zondag, mei 26, 2024
HomeDerde klasseROAC (zo)Kevin de Jong: ,,Het komt sowieso goed met ROAC”

Kevin de Jong: ,,Het komt sowieso goed met ROAC”

-

Wanneer een ploeg acht punten heeft na zeventien wedstrijden is de kans groot dat lijfsbehoud lastig zal worden. De kans op rechtstreekse handhaving is gezien de kloof met de nummer 11 al vrijwel nihil. Hoop op de nacompetitie is er nog wel want ROAC heeft Legmeervogels en DSOV nog in het vizier. De ervaren Kevin de Jong wil echter niets weten van ‘degradatiespoken’ of ‘donkere wolken boven het sportpark’. ,,Iedereen van ons is zich ervan bewust dat het fout kan gaan en daar zijn we echt wel mee bezig. We zullen ons tot de laatste snik blijven inzetten en we zijn zeker nog niet gezien. We kunnen bij ROAC echter wel relativeren en daarom speel ik hier zo graag. Het is zeker wel zo dat we elkaar de waarheid regelmatig vertellen, zowel op een training als in de wedstrijd. Deze groep wil zich niet zomaar neerleggen bij degradatie. Enkel schakelen we na een potje voetbal na een half uur door. Bij winst en verlies. Dan is het altijd gezellig of dat nu na een thuiswedstrijd is of dat we elders zitten. Sterker nog, we gaan vaak als laatsten weg na een uitwedstrijd.”

De in het dagelijks leven fysiotherapeut bij Paulides + Partners in Voorschoten heeft een uitgesproken mening over het amateurvoetbal. ,,Sommige clubs gedragen zich of het semiprofs zijn. Elk jaar zie je clubs vijftien nieuwe spelers halen. Vaak zie je veel van die spelers bij een tegenslag weer snel vertrekken. Dat moet je als club niet willen. Dat soort spelers staan ook de eigen jeugd in de weg en wat dat betreft vind ik ROAC als vereniging een verademing. Eigenlijk vind ik het prachtig als de mutaties in juni doorkomen en ik zie dat er bij ons nauwelijks of niets te melden valt. Wel is de club al aan het voorsorteren op stoppende spelers. We hebben een vrij belegen groep en op een zeker moment stopt het ook wel. Tot nu toe heeft enkel Floris Hupkes aangegeven dat hij afhaakt. Wel zijn er nog wat vraagtekens, maar deze groep is door de loop der jaren zo hecht geworden dat het niet zo gaat zijn dat ‘de oudjes’ zomaar stoppen. Dat proces moet geleidelijk aan gaan. Spelers zijn ook echt verbonden aan deze club. Ondertussen wordt er wel jeugd ingepast en dat gaat best goed. Er komt straks meer door en zij moeten straks de kar gaan trekken. Natuurlijk kan je niet verwachten dat ze er meteen staan, maar ik zie dat helemaal goed komen. Natuurlijk willen we graag eersteklasser blijven. Als dat onverhoopt niet mocht lukken, is het evenwel geen ramp. We zijn liefhebbers van het spelletje, trots op de club en maken het allemaal niet groter dan nodig is. Het komt sowieso goed met ROAC.”

De Jong was er een tijd uit vanwege een zware kruisbandblessure. ,,Tijdens Corona was dat een minder groot probleem. Toen kon ik rustig werken aan mijn herstel. Op 32-jarige leeftijd gaat het wel allemaal wat minder soepel. Ik kan ook niet alles spelen en dat geldt wel voor meer medespelers. Ik lig regelmatig op de behandeltafel. Laatst speelden we drie keer in een week tijd en dat is teveel van het goede. Midweeks verloren we drie spelers en dan moet je drie dagen later weer aan de bak. Heel breed is de selectie ook weer niet. Toch ben ik van mening dat het veel beter kan dan dat we de laatste tijd hebben laten zien. Scoren was al wel een achilleshiel, maar we geven dit seizoen ook teveel weg. In de komende weken moet het wel gaan gebeuren. Dat we dat biertje echter toch wel blijven doen, is een understatement. Dit is en blijft een grote familie waarin het eerste niet belangrijker is dan het zesde elftal. Daarom heb ik met alle plezier al toegezegd dat ik nog lekker doorga.”

Bovenstaande interview is vandaag ook geplaatst in het Leidsch Dagblad. Hieronder nog wat er nog meer is besproken.

Hekkensluiter

,,Het is algemeen bekend dat we moeilijk tot scoren komen. Dat is een minder groot probleem wanneer je het achterin dicht kunt houden. Dat was al jaren onze kracht, maar dit seizoen geven we teveel weg. Onnodig ook en dat brak ons in diverse wedstrijden op. Zo ook afgelopen zondag tegen Fortuna Wormerveer. Dan maak je het jezelf nóg lastiger. We wisten vooraf echt wel dat handhaven een klus zou worden, maar nog steeds kunnen we het tegenstanders lastig maken. Daarom gaan we er ook tegen FC Uitgeest weer vol voor. Daarna volgen er nog tegenstanders waarbij winst zeker mogelijk is. Wel spelen we in de eindfase tegen de nummers 1, 2 en 3. Maar goed; we zijn nog steeds in leven.”

ROAC

,,Dit is een echte familieclub en zoals bekend- niet bij iedereen- een omnivereniging. Het is niet zo dat de andere takken van sport er hier bij hangen. Dat maakt dat dit een unieke club is. Onze voorzitter, Rob van der Hoorn met het bestuur, stuurt alles geweldig aan. Verder is iedereen met elkaar begaan.”

Andere ‘liefde’

Voor de overstap naar ROAC speelde De Jong met veel plezier bij Meerburg. ,,Vandaar dat ik ze nog nadrukkelijk volg. Het leuke is ook dat er nu jongens in de selectie spelen waarvan ik trainer was in de toen nog C1. Met Jelle Korbee (trainer) heb ik zelf nog gebald. Het is jammer dat ze laatst nog eens van Teylingen hebben verloren. Die ploeg is net iets gewiekster, maar de derde klasse is zeker nog niet uit zicht. Het zou een mooie stap zijn. Belangrijk is ook dat de groep bij elkaar blijft. Dan kunnen er zeker nog mooie dingen gebeuren daar. Ook prettig is dat er meer en meer aanloop is op de zaterdag. De overgang van de zondag ging best moeizaam, maar dat begint aan te trekken.”

Zondagvoetbal

,,Daar ben ik mee opgegroeid dus voor mij is het geen issue. ROAC is ook echt een zondagclub en ik heb er geen bezwaar op om volgend seizoen ook weer uit te komen in West I of dat nu in de eerste of tweede klasse is. Zo kom je ook nieuwe tegenstanders tegen en dat vind ik wel z’n charme hebben. En gezellig hebben we het toch wel. We zijn immers liefhebbers.”

 

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read