Vorige week plaatste onze redactie een bericht over het overlijden van Cor Pennenburg. Inmiddels hebben ook Roodenburg en UVS een in memoriam gepubliceerd en deze worden ook op LAV nog even gedeeld. Tenslotte was Cor niet zomaar iemand op de amateurvoetbalvelden..

Roodenburg

Deze week vernamen we dat ons oud eerste elftal speler Cor Pennenburg is overleden. Cor kwam als 18 jarige over van Oranje Groen en veroverde een basisplaats in het eerste elftal. Het was het laatste jaar van Roodenburg op sportpark de Leidsche Hout. Cor moest het vooraf van zijn fysiek. Hij was een verdediger van de gestampte pot. Snel en stevig duellerend. Veel aanvallers in die tijd zagen het duelleren met Cor niet zitten. Ze ging liever een straatje om. Cor speelde bij Roodenburg toen Pim vd Meent er trainer was. Voor Cor was voetbal toch vooral oefenen met de bal, maar Pim van der Meent was de mening toegedaan dat spelers conditioneel sterk moesten zijn. Rondje lopen, lopen door het Leidse Hout. Menig kilometer werd er afgelegd.

Cor is een aantal jaren voor Roodenburg 1 uitgekomen. Tot het moment, dat de trainer hem meedeelde, dat zijn naam niet voorkwam in de opstelling. Cor had een mindere periode en er waren goede jeugdspelers in aankomst. Hij was zo teleurgesteld, dat hij contact zocht met UVS en na een aantal weken was hij speelgerechtigd voor UVS, waar hij zijn carrière afsloot. Naderhand kreeg Cor spijt, dat hij zo impulsief had gehandeld, maar zowel bij Oranje Groen, Roodenburg en UVS heeft hij met plezier gevoetbald.
Het deed hem heel veel toen zijn broer Ton ( lid van verdienste bij Roodenburg) plotseling stierf. Met Cor verliest Leiden weer een markante Leidse voetballer.

UVS

Wij vernamen het droevige bericht dat afgelopen maandag voormalig eerste-elftalspeler Cor Pennenburg op 77-jarige leeftijd is overleden. Zoals vele Leidse talenten begon Cor met voetballen bij Oranje Groen, toen nog spelend aan het Zwarte Pad. Na Roodenburg, kwam hij naar UVS. Dat was in de jaren 70. UVS speelde toen in de hoofdklasse. Cor was een echte “bikkel” en bracht menig aanvaller tot wanhoop.

1976 UVS 1. Staande v.l.n.r.: Gerard Desar (trainer), Piet Kruit (voorzitter), Piet van Putten, Cees du Prie, Frits van der Heiden, Peter van der Wal, Aad Otto, Wim van Loef (elftalleider), Koos Hannaart, Wim Polane (secretaris), Arie Lagendijk, Arie van der Hoogt (penningmeester) en Wil Henskens.
Geknield v.l.n.r.: Kees Pouwiel (verzorger), Henk Zandbergen, Bert Kort, Fred Filippo, John Verschoor, Cor Pennenburg en Hans Neuteboom.

Op de foto, uit 1976, zit hij te midden van een talentrijke en jeugdige lichting. Cor was door zijn inzet en mentaliteit een voorbeeld voor de jeugd. Maar tijdens wedstrijden en trainingen maakte hij wel duidelijk dat hij als 30-plusser niet zomaar zijn plek in UVS 1 afstond. Dan moest je eerst letterlijk langs hem heen.

 

Na zijn voetballoopbaan werd hij door diezelfde tomeloze inzet en mentaliteit een gewaardeerd trainer van Kickers ’69, Unitas Leiden, Randstad Sport en VNL. Opnieuw is er een topper uit de gouden Leidse voetbalperiode overleden. Cor was een voorbeeld voor hoe je met de juiste mentaliteit de top bereikt en je daar ook lang kan handhaven. Wij wensen zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en verdere familie veel sterkte met het verwerken van dit verlies.