vrijdag, februari 23, 2024
HomeRedactioneelLopend vuurtjeLopend Vuurtje, aflevering 17, 24 november-1 december

Lopend Vuurtje, aflevering 17, 24 november-1 december

-

Tot en met juni volgend jaar praat Lopend Vuurtje ook jou bij over de ontwikkelingen op de groene mat en daarbuiten. De vorm van berichtgeving in deze rubriek is gevonden, die houdt LeidenAmateurVoetbal als richtsnoer aan. Dat hoeft niet in te houden, dat LeidenAmateurVoetbal niet open zou staan voor input. Blijf ons mailen en bellen, houd ons scherp. Laat gerust je mening weten, spaar ons je kritiek niet. In Lopend Vuurtje wordt de bal gespeeld, niet de man/vrouw, nooit. Lopend Vuurtje is de ‘liefdesbaby’ van LeidenAmateurVoetbal. Heb jij een voor alle lezers belangrijk sportief, grappig of anderszins feit mee te delen? Aarzel niet, stuur een e-mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl, met als het kan een foto, én je telefoonnummer. Je krijgt altijd een reactie.

Aflevering 17 – seizoen 2023-2024 – 24 november tot 1 december

Woubrugge neemt afscheid van doelman Michael Kneulman

Vanaf 2018 heeft Michael Kneulman het doel van Woubrugge 1 verdedigd. Na het vorige seizoen zou de geblokte keeper zijn handschoenen in de wilgen hangen. Maar de ervaren sluitpost besloot zijn carrière voort te zetten. Toch kwam het eerder dan bedoeld tot een voortijdig einde onder de lat. Op 15 april, tijdens de wedstrijd Hazerswoudse Boys – Woubrugge voorkwam hij na een paar minuten een zeker doelpunt. De gestopte pegel bleek dusdanig hard, dat hij een blessure aan de schouder opliep. Dit betekende het einde van zijn loopbaan. ‘Tegenstanders hadden een hekel aan jou,’ vertelde voorzitter Loek Venker glimlachend. ‘Geen wonder, jij wist de meest moeilijke schoten te keren. Vaak op spectaculaire wijze.’ Een voorbeeld: Tijdens de thuiswedstrijd in seizoen ’22-’23 tegen Teylingen wist Michael een strafschop op miraculeuze wijze tot hoekschop te verwerken. Daar wordt in Sassenheim soms nog slecht van  geslapen. Namens de selectie sprak Kelvin Hoogendoorn lovende worden. Kneulman, die ook als barmedewerker het nodige vrijwilligerswerk heeft gedaan, is niet verloren voor Woubrugge, hij blijft zijn wedstrijden meepakken, als supporter.

Zo zal Woubrugge zich Michael Kneulman blijven herinneren: de betrouwbare sluitpost, die tegenstanders gek maakte met zijn reddingen.

Selectie ROAC serveert 7 gangendiner professioneel uit

‘Het was oprecht weer een ontzettend leuke en geslaagde avond, het Selectie Diner 2023.’ Freek Heemskerk en Loek van As vatten het traditionele, culinaire samenzijn pakkend samen. ‘Er is een tour de force geleverd waar wij heel trots op zijn.’ Velen hadden zich ingezet om het diner tot een succes te maken. Een kleine 150 gasten waren aangeschoven om zich eens lekker te laten verwennen. Verwachtingsvol waren ze in het-restaurant-voor-een-avond gekomen. Onder begeleiding van Arjen van Leeuwen van De Vergulde Vos en speler Steef Wortman, die ervaring heeft in de keuken van een chic restaurant, begonnen de voorbereidingen op woensdag al in de keuken, doorgezet op donderdag en vrijdag.  Op vrijdagavond klonk het SHOWTIME in het pop-up-restaurant: Klaar om te genieten van 7 indrukwekkende  gangen. Logistiek liep alles als een zonnetje: bediening, keuken, bar, spoelkeuken, transport. Freek: ‘Bij vlagen was het hard werken voor de selectiespelers. Maar geen nood, de mannen waren conditioneel in topvorm.’

