zaterdag, april 27, 2024
HomeZaterdagDerde klasseInterview met Denis Luhulima, de nieuwe trainer van Voorschoten'97 (zo)

Interview met Denis Luhulima, de nieuwe trainer van Voorschoten’97 (zo)

-

Halverwege maart maakte deze website bekend dat Denis Luhulima met ingang van komend seizoen 2020-2021 zal aantreden als nieuwe hoofdtrainer van de zondagselectie van Voorschoten’97. Hij volgt hiermee Huib van Oostrom Soede op, die dan geruime tijd deze selectie onder zijn hoede heeft gehad. LAV kwam een interview tegen met de nieuwe trainer en deelt deze graag (met dank aan Chris van der Mijn, Voorschoten’97).

In tijden van deze coronacrisis staat het nieuws over selectievoetbal binnen Voorschoten ’97 uiteraard even op een laag pitje en is de belangrijkste bijzaak van het leven eventjes naar de achtergrond verdwenen, en terecht…. Echter leek het ons een goede zaak eens nader kennis te maken met Denis en hem zo een podium te bieden zich nader voor te stellen aan de club.

Denis, allereerst welkom bij Voorschoten ’97! Vertel, wie is Denis Luhulima en wat houdt hem bezig in het dagelijks leven?

,,In het dagelijks leven ben ik docent LO en wiskunde bij het Maris College VMBO Statenkwartier. Als je werkzaam bent in het onderwijs is geen dag hetzelfde. Ontwikkelen van het zelfvertrouwen bij pubers en ze op een goed manier uitdagen is en waar het om gaat en dat gaat mij goed af. Mijn passies in mijn vrije tijd zijn mijn kinderen en voetbal. De bewuste keuze om voor een selectie op zondag te kiezen is gebaseerd op het zien sporten van mijn kinderen op de zaterdag. Heerlijk om ze te zien groeien in het spel dat ze spelen en de keuzes die ze tijdens de wedstrijden moeten maken. Op de trainingsavonden en de zondag ben ik zeer gedreven bezig met de spelers en staf. Zolang het ‘trainer zijn’ mij energie op levert zal ik op of langs het veld staan.”

Je bent als voetballer actief geweest en inmiddels een paar jaar als trainer, kun je je loopbaan eens beschrijven?

,,Als voetballer ben ik begonnen bij VEP uit Woerden, later svv Scheveningen en vv JAC. Bij de laatste twee clubs in totaal  vijf promoties/kampioenschappen behaald doordat we als team samenwerkten en strijd leverden. Als trainer ben ik al vroeg begonnen als jeugdtrainer en uiteindelijk bij Haagse Hout (3 jr) mijn debuut als hoofdtrainer. Het eerste seizoen door het winnen van de nacompetitie gepromoveerd naar de 3e klasse. Daarna twee jaar bij SEV onder Frank Dobbe assistent geweest en vervolgens drie seizoenen als hoofdtrainer. SEV wilde nog meer clubjongens de kans geven in de selectie wat een spannende strijd tegen degradatie opleverde die we in de laatste beslissingswedstrijd verloren. In de 4e klasse speelde SEV twee jaar achter elkaar voor het kampioenschap tot de laatste ronde. Helaas ook twee keer gemiste promotie via de nacompetitie. Dit seizoen dus bewust gekozen voor svvv Taurus een zondagvereniging. Na een hele sterke voorbereiding en 1e periode werden de prestaties minder. Uiteindelijk na twee periodes geëindigd op plek 10.”

Je komt van studentenclub Taurus in Delft, totaal iets anders dan Voorschoten ’97, vanwaar de keuze voor Voorschoten’97?

,,Als speler/trainer kom je bij verenigingen die je wel aanspreken of juist niet. Voorschoten ’97 is dus een grote vereniging die mij aanspreekt. Als speler heb ik menige keren tegen Voorschoten ’9 7 zaterdag gespeeld en dat waren felle scherpe wedstrijden, maar altijd met de intentie om te voetballen. Dat is hoe voetbal gespeeld moet worden en is mij dus bij gebleven.

