woensdag, mei 1, 2024
HomeRedactioneelLopend vuurtjeLopend Vuurtje (aflevering 21), 23-30 december

Lopend Vuurtje (aflevering 21), 23-30 december

-

Tot en met juni volgend jaar praat Lopend Vuurtje ook jou bij over de ontwikkelingen op de groene mat en in de zaal. De vorm van berichtgeving in deze rubriek is gevonden, die houdt LeidenAmateurVoetbal als richtsnoer aan. Dat hoeft niet in te houden, dat LeidenAmateurVoetbal niet open zou staan voor input. Blijf ons mailen en bellen, houd ons scherp. Laat gerust je mening weten, spaar ons je kritiek niet. In Lopend Vuurtje wordt de bal gespeeld, niet de man/vrouw, nooit. Lopend Vuurtje is de ‘liefdesbaby’ van LeidenAmateurVoetbal. Heb jij een voor alle lezers belangrijk sportief, grappig of anderszins feit mee te delen? Aarzel niet, stuur een e-mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl, met als het kan een foto, én je telefoonnummer. Je krijgt altijd een reactie.

Aflevering 21 – seizoen 2023-2024  23-30 december

 Jeugd van Roodenburg geniet van ADO Den Haag – NAC

De wedstrijd in de KKD tussen ADO Den Haag – NAC ligt al een paar weken achter ons. Toch nog even aandacht voor deze ontmoeting waar met spanning naar werd uitgekeken. Uiteraard door de hoofdrolspelers van beide clubs, maar niet minder door de jeugd van Roodenburg. De Activiteitencommissie had dit duel uitgekozen om met 2 bussen richting het stadion te rijden en daar te genieten van de wedstrijd.  En genoten is er! De gezonde spanning aan het begin het uitje verdween snel, toen uit volle borst het ene na het andere liedje luidkeels werd gezongen. Vanaf een schitterende plek op de tribune gaven de gassies aanwijzingen; ouders en begeleiders lieten zich niet onbetuigd. Het werd uiteindelijk 3-1. Nadat de scheidsrechter voor het laatst had gefloten, kwamen de spelers van FC Den Haag de supporters uit Leiden zwaaiend bedanken. Eenmaal terug in Noord vertelden de talenten-van-de-toekomst dat ze nu al uitkeken naar een volgende topwedstrijd. De voorkeur ging uit naar een wedstrijd van Ajax. Als dat niet lukt, wilden ze wel genoegen nemen met een wedstrijd van Real Madrid.

 

HJO-RCL Gloire Kalangu’s PowerPointPresentatie voor ouders en verzorgers

Gloire Kalangu, Hoofd Jeugd Opleiding van RCL, haakt in op de ontwikkeling ouders en verzorgers meer te betrekken bij het reilen en zeilen van het jeugdvoetbal. Tijdens een onlangs gehouden bijeenkomst vertelde Gloire  over de opbouw van de jeugdafdeling van de Bloemerd-club,  de onder- en bovenbouw, selectieprocedures en positieve discriminatie (MO bij JO). Ook legde hij uit hoe de diverse commissies, (hoofd-)trainers en hijzelf samenwerken met elkaar, sparren en bespreken hoe de jeugd naar een hoger niveau te tillen, zonder het verlies van plezier in het voetbal. De belangstelling voor Kalangu’s PowerPointPresentatie was groot. Het voorzag duidelijk in een behoefte.

