woensdag, juni 19, 2024
HomeEMM'21EMM'21 InterviewsKrakerrr van de week: EMM’21 – Foreholte

Krakerrr van de week: EMM’21 – Foreholte

-

EMM’21 en Foreholte hielden elkaar vorig seizoen in de zondagse tweede klasse keurig in evenwicht. Beide ploegen zegevierden in de onderlinge duels een keer met 1-0. Na de overstap naar de zaterdag eindigde de enige ontmoeting tot nu toe in een 1-2 zege voor de Veners. Komend weekend kan Foreholte weer voor evenwicht zorgen. Of dat lukt is natuurlijk de vraag. We spraken met Joppe Huigsloot (EMM’21) en Foreholte-aanvoerder Ivo Smits.

De twee teams bevinden zich allebei in de bovenste regionen van de tweede klasse D. Foreholte staat als derde genoteerd met 35 punten uit 22 wedstrijden en EMM’21 neemt met één puntje minder de vierde plaats in. Dat wil niet zeggen dat de beide formaties alleen naar boven kunnen kijken. Het verschil met het nu op plek negen – leidend tot nacompetitie om handhaving – bivakkerende FC Oudewater is gering.

,,Als we komende zaterdag zouden verliezen staan we zo maar weer achtste of zo”, beseft de 24-jarige Huigsloot dan ook. De in Oude Wetering geboren en getogen verdediger begon met voetballen bij de Effies van Alkmania. ,,Die club ging op een gegeven moment samen met SVOW als WVC verder en daarna volgde de fusie met DOSR en werd het EMM’21. Bij WVC kwam ik in het eerste elftal terecht en dat is nu dus ook het geval bij EMM. Ik moet wel zeggen dat ik blij ben met het samengaan. De selectie is een stuk ruimer en het is leuk om andere mensen te ontmoeten. We kunnen het ook heel goed met elkaar vinden. En we spelen op een redelijk niveau. Bij WVC was dat toch een klasse lager. Het gaat er allemaal wat serieuzer aan toe. Zo is er bijvoorbeeld een uitgebreidere staf rond de selectie. Er is kortom meer aandacht voor.”

In de vorig seizoen als achtste geëindigde equipe van trainer Koen van der Vlugt is de rechtsbenige Huigsloot als flankverdediger een vaste waarde in de minst gepasseerde defensie – 25 tegengoals in 22 wedstrijden – van de afdeling: ,,We houden vaak de nul. Dat presteren we met elkaar. Zelf kan ik in het algemeen aardig verdedigen, ben ik een beetje kopsterk en ook wel een mannetjesputter. En als ik in balbezit kom probeer ik simpel naar de goede kleur te spelen. Dat we met elkaar dit seizoen best goed presteren heeft misschien ook wel te maken met het feit dat we nu op zaterdag spelen. Iedereen is fitter dan op de zondag het geval was. Je hebt nu ook meer de mogelijkheid om na de wedstrijd met elkaar nog iets te gaan doen. Bijvoorbeeld eten op de club of even met elkaar naar de kroeg. Op zondag ging je in de regel toch eerder naar huis.”

Huigsloot en de zijnen presteren in de huidige competitie tamelijk wisselvallig. De roodzwarten eindigden in de eerste periode als tiende en grepen daarna in de erop volgende reeks net naast de periodetitel. Het ongenaakbare FC Aalsmeer behaalde twee punten meer. In de derde reeks bevindt EMM zich in de middenmoot: ,,Het is een seizoen met pieken en dalen. En ik kan dat niet uitleggen. Het is nu eenmaal zo. Zo moesten we bijvoorbeeld afgelopen weekend, nadat we twee wedstrijden op rij hadden gewonnen, naar DoCoS. We hadden veel moeite met het gladde veld en misten een stukje scherpte. Daarnaast bleek hun 5-3-2 systeem voor ons lastig te bespelen. Het was al met al erg slecht.”

Desondanks kijkt Huigsloot, die mede-eigenaar is van commerciële drukkerij Pim Print in Roelofarendsveen, met genoegen uit naar de komende ontmoeting met Foreholte: ,,Uit was het echt een leuke pot. We speelden er voor de rust best wel goed en we kwamen ook met 0-1 voor. Eén van onze spelers pakte toen echter rood en daarna werd het in de eerste helft al gelijk. In die fase waren we zoekende. Na de pauze zetten we een aantal poppetjes anders neer en zakten we veelal in. Zo kregen we de wedstrijd meer onder controle en naarmate die vorderde lukte het ons ook om af en toe te counteren. Eén zo’n uitbraak leidde tot een corner en daaruit scoorde Michael van der Zwet de winnende goal. Dat leidde tot euforische taferelen. Voor komende zaterdag is het zaak dat we ons weten te herstellen van de matige vertoning bij DoCoS. Als dat lukt en daar heb ik alle vertrouwen in, komt het goed.”