Bij Taurus werd bijna alles geregeld door de studenten zelf, wat een prima beleid kan zijn. Wat ik miste was het samenwerken met een staf, want de staf bij Taurus speelde in de basis, zaten als wissel op de bank en waren niet ouder dan 23 jaar, zodat het maken van keuzes zonder overleg werden gemaakt door mij. Toch ben ik op zoek naar een vorm van feedback en/of reflectie bij het maken van (te maken / gemaakte) keuzes. M.a.w. ik miste het verenigingsleven en ondanks het Corona virus wordt mij van verschillende kanten hulp geboden en wordt er mee gedacht met mij. Een warm en hartelijk welkom bij een grote stabiele vereniging.”

Hoe ben jij als trainer, wat verwacht je van je spelers en staf?

,,Op dinsdag en donderdag zijn de trainingen mijn feestjes. Daar bedoel ik mee dat ik de regie in handen heb en deze gedegen voorbereid volgens een plan. Op zondag is het feestje van de spelers want behalve de opstelling is mijn invloed niet zo groot meer. Op de trainingen moet ik zorgen dat de manier van voetballen duidelijk wordt voor de spelers. Wellicht kan ik met een wissel of verplaatsen van spelers in het veld enig invloed hebben. Ik ben dus vrij rustig langs de kant omdat ik een rustig persoon ben maar vooral omdat groei- en ontwikkeling te maken heeft met zelf gemaakte keuzes, binnen een van te voren door mij en de staf bepaald kader. Van mijn staf verwacht ik dat ze elk moment moeten aanpakken om de spelers te laten groeien en ontwikkelen door duidelijk te communiceren, ze uit te dagen en samen plezier te maken. De spelers zullen zich moeten weg cijferen voor het team. Een van mijn principes is dat we minimaal gelijkwaardig moeten zijn aan de strijd en werklust van de tegenstander. Het verschil gaan de spelers maken door zichzelf op elke training en tijdens de wedstrijden uit te dagen om nog beter te worden.”

Wat zijn je verwachtingen voor komend seizoen met de zondag 1 en 2?

,,Een realistische verwachting is om ons met de zondag 1 zo snel mogelijk veilig te spelen in de derde klasse. Alle punten die we meer kunnen scoren is mee genomen. Voor de zondag 2 hoop ik dat ons verzoek om een klasse lager te voetballen wordt gehonoreerd en dan stappen te maken als team om een stabiele reserve tweedeklasser te worden. Voor de gehele selectie van de zondag verwacht ik dat we als team blijven samenwerken omdat ik er heilig in geloof dat daar de basis ligt voor een leuk seizoen.”

Tot slot, wil je nog iets kwijt?

,,Mijn voorganger, Huib van Oostrom Soede, heeft al menig jeugdspeler laten debuteren in de zondag 1 in de afgelopen seizoenen. Die lijn wil de vereniging doorzetten en wellicht nog meer ontwikkelen. Het gaat erom dat spelers geduld op kunnen brengen om zichzelf te ontwikkelen, er zal gericht tijd gestopt moeten worden om beter te worden en je zal heel veel energie moeten geven tijdens de trainingen en wedstrijden.”

Zie jij dit zitten en durf je de uitdaging aan, meld dit dan bij de 11 x 11 commissie via 11×11@voorschoten97.nl. We zijn op zoek naar balans tussen jonge- en ervaren spelers dus deze oproep geldt ook voor de oudere en ervaren (oud selectie) spelers.”

Plezier maken met je teammaten is voor zowel de spelers als staf het grootste doel, maar uiteraard zal alles voorlopig georganiseerd worden naar de regelgeving van het RIVM. Laten we er samen voor zorgen dat we straks weer veilig en ongeremd samen kunnen sporten. Blijf gezond en hou het veilig.

 

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read