Kalangu had ook een duidelijke boodschap voor de ouders en verzorgers. Op de 1ste plaats vroeg hij om hun positieve inbreng in de vorm van aanmoedigingen langs de lijn. Die aanwezigheid, interesse en enthousiasme dragen zo bij aan het plezier en… om beter te presteren. Minstens even nadrukkelijk vroeg de HJO hun kroost tijdig aanwezig te laten zijn op trainingen en voor wedstrijden. ‘Ik ben nog niet klaar,’ glimlachte hij, ‘waar en wanneer u iets voor RCL wil en kan betekenen, bent u van harte welkom. Handjes zijn hard nodig. U zult het bovendien heel leuk vinden. En weet u, uw steentje bijdragen binnen RCL zal ook een stimulans voor uw kind betekenen om met nog meer plezier te komen voetballen.’ Als laatste gaf Gloire het advies mee om te blijven praten met trainers en leiders. Er groeit begrip voor elkaar en voorkomt mogelijk gedoe. Bij de rondvraag werd duidelijk aangegeven het niet bij een eenmalige ontmoeting te laten. Dat klonk Gloire Kalangu als muziek in de orde.

           Gloire Kalangu, HJO RCL, vertelde over zijn visie en die van de club met betrekking tot het jeugdvoetbal.
                       RCL-ouders/verzorgers volgden aandachtig de presentatie van Gloire Kalangu.

 

Ongeslagen kampioen met Voorschoten ‘97 JO17-3

Het is met een terechte trots dat verenigingen hun kampioenen op de foto zetten en die foto’s op de website plaatsen. Goed voor de club, een stimulans voor de voetballers om er extra voor te gaan. Ook de boys van JO17-3 van Voorschoten ’97 hebben het gepresteerd elke tegenstander te verslaan.

                        Heel Voorschoten ’97 feliciteert de spelers van JO17-3 met hun kampioenschap.

TAVV JO11, JO17 en MO12 – 3 jeugdkampioenen

Op één zaterdag werden deze maand 3 TAVV-jeugdteams fasekampioen. Als 1ste was JO11 aan de beurt. In de 1ste fase zijn de spelers ook kampioen geworden; een promotie naar de 3de klasse. Na een spannende pot in en tegen Woubrugge was een 4-4 voldoende om het kampioenschap veilig te stellen. 2x op rij kampioen worden, een knappe prestatie.

MO12 werd in de 1ste fase knap 2de in de 6e klasse, een poule met alleen meidenteams. Tot verrassing van iedere TAVV-er besloot de KNVB hen te promoveren naar de 5e klasse, met voornamelijk jongens- en mixteams. Naarmate de competitie vorderde gingen de meiden steeds beter spelen. Met – verrassing! – het kampioenschap in zicht. Er moest nog wel van het als sterk bekendstaande Nicolaas Boys worden gewonnen. Na een zwakke start bleek de 1-0 bevrijdend te werken. De meiden vlogen van alle kanten de tegenstanders naar de strot. Het werd 8-0.

Een 3e kraker op dezelfde dag. JO17 thuis tegen RVC. Bij winst kon de  kampioensvlag gehesen worden. Vanaf de start gingen de mannen er fel in. Veel balbezit en volop kansen. RVC had een  sterke verdediging in het veld gebracht. Het lukte maar niet de doelman te verschalken. Het toegestroomde publiek zag het niet meer zitten. Er werden schietgebedjes zonder succes gebeden. De scheidsrechter keek op zijn horloge, aarzelde: wel/niet eindsignaal. Dave Keijzer kwam opzetten, leek het leer voor te geven, bedacht zich en stoomde af richting RVC-doel. David bedacht zich geen moment, haalde uit en ramde de bal tegen de touwen, 1-0. Alles en iedereen van TAVV bestormde het veld, er werd gehost en gejuicht. Daarna bleef het nog lang onrustig in de kantine. 3 jeugdkampioenen. Foto’s, chips, chocomel en blije gezichten. Lopend op wolken ging de toekomst huiswaarts. Wat een dag.