Toen de buikjes rond waren, de stemming er op zijn  ROAC’s goed inzat, werden de gasten bedankt voor hun gezellige aanwezigheid, de sponsoren voor het belangeloos beschikbaar stellen van spullen en tijd en de selectiespelers voor hun professionele bediening. Een extra applaus klonk spontaan op voor De Vergulde Vos.

Toen iedereen voldaan de nacht inging en huiswaarts keerde, klonk unaniem: ‘Wat een avond. Tot volgend jaar.’ Het leuke bedrag dat deze avond opleverde wordt voor een deel gebruikt om het trainingskamp komende winter in Eindhoven te bekostigen.

 

Allard Lindhout geeft jeugd scheidsrechtertraining

De voetbaljeugd van Warmunda werd onlangs verrast door de komst van KNVB-scheidsrechter Allard Lindhout. De nationale en internationale scheidsrechter kwam de jeugd van JO-13 t/m JO-17 vertellen over zijn ‘vak’. Ja, het fluiten van wedstrijden is een vak. De toparbiter nam de jongeren mee aan de hand van echte spelsituaties. Er werd stilgestaan bij hoe het is om scheidsrechter te zijn op het niveau van Lindhout. Ter illustratie werd de Champions League Hymne ten gehore gebracht, het gevoel meegegeven wat het betekent voor spelers en arbiters het veld op te komen voor een beladen topduel. En dat in een tjokvol stadion. Allard vertoonde beelden, vertelde over de communicatie tussen de scheids- en grensrechters. Lindhout nam de jonge gasten mee naar buiten om daar van de praktijk te proeven. Het werd een heerlijke en bovenal interessante avond, die de jeugd misschien op een ander toekomstspoor heeft gezet dan accountant, verkoper, piloot of brandweerman, het spoor van het ‘vak scheidsrechter’. Zo die keuze wordt gemaakt, heeft het enthousiasme van Allard Lindhout daar zeker aan bijgedragen.

 

Patatdag bij Foreholte

Afgelopen zondag werd iedereen die de kantine van Foreholte bezocht geconfronteerd met een wel heel bijzonder menu. ‘Heden Patatdag’ stond er in koeienletters aangekondigd. Niet zomaar patat, maar patat in tal van variaties aan sauzen. Patatje Oorlog, Patatje Knoflook, Patatje Chili. Afijn bijna te veel lekkerheden om op te noemen. Deze anders-dan-andere-dag werd zeer gewaardeerd. Het keukenpersoneel werkte zich een slag in de rondte, met een tevreden gezicht. Hun idee was geslaagd en voor herhaling vatbaar. De komende tijd zullen de bezoekers op nog meer verrassends kunnen rekenen.

Als we het goed hebben, is hier zicht op een heerlijk Patatje Oorlog. Of dit zal smaken? Kijk ‘ns naar het tevreden gezicht van de jonge gast.

RCL-vedette Hanno van Breugel in New York

Jarenlang behoorde Hanno van Breugel tot de dragende krachten van de hoofdmacht van RCL. Versagen deed hij nooit, Hanno ging altijd voor en volop in de aanval. Nog altijd is Van Breugel bij de rood/witte Bloemerd-bewoners te vinden. Waar de Leiderdorper gaat of staat, hij tooit zich altijd met de sjaal van zijn cluppie. Onlangs nog, toen hij voor een vakantie de grote oversteek naar Amerika maakte. Op de hemelhoge Empire State Building (381 meter) liet hij zich op de foto zetten, met de sjaal-der-sjaals. Wat een foto! Wanneer Hanno het Vrijheidsbeeld had kunnen beklimmen, zou hij daar met trots en liefde de sjaal om de ranke hals hebben gehangen bij de Romeinse Godin Libertas. Een dergelijk moment paste helaas niet in het volle schema van Hanno.

Voormalig topper van RCL, Hanno van Breugel op de 381 meter hoge Empire State Building in New York.

