zaterdag, april 27, 2024
HomeDerde klasseDoCoSTygo Groen (Docos): meubels en meters maken

Tygo Groen (Docos): meubels en meters maken

-

             Krakerrr van de Week (deel 2): DoCoS-Van Nispen

Eerder deze week stond onderstaande interview in het Leidsch Dagblad. Nu in de herhaling, maar nog iets uitgebreider.

Vorig seizoen ging Docos de winterstop in met vijf punten uit twaalf wedstrijden. Bij het stilvallen van de competitie waren enkele tegenstanders weer wel in zicht voor de hekkensluiter, maar dat het een moeizaam seizoen was voor Dennis Olman en de zijnen was evident. Nu is de Leidse ploeg twee wedstrijden onderweg en zijn al vier punten in de wacht gesleept. Na het gelijke spel tegen Westlandia werd in Berkel gewonnen van de gelijknamige club en dus mag gesteld worden dat de vlag er anders bij hangt.

Afgelopen weekend stonden er vier spelers in de basis, die vorig seizoen nog ontbraken. Doelman Coen Offerman, verdediger Deniz Poelsma en middenvelders Dylan Victory en Tygo Groen. Floyd de Ridder viel nog in als nieuweling. Vooral Groen lijkt op dit moment een basisklant. ,,Op mijn vierde ben ik begonnen bij de ukken. Ik ben altijd bij Docos gebleven, hoewel ik ook wat proeftrainingen heb gehad bij Sparta. Daar weet ik eigenlijk weinig meer van. Te lang geleden.”

Toch moet Groen medio oktober nog pas negentien worden. De bescheiden en haast schuchtere speler doorliep de selectieteams en is er altijd voor gegaan. ,,Vorig seizoen kon ik al aansluiten bij het eerste, maar ik had het nog teveel naar mijn zin bij O19-1. Vanaf de voorbereiding zit ik er nu bij en ik heb de nodige minuten gemaakt. In de eerste bekerwedstrijd mocht ik negentig minuten spelen en dat gaf me een drive om vol voor mijn kans te gaan. In de eerste twee competitieduels speelde ik in de basis en nu wil ik meer. Ik zal blijvend moeten vechten voor mijn plek, maar ik word als jongste speler wel goed geholpen door de trainer en mijn medespelers.”

Groen heeft niet zoveel op met school en werkt al bij zijn vader. Met Zoeterwoude als uitvalsbasis werkt de jongeling mee in het meubel-en interieurmontagebedrijf Fix Montage. ,,Vroeger wilde ik het leger in, maar nu vind ik het leuk om met mijn handen te werken en centjes te verdienen.” Toch laat Groen ook zijn voeten al spreken en Olman geeft hoog op van zijn pupil. ,,Tygo is een doener. Hij slurpt de aanwijzingen op om zichzelf te verbeteren. Hij komt net pas kijken, maar er staat wel een vent in het veld. Hij speelt met kracht en inzet. Mentaal is hij sterk en hij is voor de duvel niet bang. Vorig seizoen viel hij mij al op. Hij heeft oog voor de ruimtes op het veld en heeft specifieke kwaliteiten. Hij gaat geen zesentwintig wedstrijden spelen, want gezien zijn leeftijd moet je als trainer voorzichtig met hem zijn.”

Groen maakt bedrijfsmatig meubels, maar op het veld meters. ,,Dat is echt mijn ding, ja. Ik heb altijd graag getraind en dan geef ik ook volle bak. Fysiek ben ik niet de sterkste, maar ik zie wel de gaten en kan zo de lijnen open zetten naar onze aanvallers. De trainer ziet mij op dit moment als een ‘lopende tien’ en daar gedij ik goed bij. Ik word positief gecoacht door de trainer, maar het is niet zo dat hij mij meer aandacht geeft dan aan anderen. Ik denk dat hij wel het beste van mij naar boven haalt. Ik ben onderweg, maar heb nog wel een lange weg te gaan.”

Komende zaterdag ontvangt Docos thuis Van Nispen. De Zilkers zitten tot vrijdag in quarantaine na een besmetting in de selectie. Wellicht een voordeel voor de Leidse ploeg. ,,Dat zou kunnen, maar ik heb begrepen dat ze geen slechte ploeg hebben. Dat hebben wij ook niet, maar nog steeds kampen we vooral met blessures vooral in de achterste linie. Vorig seizoen echter zaten er haast meer spelers geblesseerd op de tribune dan dat er op het veld stonden. Nu ziet het plaatje er beter uit.”

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read