 Rkvv Teylingen: Kerst Inn Jubileum Party

Vrijwel iedereen had gehoor gegeven aan het verzoek om in of met ‘A Touch of Gold’ naar de Kerst Inn van Teylingen te komen. Nee, een Gala hoefde het niet te worden, maar enigszins gekleed passend bij het Jubileum samenzijn werd wel op prijs gesteld. De Kerst Inn bij de 100-jarige vereniging is uitbundig gevierd. Alle ingrediënten om er een heerlijk avondje van te maken, waren er dan ook. Blije mensen, stemmige muziek van DJ PartyPixel, een clubhuis in Kerstsfeer zoals niet eerder vertoond én ook culinair was aan alles gedacht. Met een Kerstpresentje, hartelijk overhandigd bij het naar huis gaan, werd de Kerst Inn tot een uniek onderdeel gemaakt van de Teylingen Feest Agenda.  Kortom, de Kerst Inn Jubileum Party is er een geworden met een gouden rand.

 

Tevreden gezichten bij Kickers ‘69

Zie hier Wim Buskermolen, voorzitter van Kickers ’69, zwaaiend na de zojuist ondertekening van de nieuwe overeenkomst met trainer/coach Angelo Leverock. Laatstgenoemde heeft het meer dan naar zijn zin bij Kickers ’69,  terwijl de club uitermate tevreden is over de samenwerking met Angelo. Dan wordt 1+1 opeens 3. Met andere woorden: we gaan door met elkaar. Dit wil de voorzitter, mede namens zijn bestuur nog opgetekend zien: ‘De selectieteams doen het beide goed in hun competities. De trainingsopkomst is uitstekend en er wordt hard gewerkt om optimaal te presteren. Wij kijken samen vol vertrouwen uit naar een 2e seizoen.’ Angelo trainde 7 jaar de selectie van Alphia. Wordt dit het 2e van 7 bij Kickers ’69?

Het is prettig een jaar in te gaan in de wetenschap dat Kickers ’69 ook in het seizoen 2024-2025 gebruik maakt van de diensten van Angelo Leverock. Kijk hoe ook voorzitter Wim Buskemolen straalt.

Weer ‘ns wat anders: KickboxClinic voor meisjes EMM ’21

Wel hinderlijk, hè, die winterstop? Wat doe je dan om fit te blijven? Die vraag stelden ze ook bij EMM ’21. Het antwoord bleek verrassend: ’n KickboxClinic, dat leek hun wel wat. Dat vonden de meisjes 09-1 ook. Opgewekt, benieuwd, nieuwsgierig gingen ze naar By Opdam, de boksschool in Roelofarendsveen. Daar stonden Michel Opdam en nog enkele trainers al klaar om de fijne kneepjes van het kickboksen bij te brengen. Met handschoenen en scheenkappen aan werden verschillende vaardigheden op een veilige en verantwoorde manier aangeleerd. De clinic bewees eens te meer dat kickboksen een sport is die jong en oud kunnen beoefenen.

De voetbalstertjes MO9-1 van EMM ’21 voor een clinic te gast in de boksschool van Michel Opdam (midden achter). Wat hebben ze daar lekker getraind.

vv Koudekerk bedankt zijn vrijwilligers

De immer actieve, zeg maar: onverwoestbare Rik Winterink, voorzitter van vv Koudekerk, is in zijn element wanneer hij zijn vrijwilligers om zich heen heeft. ‘Daar word ik blij van,’ vertelde hij. ‘Van dat enthousiasme voor de club.’ Ook hij sprak op de vrijwilligersavond over het ‘vrijwillige maar niet vrijblijvende werk’ dat in de club wordt gestoken. Hoewel het woord ‘werk’ niet van toepassing is. Het is hobby,  sociaal bezig zijn met elkaar. En Lia Paling, voortrekker van het legioen dat ook wel ‘de lijm van Koudekerk’ wordt genoemd. Zonder ook maar iemand tekort te doen is Lia de stimulator van het korps. Dat alles vertelde voorzitter Rik. Hij hield het niet bij woorden, niet alleen Lia werd  ‘in natura’ bedankt, ook al die andere mannen en vrouwen.

vv Koudekerk-voorzitter Rik Winterink bedankt hier Lia Paling voor haar vrijwillige inzet, maar ook al die andere mannen en vrouwen die de club zo’n warm hart toedragen.

