vrijdag, april 19, 2024
HomeTweede klasseInterviews ROACBart Jansen ziet veel potentie bij ROAC

Bart Jansen ziet veel potentie bij ROAC

-

Op de tweede dag van augustus startte ROAC aan de voorbereiding op het seizoen. Dit met een nieuwe trainer, Bart Jansen, en in de wetenschap dat er zal worden uitgekomen in de tweede klasse na de degradatie in het afgelopen seizoen. Drie weken verder is de oefenmeester al wat wijzer over zijn selectie en daar sprak onze redactie over met de trainer van voorheen Pancratius en DSOV.

,,Vorige week speelden we onze eerste oefenwedstrijd tegen Kickers’69 in het kader van de Kaag en Braassem Cup. Ik kon en kan nog niet beschikken over een complete selectie, maar heb toch al de nodige spelers aan het werk gezien. Elke trainer heeft in deze fase natuurlijk te maken met vakantiegangers of jongens die niet fit uit de zomer zijn gekomen. Bij ROAC is het goede nieuws dat Sam van der Geest weer op het veld staat nadat hij een zware blessure opliep en een aanzienlijk deel van de vorige competitie heeft moeten missen. Dat is prachtig voor hem en voor mij als trainer ook wenselijk, want Sam heeft natuurlijk een toegevoegde waarde. Natuurlijk zijn we nog voorzichtig met hem, maar hij is op de weg terug. Met het medische team zullen we hem goed blijven monitoren. Daar staat tegenover dat Kevin de Jong een liesblessure heeft opgelopen. Hij is zelf fysio en wist meteen dat er iets fout zat. We moeten even afwachten wanneer hij weer kan aansluiten. Dat geldt ook voor Loek van As, die een soortgelijke blessure opliep. Rik Zandvliet en Jort Knijber hebben wat pijntjes, maar er staat nog steeds een ruime selectie waarbij de jeugd zeker aanwezig maakt. Zo hebben al die spelers al minuten gemaakt tegen Kickers’69 en afgelopen weekend tegen EMM’21 en op dinsdagavond tegen Woubrugge zal dat niet anders zijn.”

Uitslagen van oefenduels zeggen in deze fase weinig, maar Jansen heeft al wel het nodige kunnen zien en constateren. ,,ROAC wordt geacht om van een vierdeklasser te winnen. Dat gebeurde dan ook tegen Kickers’69. Ik begreep dat zij het de laatste jaren goed deden tegen ROAC. Dit keer waren wij de baas en konden we hun fysieke spel goed weerstand bieden. Kickers’69 deelde in elk geval gen cadeautjes uit. Het was goed om te zien dat we vier doelpunten maakten (4-1). Vorig seizoen was het scoren van doelpunten zeker een ‘dingetje’ en dat merk je nog wel in deze groep. Daarom heb ik er voor gekozen om het accent wat te verleggen vanuit een meer aanvallende intentie. Daar moeten spelers aan wennen, maar we hebben nog genoeg tijd om dat spel verder te ontwikkelen.”

Tegen EMM’21, ook tweedeklasser maar nu op zaterdag, verloren de paarswitten met 2-3 na een alleraardigst duel. ,,In de eerste dertig minuten hadden we het heel lastig en kregen zij ook grote kansen. Gelukkig stond Dammes van der Poel zijn mannetje. Na die fase begon het beter te lopen mede door doorgevoerde wissels. Finetunen in deze periode is van groot belang. We kwamen twee keer op achterstand, maar toonden veerkracht. In de extra tijd scoorde EMM’21 de al met al verdiende 2-3, hoewel wij wel een pingel misten. In elk geval zag ik aanknopingspunten en ik hoop dat we komende zaterdag in de finale staan tegen EMM’21. Dan kunnen we zien of we weer iets verder zijn in ons proces. Daarnaast, wedstrijden tegen EMM’21 leven wel onderling en we spelen op een gelijk niveau.”

Onder vorig seizoen staat een streep. ROAC speelde naar vermogen en heeft er alles aan gedaan om zich te handhaven. De realiteit dreef boven en er was uiteindelijk berusting met het feit dat de hoofdmacht een stapje terug moest doen. ,,De reden dat ik bij deze club ben binnen gestapt heeft veel met de mentaliteit en sfeer te maken. Het team rechtte altijd de rug en ging niet bij de pakken neerzitten. Dat is een goede houding. Paniekvoetbal wordt er hier niet gespeeld en iedereen doet zijn stinkende best. Ik ben ervan overtuigd dat deze groep stappen kan maken. Drie spelers zijn gestopt en in principe zijn er dus evenveel posities te vergeven. Het wil echter niet zeggen dat andere spelers zomaar zeker zijn van hun positie. De jeugd zal kansen krijgen zoals dat ook vorig seizoen al gebeurde. Er is zeker potentie aanwezigen bij onze 19,20 en 21-jarige spelers. Van nature zakte de ploeg in en loerde op de uitbraak. Dat kan en mag, maar ik wil met deze groep meer aanvallend voor de dag komen. Vrijwel alle tegenstanders zeggen mij wel wat gezien mijn verleden bij andere clubs, maar vanzelfsprekend zien die ploegen er ook anders uit dan wat jaren terug.”

Vervolgend: ,,Het is zeker een interessante klasse en het is niet zo dat we enkel maar verre uitduels spelen. Dat valt echt wel mee. Sowieso is het leuk om tegen Altior, KDO en DIOS te spelen. Amersfoort, Utrecht en Soest zijn wat verder weg, maar voor het overige is het goed te doen. Op dit moment is het lastig om in te schatten waar we onszelf gaan terugzien, maar ik ben niet hier gekomen om enkel mee te doen. Mijn eerste indrukken zijn in elk geval zeer positief.”

ROAC start de competitie met een wedstrijd op verplaatsing in en tegen Hooglanderveen. Op 2 oktober volgt dan het eerste optreden als gastheer. Sporting Martinus komt dan naar het Hertogspark.

 

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read