Verkoop Kerstbomen bij SJZ draait volop

Bij SJZ is de verkoop van Kerstbomen bij SJZ van start gegaan. Ondanks het gure weer gingen de sparren meteen grif van de hand. Dat zal veel, zo niet alles, met de jarenlange traditie te maken hebben én de kwaliteit van  de bomen. De totale netto opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de SJZ-jeugd. Van maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur zijn er verkopers aanwezig. Morgen, 2 december, kan iedere koper van een boom genieten van een kop erwtensoep. Een welkome traktatie met dit winterweer. Er zijn 500 bomen, al vanaf € 22,00, in allerlei maten en soorten beschikbaar. De bomen kunnen ook aan een houten kruis verankerd worden. Er is voldoende parkeergelegenheid. De klantvriendelijke vrijwilligers brengen de boom met een (kerst-)lach naar de auto.

Kerstbomen in maten en soorten zijn bij SJZ al vanaf € 22,00 te koop. De netto opbrengst komt ten goede aan de jeugd van club.

Maakt financiële meevaller G-voetbal bij Voorschoten ’97 weer mogelijk?

Pieter van Dijken, voorzitter van Voorschoten ’97: ‘Onlangs ontving ik als voorzitter van Voorschoten ’97 uit handen van Kornelis Brouwer van Zorg & Zekerheid een fraaie cheque van € 1.000,00. Deze onverwachte meevaller kreeg Voorschoten ’97 vanwege de Sportclubactie van Z&Z, samen met een aantal andere sportverenigingen in de regio bij een evenement in Hoofddorp. Voorschoten ’97 heeft een samenwerkingsverband met Z&Z, waarbij clubleden korting krijgen op aanvullende verzekeringen en op de verzekeringen met een maximaal eigen risico en enkele andere voordelen. Behalve deze mooie cheque ontvangt onze club per nieuwe Voorschoten ’97-verzekerde € 50,00, wat goed is voor de verenigingskas. Z&Z wil met deze actie haar streven om onze regio de gezondste van  Nederland te maken benadrukken. In teamverband sporten maakt (en houdt!) je fysiek gezond en zorgt voor sociale binding. Doelstellingen die wij als club van hartelijk ondersteunen.

Wij gaan als bestuur nadenken hoe wij deze startvergoeding gaan besteden. Mijn eerste gedachte betrof een lang gekoesterde wens, te weten het weer opstarten van G-voetbal. Met deze cheque kunnen we daar een boost aangeven.’

Een mooi moment: de overhandiging van een cheque door Kornelis Brouwer van Zorg & Zekerheid aan Voorzitter Pieter van Dijken (Voorschoten ’97).

Drie op een rij bij RCL, op een haar na al bijna 250 jaar clubtrouw

Daar zitten ze, hoog en droog volgen ze een wedstrijd van hun club, RCL. Ze zijn bij elke thuiswedstrijd op de tribune te vinden. Al járen. Hun namen? Teun Rietveld, Wik van den Wijngaard en Dick de Haas. Zij hebben hun sporen bij de club dik-en-dik verdiend.Waarom op de rug vastgelegd? Het regende dat het goot, de wind woei je van je vaste tribuneplekkie. Mannen met zo’n clubliefde horen een ereplaats te krijgen. Die kregen ze, achter glas, met een blik op het hele veld. Omdat het drietal bij de kantinemensen in een perfect blaadje staan werd gedurende de ontmoeting koffie aangereikt. Dat heet waardering.

Daar zitten ze, 3 RCL-coryfeeën volgen hoog en droog – weg van wind en regen – de wedstrijd. V.r.n.l. (op de rug gezien): Teun Rietveld (82), Wik v/d Wijngaard (86), Dick de Haas (80).

Voetbalclub EMM ’21 en Hockeyclub Alkemade gaan fuseren

Er zijn gesprekken gaande over een samengaan van voetbalvereniging EMM ’21 en hockeyclub Alkemade. Daarbij worden de voorzitters van beide clubs bijgestaan door de Rabobank en NOC*NSF. Erik van Rijn en Floris van der Hulst, van respectievelijk EMM ’21 en Alkemade, zijn zeer te spreken over een onlangs overleg. ‘Via het Rabo ClubSupport traject krijgen wij als clubs deskundige begeleiding bij het voorbereiden van de fusie tussen onze mooie clubs,’ zeggen beiden. Kennis en ervaring worden gedeeld in het proces naar een mooie toekomst.