Handige schrobmachine met dank aan Vrienden van Roodenburg

‘Schrobmachine gearriveerd’ stond er in grote letters in het wekelijkse Aktueel van Jan Lovink, de veelgelezen nieuwsbrief van Roodenburg. Alsof de Kerstman het complex had betreden, zo gingen én de schrobmachine én de vrijwilligers van de Schoonmaakploeg op de foto. ‘Kijk eens naar de vrolijke gezichten,’ ging Lovink verder. ‘Ze willen maar al te graag op de foto met ‘hun ding’. Nee, niet met de afvalbak rechts, maar met de gloednieuwe schrobmachine links.’ Een machine in de clubkleuren. Met deze machine kan de vloer van het clubgebouw gereinigd worden. Een klus, die regelmatig gedaan wordt. De laatste tijd moest dat bij voorbeeld met de zwabber gebeuren en dan krijg je de boel natuurlijk niet goed schoon. Dankzij de Vrienden van Roodenburg heeft de Schoonmaakploeg nu wel de mogelijkheid om alles weer te laten glimmen.

De Schoonmaakploeg is dolblij met de schrobmachine. Vlnr: Hanjo v/d Meer, Lenie Stikkelorum, Bram Pardon, Mat de Boer en Ger Schoonderwoerd den Bezemer.

Na Amerikaans avontuur landt Bryan IIiohan bij FC Rijnvogels

Hij is pas 24 jaar, Bryan IIiohan, maar zijn sportieve rugzak is al behoorlijk gevuld, met prestaties en ervaringen. Terug uit Amerika, waar hij op hoog niveau voetbalde, sloot hij zich direct aan bij FC Rijnvogels. De club en Bryan hebben eenzelfde bloedgroep: ambitie, de lat hoger leggen. Van een conditionele achterstand is geen sprake, Bryan is zo fit als een hoentje. Trainer Dogan Corneille kan de talentvolle aanvaller meteen inpassen in de selectie.

In de jeugd kwam Bryan uit voor onder meer Alphense Boys en AFC, om daarna bij FC Lisse zijn 1ste furore te maken. De gedreven IIiohan wilde meer, beter, op hoger niveau voetballen. Bryan dacht zijn ambities waar te maken in de Verenigde Staten. Hij maakte 3 jaar geleden de overtocht naar het land met de onbegrensde mogelijkheden. Hij combineerde voetballen met studeren, heel gebruikelijk in Amerika. De California Baptist University zag het sportief helemaal zitten in de Nederlandse student. Hij speelde competitie in het elftal van de universiteit, dat betekent dat je kris-kras van her-naar-der vliegt. Zijn prestaties vielen op, hij werd opgenomen in het scoutingsapparaat voor het hoogste profniveau. Ondanks een geslaagde stage bij San José Earthquakes werd hij afgetest. Een illusie armer, maar tal van ervaringen rijker keerde Bryan terug naar ‘de oude wereld’. Bij FC Rijnvogels verwacht hij zijn dromen waar te maken. Of de Technische Commissie van de FC gelukkig is met de komst van IIiohan? ‘Wat een vraag,’ reageert Huig Hoek, Hoofd TC, ‘Bryan gaat hier verder tot volle wasdom komen. Hij is een veelzijdige aanvaller, heeft een neusje voor de goal. Wij gaan de komende anderhalf jaar mooie momenten met hem beleven. Daarna kijken we verder.’

Huig Hoek, Hoofd Technische Commissie FC Rijnvogels, steekt Bryan IIiohan in het trotse shirt van de club.

