Valken’68 komt op toeren, Kagia thuis weer onderuit

Tweede klasse C (zaterdag)- Twee weken terug leed Kagia voor het eerst een nederlaag in competitieverband sinds 539 (!) dagen. Een unieke reeks die door UVS doorbroken werd. De Lisserbroekers herstelden zich vervolgens keurig op bezoek bij HVC’10 (2-5), maar in de tweede thuiswedstrijd van het seizoen vertrok ook Valken’68 met een driepunter uit de Kikkerbeetstraat. Daarmee kwamen de punten ook uit bij de ploeg die daar recht op had. De thuisploeg kon dit keer niet imponeren en de formatie van Alan Campfens was simpelweg de betere ploeg. Dat had echter zeker ook met de spelopvatting te maken.

Het eerste gevaar kwam nog wel van de thuisploeg. Een harde vrije trap van Rens Lamboo kon Ruben van der Does echter niet verontrusten. Het was de opmaat voor een eerste helft waarin de thuisploeg vooral op eigen helft te vinden was en de Valkenburgers het spel maakten en dicteerden. De bal ging vlot rond en bij balverlies werd het speeltuig ook rap weer veroverd. De eerste kans voor de bezoekers ontstond na defensief gepiel bij de thuisploeg. Christian Guijt zocht het doel te hoog en zo bleef een vlotte voorsprong uit voor de ploeg die al jaren terug te vinden is in de top vijf van de tweede klasse C.

Na een minuut of twintig probeerde Lamboo het een keer van grote afstand en dat was te prijzen. Van der Does stond immers ver voor zijn doel en het was de moeite van het proberen waard. De bal zeilde naast. Tijs van der Schinkel vond even later net geen medespeler om af te ronden, maar voor het overige was het toch louter Sander Hogervorst die aan de bak moest.

Halverwege de eerste helft kreeg de doelman nog wel een hand achter de bal na een voorzet van Sammy Zandbergen, maar Guijt kon daardoor eenvoudig binnen schieten. Heel lang kon Valken’68 niet genieten van die voorsprong. Tom Hoejenbos kwam als linksback plotsklaps in de vijandelijke zestien en werd daar overduidelijk de weg versperd door Van der Does. De toegekende strafschop was niet meer dan gerechtigheid en Lamboo schoot het leder vanaf elfmeter in het dak van het doel.

Valken’68 bleek niet onder de indruk van de tegentreffer en nam het spel weer in handen. Na een heerlijke opening van Marc Langeveld, sterk spelend in de punt bij de gasten, kon Guijt er vandoor gaan en zijn voorzet kwam uit bij Sammy Zandbergen. Zijn inzet werd knap verwerkt door Hogervorst. Het bleek uitstel van executie want even later was een schot van Samet Arikan hem te machtig en daarmee kreeg Valken’68 waar het recht op had.

Na de doelwisseling was het veel van hetzelfde. Kagia wachtte af en trok zich terug en hoopte op een uitbraak. Die kwam er eenmaal via Van der Schinkel, nadat Samet Yarim een keer mistastte op het doorweekte kunstgras. De buitenspeler vond het zijnet en daarmee bleef de 2-2 uit. Het was eigenlijk ook bij hoge uitzondering dat Kagia er uit kon komen. Dat gebeurde later pas in het slot van de ontmoeting, maar toen was het kalf al verdronken.

De 1-3 halverwege de tweede helft mocht er zijn. Nadat Zandbergen en Jaco van der Bent al kansen hadden laten liggen, was het nu Guijt die het hoofd vond van Langeveld. De kopbal liet de doelman van de Lisserbroekers kansloos. Daarmee was de wedstrijd wel zo ongeveer beslist omdat Kagia geen potten kon breken. Weliswaar werd Rik Verdegaal naar het front gestuurd en kwam Joey van Beelen voor wat aanvallende inspiratie binnen de lijnen, maar dat maakte het verschil niet voor de thuisploeg.

Valken’68 had nog wel wat verder kunnen uitlopen, maar spande zich ook niet bovenmatig meer in. De ploeg speelde een volwassen wedstrijd en liet zien dat het duidelijk in de lift zit qua veldspel. Met zeven uit vier doet het nu mee in het linkerrijtje. Kagia maakte dit keer een wat mindere beurt en dat is geen schande als nieuwkomer. Wel is het een aanbeveling dat de ploeg wanneer de situatie daarom vraagt wat meer uitgaat van de eigen kwaliteiten. Voetballend bleven de oranjehemden nu wat achter vanwege de teruggetrokken speelwijze. En daarmee deed Kagia zichzelf dit keer tekort, hoewel de zege van de brigade van Campfens zonder meer verdiend te noemen was.

Kagia-Valken’68 1-3 (1-2). 23. Guijt 0-1, 28. Lamboo (strafschop) 1-1, 36. Arikan 1-2, 67. Langeveld 1-3.

Kagia: Hogervorst, Kool, Verdegaal, Lobbezoo, Hoejenbos (53.Meiland), Sluymer, Lamboo, Hogewoning, Imanse, Ligtenberg (69. Van Beelen), Van der Schinkel.

Valken’68: Van der Does, Yarim (83. Van der Gugten), De Lange, Van Duijvenvoorde, De Best, De Mooij, Van der Bent, Zandbergen, Guijt, Langeveld, Arikan (73. Van Duijn).

Note redactie: later volgen nog interviews.

Foto’s: met dank aan Saam de Mooij