dinsdag, oktober 3, 2023
HomeColumnColumn: De Roze supporters

Column: De Roze supporters

-

Het wekt geen bevreemding dat in het veelvuldig bekritiseerde en massaal bekeken televisieprogramma Vandaag Inside dat er uitgebreid gesproken werd over de coming out van de 17-jarige Jake Daniels. Deze speler van Blackpool maakte bekend homoseksueel te zijn. Hij is daarmee de eerste Britse voetballer sinds Justin Fashanu in 1990 die openlijk durft uit te komen voor zijn homoseksualiteit.

Op de website van de club vertelt hij dat dit seizoen ‘fantastisch’ voor hem is geweest. Jake debuteerde in het eerste elftal, scoorde dertig doelpunten in Jong Blackpool en tekende zijn eerste profcontract. Toch zat het hem niet lekker dat hij ‘een groot geheim’ verborgen moest houden, namelijk wie hij werkelijk is. ‘Mijn hele leven weet ik al dat ik homoseksueel ben,’ staat er op de website van Blackpool te lezen, ‘ik vind nu dat het tijd is om daar publiekelijk voor uit te komen.’ Vorig jaar baarden enkele voetballers opzien door uit de kast te komen: de Australische profvoetballer Joshua Cavallo, Collin Martin, hij speelt met Minnesota United in de MLS, het hoogste niveau in de Verenigde Staten, en Robbie Rogers van LA Galaxy maakte nog eerder bekend op mannen te vallen.

Er rust in Nederland nog een taboe op homoseksualiteit in het voetbal. In zowel het prof- als in het amateurvoetbal. Ja, vorig jaar zomer vertelde een anonieme Eredivisie-speler in een podcast van de NOS niets over zijn seksuele voorkeur te willen vertellen, uit angst dat de ‘bekentenis’ zijn carrière zou kunnen schaden. Eén naam is wel bekend, die van John de Bever, een redelijke veldspeler,  maar een wonder van techniek en snelheid in de zaal.

Er staan seinen op groen wat betreft het bespreekbaar maken van homoseksualiteit in het voetbal. Vrouwen van het Nederlands Elftal praten al vrijer over de liefde voor hun seksegenoten. Er zijn omroepen die met televisieprogramma’s komen die mogelijk voor een doorbraak zorgen. Het Grote Hokjesexperiment bij EO, en #Spreek je uit, Voetbal en LHBTIQ+ via social media, en De Roze Supporters beide KRO-NCRV. In #Spreek je uit komen Rafael van der Vaart, Inter Milan-speler Stefan de Vrij en oud-Oranje Leeuwin Anouk Hoogendijk aan het woord. Zij spreken zich uit tegen homofobie in de voetballerij. #Spreek je uit gaat verder. De komende weken worden fans nadrukkelijk aangesproken in een campagne op You Tube, Tik Tok, Instagram en Facebook.

Nog steviger is de campagne vanuit ADO Den Haag en Feyenoord. De Roze Supporters. Ze richtten al eerder  de roze supportersclub op, en vechten voor acceptatie van LHBTIQ+. De clubs willen af van de homofobe spreekkoren. In Den Haag werkt het al. Na de oprichting van De Roze Règâhs namen de spreekkoren af. In Rotterdam is er nog missiewerk te verrichten. De Roze Kameraden worden nog niet door de aanhang omarmd.

Het zou een goede zaak zijn wanneer Nederlandse voetbalclubs het voorbeeld van Duitsland overnemen. Daar heeft elke voetbalclub een roze vereniging en zijn homofobe spreekkoren officieel verboden. Is dat nog teveel gevraagd? Laat dan in het weekend op de complexen – als een beginnetje – de regenboogvlag wapperen. Niets zo moeilijk, lijkt mij.  Let niet op  René van der  Gijp en  zijn uitspraak: ‘Voetbal is geen sport voor homo’s.’ De oproep van Johan Derksen spreekt mij meer aan: ‘Als je karakter hebt, kom je gewoon uit de kast.’ Weet ook, dat LeidenAmateurVoetbal alle ruimte geeft om je verhaal te doen. Stuur gewoon een e-mail naar de redactie (redactie@leidenamateurvoetbal.nl)

Must Read