Vincent Noordam verlengt zijn contract en gaat 3e seizoen in FC Rijnvogels

Bij FC Rijnvogels zijn ze in hun nopjes met de komst van Bryan IIiohan. Maar er gebeurt meer  bij de Katwijkers: Vlak voor het Kerstreces heeft Vincent Noordam zijn contract verlengd. Het wordt alweer het 3e seizoen van de 22-jarige linkspoot op Sportpark De Kooltuin, waar hij een stormachtige ontwikkeling doormaakt. Vincent kwam 2 jaar geleden over van 2de klasser DIOS (Nieuw-Vennep). Hij werd als aanvaller gehaald maar veelvuldig ingezet als linksback om de zwaar geblesseerde Jesse Driebergen te vervangen. Op die plek voelde Vincent zich als de bekende vis in het water. Geen wonder dat Noordam vaak vanaf de aftrap als verdediger werd ingezet.

Met een contract voor nog een seizoen bij FC Rijnvogels ging Vincent Noordam het Kerstreces in.

Voetballertjes van RCL bij ZZ Leiden: ‘Dat is wel even andere koek’

De spelers van RCL  JO11-2 waren te gast bij ZZ Basketball. Een uitje van jewelste, want de Leidse matadoors kwamen binnen de lijnen van het spiksplinternieuwe sportcomplex 1574 tegen de Heroes Den Bosch. Al jaren een beladen duel om de hegemonie binnen het Nederlandse basketbal. De Leidse Glibbers tegen de Bossche Bollen. Het werd een zinderende ontmoeting, met snelheden die voor ahhhs en ohhhs zorgde. Basketbal en voetbal verschillen nogal, onder meer qua tempo (sprintjes trekken), balbehandeling (‘Basketballers zijn tovenaars met/aan de bal), schijnbewegingen (vliegensvlug). Met open monden volgden JO11-2-ers het razendsnelle verloop van de wedstrijd. Dat ZZ Leiden de punten aan de Heroes moest laten, werd als een tegenvaller ervaren. Aan de andere kant, vertelden de mannen: ‘Wij hebben wel het een en ander geleerd, dat wij op de training zouden kunnen uitproberen.’

                  RCL JO11-2 met de toppers van ZZ Leiden. Een foto om boven je bed te hangen.

Culinaire hoogstandjes en meer tijdens ASC Veteranen Kerstdiner

Voor alle duidelijkheid: het Kerstdiner waarover Lopend Vuurtje hier bericht, is dat voor een specifieke doelgroep van ASC, de Veteranen. De ‘oude knarren’ organiseren geheel op eigen initiatief al decennialang rond de Kersttijd een feestelijk diner.

Bar Bistro De Roos in Rijnsburg was dit jaar weer uitverkoren om de veteranen van ASC op gepaste wijze te voorzien van hapjes en drankjes. Hapjes en drankjes, een te bescheiden omschrijving van de culinaire hoogstandjes waarmee de 35 aanwezigen werden vertroeteld. Het Kerstdiner is een traditie in de jaren ’70 van de vorige eeuw in het leven geroepen en sindsdien gekoesterd door de Heren Voetballers, die anno nu nog steeds hun partijtjes op niveau spelen. Het rood/zwarte gezelschap had er vanaf de al snel bruisende inloop overtuigend zin in. De stemming, de sfeer en conversaties werden de hele avond vastgehouden, voor sommigen tot de zeer late nazit. Spreekstalmeester Matthijs zorgde voor een strakke regie. Ook tijdens de uitreiking van de diverse bokalen en cups. De Lazarus Cup/De Val Maar Raak Trofee ging naar Hein Fles, de verzorger van het 1ste elftal. De voor het eerst uitgereikte Knalpot belandde bij doelverdediger Fries. Pogingen om het fenomeen te verklaren, mislukten. Jaap ‘De Witte Dumfries’ Polak, 60 jaar lid van ASC, werd uitgeroepen tot Veteraan van het Jaar. Hij nam het standbeeld (‘Wingback op rechts’) in ontvangst met de woorden: ‘Er is bij mij de blijvende wetenschap dat ik deze hoge onderscheiding niet verdien. Maar leuk is het wel.’ De winnaar van De Verradersbokaal had zich afgemeld vanwege een jarige zoon. Het kwam hem (‘Zijn naam  wordt niet genoemd’) op een reprimande te staan, een zware sanctie. Een geslaagd diner, ondanks de afmeldingen door buikgriep, verjaardagen, grootse familiefeesten, fikse terug- en tegenslagen tijdens genezingsprocessen en het weer opstekende coronavirus. Komende Kerstmis wordt weer gerekend op 50 dinergasten.