Op weg naar een fusie laten Erik van Rijn (gebrild) en Floris van der Hulst zich door deskundigen terzijde staan.

FC Rijnvogels heet 2 nieuwe sponsors welkom

Arie van Duijvenbode, voorzitter van de Businessclub van FC Rijnvogels, weet verheugd te melden, dat weer 2 sponsors zich hebben aangesloten bij de club.

  • ALKLIMA Klimaatoplossingen, al meer dan 25 jaar trotse importeur van Mitsubishi Electric Living Environment Systems voor Nederland. Naast deze klimaatsystemen levert Alkmina B.V. tevens allerhande installatie- en montagematerialen. ‘Weet je,’ aldus Van Duijvenbode, ‘Alklima heeft ‘Samenwerking met meerwaarde’ als slogan. Daarom past dit bedrijf zo naadloos bij FC Rijnvogels.’
Met een brede lach en een stevige handdruk bevestigen Martijn van Leerdam, namens Alklima, en Arie van Duijvebode (FC Rijnvogels) hun samenwerking. Het motto: Samen Sterker.

Minstens zo verheugd is Arie van Duijvebode  met de komst van Aad & Wijn als sponsor. Wijnwinkel Aad & Wijn verkoopt al 35 jaar wijn. Hij weet alles van wijn. Wat Aad niet van wijn weet, is niet interessant om te weten. Arie van Duijvebode: ‘Aad heeft zich in al die jaren ontpopt tot serieuze wijnkenner, die je voor welke gelegenheid dan ook precies kan adviseren welke wijn daar het beste bij past.’ Bij Aad & Wijn kun je zowel on-line (aadenwijn.nl) als in de winkel terecht voor de meest heerlijke wijnen. ‘Maar,’ raadt Arie aan. ‘Kom vooral eens langs in Tuincentrum TuineXtra in Noordwijk, waar Aad & Wijn zijn intrek heeft genomen. Zeer de moeite waard.’

De sponsorovereenkomst is getekend en beklonken met een glaasje bubbels. Beide partijen zijn diktevreden. Aad Steenvoorden (links) van Aad & Wijn, en Arie van Duijvebode, voorzitter Businessclub FC Rijnvogels.

LSVV70 – ‘bloed’-fanatiek binnen en ‘bloed’-enthousiast buiten het veld

Wie op Facebook LSVV70 aanklikt, brengt een bezoek aan een aparte vereniging, 1 van de 2 studentenvoetbalverenigingen (heerlijk scrabble-woord) die Leiden rijk is. Inderdaad: rijk. LSVV70 verrijkt het voetballandschap van de Sleutelstad. Daar kunnen de liefhebbers van het spelletje alleen maar blij om zijn. Wat wel opvalt bij deze vereniging is het bloed dat van alle kanten van de pagina’s afspat. LSVV70 is bloedenthousiast, bloedfanatiek. Kortom, het muzikale pareltje ‘Blood, Sweat & Tears’ lijkt voor die voetballers/voetbalsters te zijn geschreven. Minstens zo bijzonder is de webwinkel van LSVV70. Ga er ‘ns een kijkje nemen.

Het bestuur van LSVV70, uitbundig op de foto gezet. Vlnr: Fanny Oudendijk, Jasper van Huissteden, Ariane de Jong, Manon Boerboom, Erik van Veen. Niet op de foto: Yanaika Tankink.
Een van artikelen uit de webwinkel van LSVV70, een heerlijk warme sjaal.

Jan van der Salm onderscheiden met Woubrugge-speld

‘Jan, jij draait je hand niet om voor 2 wedstrijden op een zaterdag,’ memoreerde Jan Kranenburg, voorzitter van de Commissie Scheidsrechters van vv Woubrugge. ‘Hoe lang jij al fluit en hoeveel wedstrijden jij al tot een goed einde hebt geleid, het is niet bijgehouden. Maar het moeten er veel zijn geweest.’ Deze sympathieke woorden vormden de inleiding van een ceremonie die dubbeldik werd verdiend door het ‘lijdend’ voorwerp, Jan van der Salm. Jan werd geëerd om het vele werk dat hij op vrijwillige basis verricht voor de Woubrugse voetbalvereniging. In aanwezigheid van zijn vrouw Willy, kinderen en kleinkinderen werd hem de Verenigings Speld uitgereikt. Niet door een bestuurs- of commissielid, nee, door zijn Willy, die hem al jaren alle vrijheid geeft en gunt om zich in te zetten voor de club. Niks bloemen voor Jan, de kleurrijke ruiker was er voor Willy. Daarna nog even gezellig bij elkaar (hapje/drankje) en dan de wei weer in, het vrijwilligerswerk gaat immers gewoon door.

