zaterdag, december 9, 2023
HomeZaterdagDerde klasseKoudekerk trekt op wilskracht de overwinning naar zich toe

Koudekerk trekt op wilskracht de overwinning naar zich toe

-

Derde klasse A (zaterdag)- Na de deceptie van het Nederlands elftal op vrijdagavond was het op zaterdag weer even schakelen op het koude sportpark aan de Gruttolaan voor de wedstrijd Koudekerk tegen RKDES. De bezoekers uit Kudelstaart stonden op een verdienstelijke vierde plaats en bij winst kon VVK op drie punten komen. Winst was dus essentieel.

De eerste fase van de wedstrijd gaven aan dat RKDES een fysiek sterke ploeg heeft met veel grote, sterke kerels in de basisopstelling van trainer Raymond de Jong. Niet alleen fysiek sterk, aan de bal lieten de Kudelstaarters zien over voetballend vermogen te beschikken. VVK speelde af en toe wat onrustig en zo ontstonden er onnodig dreigende situaties richting het domein van doelman Roy Dorrepaal.

Gaandeweg de eerste helft kwam VVK steeds beter in de wedstrijd en werden er een aantal aardige aanvallen genoteerd die nog niet tot een doelpunt werden gepromoveerd. Ineens viel de 1-0 dan toch; een korte corner tussen Sem van Aalst en Mitchell Bons eindigde op de schoen van de inlopende Sidney de Schepper die de bal in de verre hoek langs doelman Tim van der Linden kon schuiven.

In de fase erna golfde het spel heen en weer, zo moest Dorrepaal handelend optreden bij een goed schot van Ruben Onderwater, iets wat je aan de betrouwbare Koudekerkse doelman wel over kan laten. Koudekerk stelde daar weer een flitsende aanval tegenover opgezet door Fabian Roosenbrand die met een goede actie Bons wegstuurde achter de RKDES-defensie. Bons bereikte in de eindfase zijn kompaan in de aanval, Mike van Velzen, niet. Aan de andere kant bracht Bons zijn eigen keeper in een wat ongemakkelijke situatie met een hobbelige terugspeelbal, deze werd niet goed door Dorrepaal verwerkt en zo in de voeten geschoven van Onderwater. De hachelijke situatie voor het Koudekerkse doel leverde geen gelijkmaker op.

Allengs werden de duels wat scherper en gele kaarten bleven niet uit. Van Aalst vond dat hij ten onrechte werd afgefloten voor een overtreding en liet dat duidelijk blijken in woord en gebaar. Scheidsrechter Jongeneel beloonde dit gedrag met een gele prent. Deze kaart zou niet lang daarna gevolgd worden door een tweede waarna Van Aalst nog voor rust kon gaan douchen. VVK moest dus met tien man verder.

Tot aan de rust werd er niet gewisseld maar werd de formatie iets anders neergezet. In de rust greep Verweij wel in door de fysiek sterke Olaf Bakker naast Van Velzen te posteren en Bons achter te laten in de kleedkamer. Daarmee veranderde de formatie definitief in een 1:4:3:2. Tevens werd er overgeschakeld naar een wat opportunistische speelwijze. Daar waar mogelijk blijven voetballen volgens de ingeslepen spelpatronen maar zeker niet schromen om de lange bal te kiezen op de twee “gebouwen” voorin was het motto geworden.

Die tactiek werkte uiteindelijk gezien het eindresultaat al moet gezegd worden dat doelman Dorrepaal een uitstekende rol vertolkte door diverse cruciale reddingen te verrichten. De tijd begon te dringen voor RKDES en de zo gewenste gelijkmaker wilde maar niet vallen. De bezoekers namen steeds meer risico en zo werden de ruimtes steeds groter. Daarbij werd het steeds hectischer op het veld en leek de leidsman steeds meer de controle te verliezen. Gelukkig bleef het allemaal binnen de perken.

Om de Kudelstaartse aanvallen van het lijf te houden, besloot Verweij om Akke Pennin in te ruilen voor een extra verdediger, Jorin Roosenbrand, en daarmee steeds meer te gokken op een uitbraak. Nadat Dorrepaal met een fantastische reflex een vlammend schot van invaller Mike van den Bergen via de paal buiten zijn hok had geranseld, zette VVK een fraaie aanval over vele schijven op. Het leer belandde bij Daan van der Zwet die met een strakke schuiver de bevrijdende 2-0 tegen de touwen duwde. De bank van VVK ontplofte van vreugde.

Het doelpunt bleek de genadeklap voor RKDES en er ontstonden nog een aantal mogelijkheden op de 3-0. Tot opluchting van de moegestreden Koudekerkse strijders floot Jongeneel voor de laatste keer en was de overwinning een feit. Koudekerk vindt weer wat aansluiting met de bovenste ploegen en gaat straks genieten van de Portugese geneugten om na de winterstop weer fris en fruitig aan de tweede seizoenshelft te kunnen beginnen.

Martijn de Boer, dit jaar nieuw in de selectie van Koudekerk, was na afloop kapot, maar wel trots op zijn ploeggenoten: ,,We hebben vandaag volle bak met zijn allen gestreden, een team, een taak en niemand heeft verzaakt. Prachtig om dan zo’n overwinning over de streep te trekken, heerlijk.”

Koudekerk-RKDES 3-0.  De Schepper 1-0, Van der Zwet 2-0. Rode kaart: Van Aalst (Koudekerk)

Opstelling Koudekerk: Dorrepaal, F. Roosenbrand, De Schepper, De Groot (Langejans), Van Velzen (De Herdt), Van Aalst, Bons (O. Bakker), Van der Zwet, Pennin (J. Roosenbrand), W. Bakker.

Ronald Rosdorff
Ronald Rosdorff
Ex-trainer van diverse regioclubs, nu TC bij Koudekerk. Analist, graag gezien, sinds de lente van 2016 redactielid. Humor is hem niet vreemd.

Must Read