donderdag, juni 13, 2024
HomeVoetbalnieuws-leiden‘Nog even de schouders om samen de € 12000 of meer te...

‘Nog even de schouders om samen de € 12000 of meer te halen’

-

 

De olympische gedachte viert hoogtij bij het RCL Kika Walking Football Toernooi

Twaalf spelbegeleiders en een regelaar, 24 teams, een regiment aan vrijwilligers. Dat zijn de mensen die het RCL Kika Walking Football Toernooi ‘dragen’. Eén regisseur bij wie alle lijntjes samenkomen, de vraagbaak, het aanspreekpunt van een ieder die bij het toernooi is betrokken Rob van der Groen, zelf ook voetballend actief bij de RCL OldStars. Het toernooi is een megavoetbalevenement, te vergelijken met de stadionspektakels van vroeger. Toen ging het om massa-toneelopvoeringen in het Olympisch Stadion of De Goffert in Nijmegen. Nu is voor de 4e keer De Bloemerd weer de plaats van handeling.

Op misschien wel de heetste dag van de laatste 10 jaar – 8 september 2023 – kwamen OldStars-teams vanuit heel Nederland aan gereisd naar Leiderdorp. De OldStars van de plaatselijke roodwitte vereniging organiseerde voor de 4e maal het RCL Kika Walking Football Toernooi. Doelstelling: lekker een balletje trappen met de makkers-van-weleer, met elkaar verhalen ophalen en bovenal een mooi bedrag bij elkaar brengen ten behoeve van Kika, voor onderzoek naar oplossingen van kanker bij de jeugd. Heel bewust is voor dit doel gekozen, vertelt Van der Groen, de spreekbuis achter deze gigantische, sportieve operatie. ‘Er had gekozen kunnen worden voor een doel als onderzoek naar darmkanker of andere vormen van deze ziekte. Het werd doelbewust Kika. Wij zijn allemaal jong geweest, hebben kinderen en kleinkinderen gekregen. Wat is er mooier om bij elkaar te komen en te voetballen voor dit fonds.’

Schouders eronder

RCL zou RCL niet zijn en Rob zou Rob niet zijn, wanneer de eerder bijeen gebrachte bedragen niet zouden worden overtroffen. Bracht het 1ste toernooi € 4600,00 op, een jaar later € 8300,00 en bij de 3e editie € 10.500,00, voor dit jaar werd gehoopt ook dit laatste bedrag te overtreffen. Thuis, in de tuin van Rob wordt de iPhone erbij genomen, tik-tik-tik, Rob kijkt op, de spanning loopt op en hij zegt: ‘We zitten tegen de € 9000 aan, er lopen acties, het geld komt nog steeds binnen. Wanneer we er met z’n allen de komende dagen de schouders onder zetten, moet € 12.000 of meer opgebracht kunnen worden. Ik heb daar alle vertrouwen in.’ Om af te koelen wordt een flinke slok gemeentepils genomen en laat Van der Groen weten wat hij op deze maandag heeft gedaan. ‘Zaterdag konden we niet afbouwen, er waren nog te veel wedstrijden gepland, zondag is rustdag. Vandaag hebben we tenten afgebroken en alles weer piekfijn in orde gemaakt. Er moet weer getraind worden, hè.’ Vervolgens reed Van der Groen naar de burelen van Kika. De ‘beren’ moesten teruggebracht, de collectebussen en nagepraat over het succes van het 4e toernooi. Dat alles moest toch vlot gebeuren, LeidenAmateurVoetbal staat weer voor de deur.

Hij oogt vermoeid, Van der Groen. Geen wonder. ‘Op zo’n toernooi moet je overal ogen en oren hebben, aandacht geven aan iedereen die iets te vragen heeft,’ laat hij weten. ‘Dan ben je stand-by, gefocust zoals dat tegenwoordig zo treffend heet.’ Dat begint al bij de aankomst van de voetballers. Hoewel alles duidelijk is gecommuniceerd, wordt gevraagd naar de kleedkamers. Sommige  ‘oldtimers’ komen van ver, willen weten hoe de lunch is geregeld, stoppen al geld in de collectebussen van onderweg opgehaald geld, drinken een bakkie, installeren zich, zijn klaar voor D-day, het echt enige toernooi waar alles voor opzij wordt gezet. ‘Iedereen naar veld 4’, klinkt het glashelder door de micro, de stem is van Mary van der Heijden. Daar staat Nathalie Beekman, de Koningin van het Balkon, al paraat, zij leidt de warming-up. Maar eerst is er een welkom van Dick van der Bijl, voorzitter van RCL. Hij straalt trots uit en roemt de vele vrijwilligers die dit toernooi ‘als een motor’ laten lopen. Terwijl de drone van het Leiderdorps Weekblad alles volgt en vastlegt wat maar interessant is, worden de partijtjes van 15 minuten exact volgens schema verspeeld.

De poule-winnaars

Er wordt in 4 poules gespeeld. Het gaat er sportief aan toe. De 2 EHBO-ers, door Thomas Stolker geëngageerd (‘Je kunt niet weten of er medisch moet worden ingegrepen’), ze hebben behoudens een paar pleisters plakken een rustige dag. Gelukkig. De winnaars van de poules zijn geworden:

  • A – Oldstars Utrecht
  • B – sv Huizen (de mannen deden voor aanvang € 255,00 in de pot)
  • C – KMD
  • D – Legend AH ‘78

RCL haalde evenwel punten, maar Legend AH ’78 werd nummer 1 door een beter doelgemiddelde. Derhalve ging de Poedelprijs naar de Leiderdorpse sterren-van-toen.

Er heerste een olympische sfeer: het winnen is mooi, het meedoen, samen sporten, is verre weg het belangrijkste. Wanneer dat gebeurt voor het goede doel, is de cirkel rond en het toernooi geslaagd.

Wanneer de prijzen zijn uitgereikt en in sneltreinvaart de biertjes rondgaan, draait het Rad van Avontuur, aangezwengeld door Ronald Nieuwenhuizen, op volle toeren. Er heerst een feeststemming. ‘Dat is precies wat wij ook beogen,’ stelt Van der Groen. ‘Samenzijn, verbinding hebben. Prachtig.’ Dan zegt de duizendpoot: ‘Weet je dat er 280 lunches zijn uitgereikt? Aangeboden door AH Santhorst. Wat een sponsor, hè!.’ Wie leverden de prijzen voor het Rad? ‘Die hebben wij van de ondernemers van Winkelhof, ook dat mag benadrukt worden.’ De LAV-verslaggever krijgt bij het weggaan een pot zure haring, een lekkernij-van-jewelste. ‘De 12 spelbegeleiders en hun coördinator Rob Overkleeft hebben allemaal zo’n pot gekregen. Dat gebeurt elk jaar, een sympathieke geste van Klaas Harteveld.’ Nog een aardigheidje voor de vrijwilligers? ‘Nee, dat willen ze niet. ‘Doe dat geld maar in de grote pot voor Kika’. Dat is toch  mooi.’ In 2024 wordt het RCL Kika Walking Football Toernooi voor de 5de keer gehouden. De datum? 6 september. Bedenk alvast maar acties of werk ideeën uit om het bedrag van dit jaar te overtreffen.

 

https://www.actievoorkika.nl/rcl-oldstars-walking-football-toernooi-voor-kika-4?skip_cookies=truc&#amount=0

F

Must Read