HomeTweede klasseEMM'21EMM'21 in slotfase langs 'opgeruimd staat netjes' (plus fotoreportage)

EMM’21 in slotfase langs ‘opgeruimd staat netjes’ (plus fotoreportage)

-

Tweede klasse C (zondag)- Het was muisstil zondag op sportpark Alkemade Oost. Er werd gevoetbald. Veel gevoetbald zelfs. Op bijna alle velden. Maar de twaalfde man ontbrak overal. Er werd langs de lijn niet gejuicht, niet getreurd, niet getierd. Het was stil. Hier en daar doken heel af en toe een paar kou kleumende begeleiders op met de kragen hoog opgestoken en de handen diep weggestopt in de jaszakken. En wie na afloop een versnapering wilde, werd verwezen naar café Hogenboom, de stamkroeg van DOSR, want de kantine was potdicht. Gesloten uit vrees voor coronabesmettingen.

In die holle, sfeerloze ambiance trad EMM’21 aan tegen laagvlieger Esto uit Bodegraven. Het werd een wedstrijd om razendsnel te vergeten. EMM won dik verdiend met 3-2 door een doelpunt van invaller Teun Jonkman in de 89e minuut maar maakte over de gehele linie achterin een kwetsbare indruk en etaleerde voorin een onthutsend gebrek aan stootkracht.

,,Over de tweede helft ben ik tevreden’’, oordeelde trainer Koen van der Vlugt van EMM’21. ,,Over de eerste niet. Toen lag ons baltempo te laag en was de eindpass slordig.’’
Daarbij wilde hij wel benadrukken dat het hoofdveld er buitengewoon slecht bij lag. ,,Er was veel te veel op gespeeld. De grasmat was in één weekend naar de kloten getrapt. Eigenlijk lag het terrein er schandalig bij. Onbespeelbaar.’’

Dat gold voor beide ploegen. Maar Esto was voor één punt naar Roelofarendsveen gekomen. Nam twee keer tegen de verhouding in een voorsprong en verdedigde die met hand en tand. En met veel slimme overtredingen. Totdat scheidsrechter Remko Lochtenberg het spuugzat was en de notoire spelbederver Pim van Zoest in de 77e minuut diens tweede gele kaart gaf, waardoor EMM in de slotfase met een man meer in het veld stond.

Tot die slotfase had de thuisploeg het moeilijk met de tegenstander uit Bodegraven, die ver inzakte en vrijwel constant de diepte zocht met de lange bal. Dat resulteerde in de elfde minuut in de 0-1 waarbij doelman Mike van der Poel van EMM er niet goed uit zag. Van der Poel liep aan het begin van het seizoen tegen Foreholte een hamstringblessure op een bleef zes wedstrijden langs de kant. Hij werd vervangen door Patrick van der Zwet die zondag gewoon weer in het zevende keepte. De inzet van Job van Welie van Esto verdween via zijn voet chic het net, 0-1. Door een eigen doelpunt van Gerald Degering, die een hoekschop van Stijn Rietbroek verkeerd op zijn hoofd kreeg, kwam EMM in de 32e minuut langszij, 1-1. Maar nog voor de rust sloeg Van Welie nogmaals toe. Met een fraaie kopbal uit een vrije trap van Jack Simons liet hij Van der Poel kansloos, 1-2.

In het tweede bedrijf voetbalde er één ploeg, EMM, en maakte Esto met hart en ziel reclame voor de actie ‘’opgeruimd staat netjes’’. Het bekommerde zich totaal niet om balbezit en roste alle ballen ver naar voren of ver over de zijlijn. Het resultaat was heilig, de voorsprong moest over de streep getrokken worden. Met alle middelen. Inclusief de clubgrensrechter die zijn mannen regelmatig in penibele situaties te hulp schoot. Het duurde tot de 64e minuut voordat de onafwendbare gelijkmaker viel. Een schot van David Vermeer ketste af op de vuisten van doelman Joey Anker maar in de rebound schoof Nino Wesselman beheerst de 2-2 in.

Met drie verse krachten ging EMM op jacht naar de winnende treffer. Die volgde in de 75e minuut via Teun Jonkman maar het doelpunt werd door de scheidsrechter ten onrechte wegens buitenspel afgekeurd op advies van de grensrechter. Jonkman werd toch de matchwinner. In de voorlaatste minuut kon Anker een schot van Job Hoogervorst niet klemvast krijgen en was Jonkman ter plekke om de vergeefs grabbelende doelman af te troeven, 3-2.

,,Ik moet onze invallers een groot compliment maken. Zij waren van grote waarde”, aldus van der Vlugt. De trainer (32) was blij met de drie punten. ,,Ons doel is de top vijf’’, gaf hij aan. ,,Door deze overwinning blijven we meedoen. Er zijn een paar sterke ploegen zoals HBC, DIOS en DONK die een stukje verder zijn dan wij, maar we streven er naar om de playoffs te halen.’’

Van hemels groot belang is dat niet want EMM’21 stapt volgend seizoen horizontaal over de zaterdag. De leerkracht in het basisonderwijs (groep 3) uit Sassenheim heeft het naar zijn zin in de gemeente Kaag en Braasem. Hij weet dat EMM bezig is met plannen om de verouderde accommodatie te renoveren en dat er op termijn vier kunstgrasvelden worden aangelegd. ,,Ik heb geen spijt van mijn overstap van Noordwijk 2 naar de Veen.’’ Dinsdag zit hij rond de tafel met het bestuur om te praten over een langer verblijf. ,,Aan mij zal het niet liggen. Ik heb er wel oren naar.’’

EMM’21 – Esto 3-2. 11. Van Welie 0-1, 32. Dengering 1-1 (e.d.), 44. Van Welie 1-2, 64. Nino Wesselman 2-2, 89. Jonkman 3-2. Rode kaart: 77. Van Zoest (Esto), 2xgeel.

Opstelling EMM’21: Van der Poel, Van der Lem, Sven Hoogervorst, Van der Meer, Brug, Vermeer, Nino Wesselman (75. Nadal Wesselman), Job Hoogervorst, Rietbroek, Van der Geest (68. Van der Zwet), Hoogenboom (68. Jonkman).

Opstelling Esto: Anker, Daan Boerboom, Van Zoest, Dengering (90+2. Van Deuren), Lagemaat, Groenendijk, Verheul, Den Besten, Simons, Van Welie (81. Mats Boerboom), Bos (90+2. Kwakkenbos).

Fotoreportage: Jan van der Lubbe