De 28-jarige Smits is bij Foreholte bezig aan zijn vierde seizoen: ,,Ik ben geboren in Rotterdam en daar als pupil lid geworden van VV Ommoord. Daar werd ik ook gescout door Sparta, maar dat avontuur was door knieproblemen van korte duur. Daarna meldde ik me aan bij Alexandria’66. Doordat we verhuisden naar Den Haag moest ik vervolgens weer van club veranderen. Dat werd toen DHC. Daarna volgde een periode bij Concordia Delft, met tussentijds een uitstapje naar Voorschoten’97. Intussen had ik mijn huidige vrouw leren kennen. Zij kwam uit Voorhout en toen wij daar gingen samenwonen ben ik lid geworden van Foreholte. En daar heb ik geen spijt van. Ik heb het bij de club super naar mijn zin. Ik ben als het ware in een warm bad terechtgekomen. We hebben een leuke, jonge groep en iedereen wordt gewaardeerd. Voor mij persoonlijk was het ook heel leuk dat ik aanvoerder werd en dat men mij tot speler van het jaar koos.”

Smits, sinds vorige week de trotse vader van dochter Loïs, acteert in het keurkorps van coach Mario Koswal als verdedigende middenvelder: ,,Verder probeer ik de lijnen uit te zetten en rust aan de bal te brengen. Ik schiet niet snel in de stress en probeer ook steeds meer aan coachen toe te komen. Daarbij houd ik de restverdediging zo goed mogelijk in het oog. Als één van de oudere spelers doe ik ook mijn best om mijn  jongere ploeggenoten te helpen. Verder beschik ik over een aardig inzicht. Een voordeel daarvan is dat ik daardoor in een bepaalde situatie op tijd begin te lopen. Prettig, want van mijn snelheid hoef ik het niet echt te hebben. En aan scoren kom ik zelden toe. Dat is me dit seizoen alleen nog maar een keer tegen FC Oudewater gelukt en in de bekerwedstrijd tegen Bloemendaal.”

Na de 1-0 zege op TAVV van afgelopen weekend staat Foreholte er in de stand om de derde periodetitel goed voor. Met twaalf punten uit de laatste vijf duels staan de roodwitten slechts één punt achter op het leidende FC Aalsmeer. Die ploeg won ook al de tweede periode en lijkt hard op weg naar de titel. ,,Het zou mooi zijn als we voor een vervangende periodetitel in aanmerking komen”, aldus Smits. ,,We zitten nu in een flow. We hebben de laatste tijd alleen van FC Aalsmeer verloren, maar dat was geen schande. We moesten na de overstap naar de zaterdag even wennen aan het niveau en ook aan Mario Koswal, onze nieuwe trainer. Dat laatste was wederzijds. Hij komt uit Den Haag en kreeg hier te maken met dorpse jongens. Hij was gewend om heel direct en duidelijk te coachen, terwijl verschillende spelers hier wel eens een arm om hun schouder nodig hadden. Verder duurde het even voordat er vastigheden in het team ontstonden. Nu we al een tijdje in dezelfde samenstelling spelen weten we inmiddels wel wie wat gaat doen. Daarnaast valt het dubbeltje de laatste tijd ook gewoon de goede kant op. Het zit even mee.”

Voor wat betreft de ontmoeting met EMM’21 is Smits, in het dagelijks leven gymleraar op de Loretzschool en Stevenshof in Leiden, voorzichtig optimistisch gestemd: ,,Thuis verloren we met 1-2 en speelden we niet best. Ik hoop dat het de komende dagen flink regent, want dan spelen we op kunstgras. Dan acht ik de kans op winst het grootst. Mochten we op gewoon gras gaan spelen, dan denk ik dat het meer een vechtwedstrijd wordt. Daar zijn we iets minder goed in. Aan de andere kant: gezien onze huidige vorm moeten we ook dan kunnen winnen.”

Zie voor de andere duels in 2D:

Voorbeschouwing tweede klasse D, zaterdag 29 april

Nick Verwoerd
Nick Verwoerd
Alphense trots, ex-docent, ervaren rot ook van Leidsch Dagblad, voorbeschouwingen en interviews, nickv@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read