zaterdag, april 27, 2024
HomeZaterdagDerde klasseBegeerde derby en derde helft na driekwart eeuw

Begeerde derby en derde helft na driekwart eeuw

-

Derde klasse A (zaterdag)- De eerste officiële derby tussen TAVV en Altior in competitieverband heeft tussen de lijnen geen winnaar opgeleverd (1-1). Des te meer daarbuiten want alle volgers, of ze nu voor blauwwit of oranjezwart waren, genoten met volle teugen. Van de derbysfeer, het feit dat ze hun helden niet zagen verliezen en de derde helft werd benut om eens lekker los te gaan in een meer dan gemoedelijke sfeer.

Om even voor 14 uur was er op het complex in Ter Aar ogenschijnlijk niets te beleven. Er hing meer een serene rust en niets wees erop dat het moment aanstaande was dat de op een luttel aantal kilometers van elkaar gelegen clubs even later het strijdtoneel op zouden gaan. Geen geverfde doelpalen, geen weggehaalde middenstip of een andere ludieke actie van de supportersschare. ,,Gelukkig niet. Dat geeft alleen maar rommel en kost weer geld. Laten ze er gewoon een lekkere pot voetbal van maken en daarna gaat de pomp voor iedereen open en dan tevreden huiswaarts.” Zo had TAVV- preses Chiel Scholte het graag meldde hij vooraf en de man met de hamer kreeg zijn zin.

Niet dat de derby hoogstaand was en dat er veel verfijnd voetbal op de mat werd gelegd, maar de spanning en de sfeer erom heen maakten de burentwist tot een happening. Beide ploegen spelen jaarlijks in de voorbereiding tegen elkaar, maar dan gaat het eigenlijk nergens om. Hooguit een beetje om de eer. Niet lang geleden kwamen de Ter Aarders en de Langeraarders een keer tegen elkaar uit in de districtsbeker. De afwijkende speeldag in de competitie zorgde er echter voor dat de rivalen elkaar bijna 75 jaar ontliepen.

Nu was het dan zover, maar het scheelde maar weinig of het was er nog niet van gekomen. De hevige regenval maakte dat de drainage het niet meer had kunnen bolwerken en zo moesten de hulptroepen in de ochtend nog de handen uit de mouwen steken om het veld speelklaar te maken. Het duel van de tweede teams ging er wel af en dus bleef enkel de titanenstrijd over tussen de ploegen van Ludo Pistorius en Arjan van der Laan.

Na ruim tien minuten werd de uiteindelijke eindstand al bereikt. Kevin van Broekhoven zette Eric van der Hout aan het werk. Op zijn aanname en afronding was niets aan te merken. Nog geen minuut later was het echter alweer gelijk. Tom van der Weijden zette met een handige actie zijn tegenstander weg en klopte Rodney Pater over de grond. Met de twee doelpuntenmakers zijn meteen twee smaakmakers benoemd. Van der Hout was gedurende de gehele wedstrijd een handenbinder voor de defensie van Altior, terwijl het vernuft in het spel van de gasten veelal van de middenvelder moest komen. Over het geheel genomen waren de bezoekers in de eerste helft wat vaster aan de bal en ‘TAF’ was veelal slordig.

In de eerste fase na rust hing de 1-2 in de lucht, maar Ed van der Weijden zag een inzet van de doellijn afgehaald worden. Tim Heijkoop mikte daarna op de paal waarbij Pistorius en de zijnen dus goed weg kwamen. Daarna kreeg de nummer zes van de ranglijst de beste kansen om de overwinning te grijpen. Een poging van Nick Straver werd dit keer door Altior van de doellijn afgehaald en Randy Verwoerd promoveerde een vrije trap bijna tot het winnende doelpunt.

De tweede helft was meer levendig, mede door het aanjagen vanaf de kant van de supporters. Af en toe werd het even grimmig, maar het duel liet zich vooral omschrijven als vriendelijk en respectvol. Na het laatste fluitsignaal waren beide kampen vooral blij met het gegeven dat er niet verloren was. Pas in april wacht de return en voor de verliezer hadden het zomaar zware maanden kunnen worden met de steekjes onder water, gebbetjes en treiterpartijen. Die blijven nu dus voorlopig uit. Op Aardam West bleef het daarna nog lang onrustig en bovenal gezellig.

TAVV: Pater, Van Wijk, Van Broekhoven, Vogel, Verwoerd, Konings (57. Bakker), Van Smoorenburg, Keijzer (70. Ouwerkerk), Straver, Van der Hout, Rezaie (70. Sharief).

Altior: Van der Elzen, Koopman, Valentijn (66. Hassan), Van Vliet (75. Van Veen), Janssen, Keijzer, Van der Meer (46. Van den Berg), E. van der Weijden, T. van der Weijden, Heijkoop (55. Zwirs), Den Haan (66. Lek).

Samenvatting gemist?

Samenvatting TAVV- Altior

Foto’s: met dank aan Kees Verhaar

Redactie
Redactie
Leidenamateurvoetbal sinds 2010 de regionale voetbalsite redactie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read