Niet prikken, hoor. Willy van der Salm speldt het Woubrugge-Eremetaal op bij haar Jan.

Voorschoten ’97: Pannenkoeken eten en voetbaltheorie

De MO 11-1-meiden van Voorschoten ’97 zaten bij de club in de schoolbanken. Ze kregen smakelijke pannenkoeken voorgeschoten en een presentatie over verschillende voetbalspelwijzen. Een interessante combinatie, die op een 100%-opkomst kon rekenen. Wat een goed initiatief van de club. Daarom ook deze aandacht voor die paar uurtjes die de meiden ‘supergaaf’ vonden. De trainers, leiders en begeleiders van Voorschoten ’97 krijgen allerhande opleidingen en thema-avonden aangeboden. Om kennis op te doen en zo ervaren te worden in hun functie. Ook kunnen er workshops gevolgd worden. Dé aanpak, volgens het bestuur, om teams te ondersteunen en voor doorontwikkeling te zorgen. Ouders worden aangemoedigd een handje te helpen bij die veel aan activiteiten.

MO 11-1-meiden van Voorschoten ‘97 bijeen. Leren en lekker eten. Wat een gave combinatie.

De Gouwe verbindt zich aan Valken ‘68

Het zat al een tijdje in de pijplijn maar inmiddels is het contract daadwerkelijk ondertekend en hangt het bord langs het hoofdveld. Café De Gouwe is de komende 3 jaar trotse sponsor van Valken ’68. Een paar dagen geleden bezochten voorzitter Jaap Janssen en bestuurslid Peter van Delft ‘de gezellige huiskamer’ van Oegstgeest van eigenaar Chris Schollaardt. Daar werden de handtekeningen onder de sponsorovereenkomst gezet.

Met het ontbreken van een café in Valkenburg is café De Gouwe een mooi alternatief om eens op stap te gaan. Van dinsdag t/m zondag is De Gouwe geopend voor een heerlijk diner of een lekker borreltje. Ideaal om eens met je voetbalteam te bezoeken. Kun je de deur niet uit, maar toch wel trek? Kroegbaas Chris Schollaardt biedt met Kin Sushi een zeer smakelijke optie. Verse sushi van topkwaliteit binnen een mum van tijd bij jou bezorgd. Meer weten? Ga naar de website van café De Gouwe of Kin Sushi.

In de gezellige huiskamer van Oegstgeest – café De Gouwe – ondertekenden kroegbaas Chris Schollaardt en Valken ’68 voorzitter Jaap Janssen de sponsorafspraken.

Trainer Dogan Corneille (FC Rijnvogels) fluit jongste voetballertjes

‘Bijbaantje, nevenfunctie, straf?’ Een prikkelend onderschrift bij een op het 1ste  oog aandacht vragende foto. Wat is hier aan de hand? De uitleg is te vinden op de website van FC Rijnvogels. ‘Reeds eerder zagen we spelers van het 1ste de fluit hanteren bij jeugdwedstrijden. Als een soort taakstraf als er bij voorbeeld te laat werd gekomen op de training. Het blijkt een leuke vorm van een zogenaamde disciplinaire straf.’ Trainer Dogan Corneille wilde niet achterblijven en hoewel hij een blanco strafblad heeft, vond hij het toch interessant om een wedstrijdje van het aller jongste vogelgebroed te leiden. Niet als bijbaantje, niet als straf, maar gewoon ervaren wat het leiden van een wedstrijd met je doet. ‘Niet eenvoudig,’ liet Corneille na afloop weten. ‘Die jochies zijn slim, fel en lopen ook nog hard. Moeilijk bij te benen, hoor.’ Wil hij het nog een keer doen? ‘Ja hoor, maar dan wil ik vooraf weten of er op een half of heel veld wordt gespeeld,’ glimlachte hij.