Foto’s: Arjan, de partner van Mariska, de vaste fotograaf.

Wat een sympathieke manier om de voormalige trainer een van harte beterschap te wensen. Lopend Vuurtje sluit zich daarbij aan en wenst alle geblesseerde of zieke spelers, bestuurders, begeleiders en vrijwilligers een voorspoedig herstel en beterschap.
Een winterstop hoeft niet te betekenen dat je rustig achterover kunt gaan leunen en de boel de boel laten. Ben je mal? Er kan nog genoeg worden gedaan om de conditie op peil te houden. Goed idee van EMM ’21 om met een variatie van oefeningen met de bal de komende weken sportief door te komen. Bedenk zelf wat je ook zonder bal nog kunt doen, dat is meer dan je denkt.

Foreholte JO14-1: van moeizame start naar het triomfantelijk kampioenschap

‘Een team met potentie,’ vertelt trainer Jarno Kreek van Foreholte JO14-1. ‘Dat vond ik vanaf het begin van het seizoen al. Het kwam er alleen niet uit.’ Met deze uitspraak is het spel van JO14-1 helder geanalyseerd. Jarno en assistent Thom van der Vlugt bleven geloven in de mannen. Er werd gepraat, er werd getraind en de automatismen werden erin geslepen. Met succes. Foreholte JO14-1 stond na 7 wedstrijden met de competitiebeker in handen. Een puntenaantal van 16 en een doelpuntensaldo van +11. Bij de start van de competitie stond de verdediging als een huis. De basis was er dus al. Maar de bal tegen de touwen ging maar moeizaam. Jarno en Thom zagen de mannen met de week groeien. Toen het kampioenschap in zicht kwam, was er geen houden meer aan. Wat een motivatie. Promoveren is het leukste wat er is.

                          Foreholte JO14-1 ging na een trage start met de competitiebeker aan de haal.

ASC barvrijwilliger: ‘Wel een bloemetje, maar niet mijn naam’

Een bloemetje voor een van de ASC-barvrijwilligers werd met veel dank in ontvangst genomen. Zij wil niet met naam en toenaam genoemd worden, maar de reden van het bloemetje wil de club graag met jullie allen delen.

Na haar bardienst op een zaterdag in november, fietste zij over de rotonde tussen de hockeyvelden en ASC. De fietsers komen hier van twee kanten en automobilisten zijn hier niet altijd op bedacht. En daar ging het inderdaad mis. Uiteindelijk is zij met de ambulance afgevoerd en was het enkele weken onzeker hoe haar herstel aan haar benen zou verlopen. Uiteindelijk had ze niets gebroken, ze loopt weer met krukken en de verwachting is volledig hersteld te zijn in januari. Mede namens ASC hoopt Lopend Vuurtje dit van harte.

Aan alle ouders wil het bestuur meegeven alert te zijn op deze gevaarlijke rotonde. Zorg voor een degelijke verlichting en blijf scherp op het wel of niet krijgen van voorrang.

Ondanks het feit dat er vanwege de winterstop niet wordt gevoetbald en wij onze vrienden een paar weken niet zien: Veel plezier en tot in januari. (foto vv Koudekerk)
Laat ze knallen en schiet de pijlen de lucht in, maar kijk alsjeblieft uit. En denk zeker ook aan de dieren!

 

 

Must Read