niet imponeren. De ploeg die aan een stevige opmars bezig is, wekte niet de indruk dat de derde periodetitel op het spel stond. Met Langeveld in de spits, die zich steeds liet inzakken, kwamen er zeker mogelijkheden, maar met meer dan wat afstandsschoten kwam de ploeg niet. Een poging van Timo Schaap raakte het zijnet.

Ook in de tweede helft was het eenrichtingsverkeer. Een sterke actie van Schaap kreeg geen passend vervolg. Langeveld schoot recht in de handen van de andermaal sterk keepende Edwin Pieterse. De thuisploeg had in de omschakeling de voorsprong zelfs kunnen verdubbelen. Doelman van der Nagel stopte de inzet van Marijn van der Leeden echter en zag de rebound tot opluchting over gaan.

Een schot van Jaco van der Bent aan de andere kant, na een assist van Langeveld, spatte op de vuisten van doelman Pieterse uiteen. De verdiende gelijkmaker kwam er toch. Van der Bent schoot een vrije trap via de binnenkant van de paal binnen (1-1). Bij de treffer raakte doelman Pieterse geblesseerd en moest zich laten vervangen door tweede doelman Rick Zweers. De gasten roken bloed, zeker na het onzekere optreden van de invaller doelman.

Langeveld had niet voor de eerste keer deze wedstrijd weinig geluk met zijn schoten. Invaller Robert van Delft gaf evenwel het goede voorbeeld door de 1-2 knap binnen te schieten. Vervolgens ging het snel voor de bezoekers. Van Delft zorgde ook voor de 1-3. De gastheren spartelden nog tegen door de aansluitingstreffer van Mitchel van Wijk: 2-3.

Een blunder van Zweers werd door Langeveld afgestraft en daarmee was het pleit beslecht: 2-4. Dat Van der Bent in de negentigste minuut de 2-5 binnen schoot was voor de statistieken, hoewel de treffer er zeker mocht zijn. Met de vier treffers in de laatste fase werd het dapper strijdende TAVV alsnog over de knie gelegd. Van Duijn: ,,Het is sowieso een terechte overwinning. We waren continue aan de bal en heer en meester op het veld. Enkel lag het baltempo voor de rust te laag bij ons. We gaan met een goed gevoel de komende weken in. De ploeg gaat nu voor de derde periodetitel. Ik heb waardering voor collega trainer Van der Kleij. TAVV kan met opgeheven hoofd afscheid nemen.”

De genoemde oefenmeester zelf tenslotte: ,,Het uitvallen van doelman Pieterse was een klap voor de ploeg. De organisatie stond goed bij ons en we kregen kansen om de 2-0 te maken. We kregen niet de beloning die we verdienden. Maar ook nu hebben we ons kranig geweerd. Vergeet ook niet dat we weer twee belangrijke pionnen misten (Donny van der Neut en Yassine El Mariami, red.).”

TAVV -Valken’68 2-5 (1-0). Hogervorst 1-0, Van der Bent 1-1, Van Delft 1-2, Van Delft 1-3, Van Wijk 2-3, Langeveld 2-4, Van der Bent 2-5.

Basisopstelling TAVV: Pieterse, Van Wijk, Van der Pijl, Zornig, Konings, Van Smoorenburg, Van der Leeden, Mitch Keijzer, Straver, Hoogervorst, Mike Keijzer.

Basisopstelling Valken’68: Van der Nagel, De Vries, Zandbergen, Van Duijvenvoorde, Redel, De Lange, Kurbegovic, De Mooij, Langeveld, Van der Bent, Schaap.

Foto’s: met dank aan Saam de Mooij