Een première. Trainer Dogan Corneille (FC Rijnvogels) in actie als scheidsrechter. Bij het fluiten van een wedstrijd komt meer kijken dan hij had gedacht.

RCL: Dick van der Bijl geeft de voorzittershamer over aan Frits Wentholt

Naar de Algemene Leden Vergadering van RCL werd met stijgende spanning uitgekeken. Voorzitter Dick van der Bijl, die vanaf de ‘luiers’ lid is van de club, een belangrijk aandeel had in alle hoogtepunten, vond het na 5 jaar als preses gefunctioneerd te hebben, tijd voor een opvolger. Hij zit niet geplakt aan pluche. Dat is niet goed voor de functie, dus ook helemaal niet goed voor de club. Tijdig liet Dick weten in dit najaar af te zwaaien. Met reden? ‘Voor de continuiteit van de vereniging – zeker voor een zo’n omvangrijke club als RCL – is het uitermate belangrijk dat er geen gat valt in  de organisatie.’ De voorzitter stuurt het schip, wijst de koers. Hij is kapitein en ambassadeur tegelijk. Het vinden van een opvolger als Van der Bijl, een parel in de historie van RCL is niet eenvoudig. Daar kun je een headhuntersbureau voor inschakelen, of zelf zeer tijdig mogelijke kandidaten polsen. RCL, onder aanvoering van Van der Bijl, koos voor het laatste. In augustus werd bekend dat Frits Wentholt wel voelde voor de functie. Maar zei nog geen ja of nee. Eerst wilde Frits ‘de nieren’ van RCL proeven, alles weten van de organisatie, praten met alle geledingen van de Bloemerdclub. Kortom, zijn voelhorens uitsteken. Wentholt kent RCL, heeft zich in diverse functies onderscheiden. Maar een voorzitterschap is ‘andere koek’. Wat wordt er precies van hem verwacht, hoeveel tijd vraagt de ‘baan’ en hoeveel ruimte is er voor eigen ideeën? Allemaal plausibele vragen, vond ook Dick van der Bijl:  ‘Het tekent Frits, niks over een nacht ijs, het leiden van een bestuur, een vereniging is een serieuze aangelegenheid.’

Lang verhaal kort, afgelopen maandag is Frits Wentholt geïnstalleerd als voorzitter van 1200+ leden tellende vereniging. In zijn 1ste toespraak als voorman bedankte hij Van der Bijl, die 5 jaar de club op voortreffelijke wijze heeft geleid en gerepresenteerd. Ook zei hij graag gebruik te maken van Van der Bijls aanbod bij hem aan te kloppen bij vragen e.d. Applaus klonk op toen Frits zijn mouwen opstroopte en met verheffing van stem liet weten ‘de uitdagende taak met enthousiasme én plezier aan te gaan’.

Er werd niet-mooi-maar-hard gezongen voor Erelid Teun Rietveld, die zijn verjaardag had laten schieten voor deze belangrijke vergadering. Ook werd staande stil gestaan bij de overleden leden van het afgelopen jaar. Daarbij kreeg Teun Rietveld extra aandacht. Hij moest afscheid nemen van zijn vrouw.

Vraag je Dick van der Bijl hoe hij het voorzitterschap en deze avond heeft beleefd, antwoordt hij: ‘Een waardig afscheid vanavond, dat is één. Als voorzitter heb ik samengewerkt met een uitstekend bestuur, mensen die voor hun taak stonden. Daar ben ik dankbaar voor, daar mag RCL heel gelukkig mee zijn.’ In 2026 bestaat RCL 100 jaar, wat kan Dick daarover zeggen? ‘Weinig, daarvoor zal je bij Frits moeten zijn. Wat ik weet is dat RCL financieel gezond is en er ook al een  forst bedrag gereserveerd kan worden voor een passende viering op 26 augustus dat jaar.’

Must Read