HomeVoetbalnieuws-leidenTerug in de tijd met monsterscore van SJZ

Terug in de tijd met monsterscore van SJZ

-

In coronatijd is het goed om de leden van SJZ toch op de hoogte te houden over van-alles-en-nog-wat, bijvoorbeeld over het verleden, heden en toekomst.

In deze eerste online-editie gaan we terug naar 1962. Waarom? Om te bewijzen dat SJZ met een 13-0 overwinning Ajax al lang geleden voor ging!

De verschillende media stonden de afgelopen dagen bol van berichten over de 13-0 overwinning van Ajax op VVV. SJZ boekte 58 jaar geleden ook een 13-0 overwinning. Om precies te zijn op 9 september 1962. Unitas Leiden was de tegenstander.
Groot verschil tussen Ajax en SJZ is dat de Amsterdammers (spelen er wel echte Amsterdammers in?) miljoenen verdienen. Bij SJZ speelden elf Zoeterwoudenaren die gewoon hun contributie betaalden. En wat kregen ze? In de rust een kop thee, gezet in de keuken van bakker/voorzitter Van der Geest want een clubhuis – laat staan een gasstel om water te koken – had SJZ toen niet. Over Andere Tijden Sport gesproken….

Het duel werd gespeeld op het Loetheveld. Dat lag ingeklemd tussen ’t Watertje en de Dr. Kortmannstraat. Het was een veredeld weiland waar door de week schapen op liepen.
SJZ begon op die septemberdag overweldigend. Binnen vijf minuten was het 3-0, bij de rust 7-0. Daarna liep de teller op tot 13. Peter Beereboom scoorde het eerste doelpunt en zou die dag, net als Ton Berg, 3 doelpunten maken. Bart Vlasveld trof twee maal doel. Jan Koek, aanvoerder Louis Bosman, Kees Ammerlaan en Sjaak van Slingerland 1x terwijl Unitas een keer de bal in eigen doel werkte.

Niet veel spelers kunnen die wedstrijd nog voor de geest halen. Leo van der Ham uiterst rechts) wel. “Ja, die wedstrijd kan ik mij nog wel herinneren. Als verdediger moest ik namelijk altijd in de achterhoede blijven. Tegen Unitas hoefde dat niet, ik kon steeds ongehinderd opstomen.”

Ook bij linksbuiten Sjaak van Slingerland komt het een en ander boven: ”Ik was 16 jaar en weet nog dat ik na de rust scoorde. Voor zover ik mij herinner, was Unitas in die tijd trouwens een zwakke tegenstander. Dan nog is 13-0 wel heel veel.”

SJZ werd in het seizoen 1962-1963 kampioen van de tweede klasse LVB. Het was een heel bijzonder seizoen. De herfst viel al vroeg in en een strenge winter volgde met in januari de zwaarste Elfstedentocht ooit. De voetbalcompetitie lag stil van eind oktober 1962 tot eind maart 1963. Op maandag 3 juni 1963, tweede pinksterdag, werd SJZ kampioen na een krappe 2-1 zege op VVOA. Het eerste elftal werd daarmee voor de eerste maal n de clubhistorie kampioen. Een jaar later werd SJZ opnieuw kampioen en promoveerde naar de 4e klasse KNVB. Dat was destijds reden voor een groot dorpsfeest.

Bron: SJZ-website