vrijdag, mei 24, 2024
HomeDerde klasseDoCoSDoCoS in mineur naar derde klasse

DoCoS in mineur naar derde klasse

-

Nacompetitie tweede/ derde klasse- Het verblijf in de tweede klasse is voor DoCoS na zeven seizoenen verleden tijd. De Leidse ploeg kwam tot de finale voor een plek om lijfsbehoud, maar tegen Hillegersberg ging het fout. Na verlenging trokken de Rotterdammers met 5-3 aan het langste einde en zo kwam er een einde aan een teleurstellend seizoen voor de Morsbewoners. De eindstrijd kon zeker boeien, maar uiteindelijk liep het vooral uit op een middag om gauw te vergeten. Of juist lering uit te trekken?

Op het neutrale terrein van DHL was het net als in heel Nederland snikheet. Daarmee hadden de beide ploegen er een tegenstander bij, maar dat leverde echter geenszins een gezapig potje voetbal op. De kat werd niet uit de boom gekeken en na amper tien minuten stond er al een 1-2 voorsprong voor DoCoS op het scorebord.

Hillegersberg opende het bal al na nog geen tweeënhalve minuut. Daniël van Delft kreeg teveel ruimte en mocht van net buiten de zestien vuren. Mitchel van Abswoude werd kansloos gelaten en zo kon DoCoS, niet voor het eerst in de nacompetitie, in de achtervolging. De reparatiewerkzaamheden werden echter meteen ingezet en zes minuten later stonden de Leidenaren aan de juiste kant van de score. Sipan Khalid zette zijn handtekening onder beide treffers, waarbij het tweede doelpunt voorzien werd van een ragfijne pass van Michael van Voorthuijzen, die sowieso sterk voor de dag kwam.

DoCoS kon daarna wat meer reactievoetbal etaleren, terwijl de ploeg uit de havenstad niet heel gevaarlijk meer kon worden. De vijf middenvelders van DoCoS pakten de regie en tot aan de rust was er weinig aan de hand en leek het erop dat ook de vierde horde genomen kon worden.

In het eerste deel van de tweede helft veranderde er niet veel aan het spelbeeld. De 3-1 leek eerder in de maak dan de 2-2. Zo schoot Khalid in kansrijke positie over en mikte Tycho Groen een keer naast het doel van Rafhyson Henriques. Chris van Empel omspeelde de doelman een keer bijna, maar de marge kon niet vergroot worden. De hitte ging uiteraard meer en meer in de benen zitten en de vraag doemde op welke ploeg het fitst zou blijven.

Rond het uur spelen kwam er weer balans. Vladimirio Vaz Canté, een handenbinder aan de zijde van de formatie van John Hoeks, was net iets eerder bij de bal dan Van Abswoude op een dieptebal en zorgde voor de gelijkmaker. Vanaf dat moment was het beste er bij DoCoS vanaf en kwam er meer vrees dat het fout zou kunnen gaan. Zeker in de slotfase kreeg Hillegersberg een paar kansen om het duel naar zich toe te trekken, maar DoCoS kwam met de schrik vrij. Een minuut voor het einde leek het wel gedaan voor de nummer 11 uit 2C. Scheidsrechter Hornes zag een handsbal bij de ingevallen Tycho Douwes en de bal ging op de stip. Van Abswoude werd voor even een held door de strafschop onschadelijk te maken. Daarna kregen Van Empel en Groen nog mogelijkheden aan de andere kant, maar de verlenging kon niet worden ontlopen.

De eerste verlenging was koud onderweg en DoCoS kwam voor de tweede keer op achterstand. Xavier Wiersma schoot vanuit een lastige hoek kiezelhard binnen. Nu moesten de mannen van Edwin Vurens dus weer gaan forceren en er kwamen zeker kansen. Mitchel Klein draaide een hoekschop in het doel, maar de arbiter oordeelde dat de middenvelder te snel handelde. De bank van DoCoS werd daarna furieus omdat de leidsman dit keer geen hands zag in de zestien, terwijl dat er wel zo naar uitzag omdat de arm niet langs het lichaam bleef.

De ergernis was voorstelbaar, maar DoCoS had geen tijd om lang stil te staan bij gedane zaken. Het werd er niet beter op toen Khalid zijn tweede gele kaart voorgehouden kreeg. De eerste prent was voor een schwalbe en in de tweede situatie werd er opzettelijk hands geconstateerd. Zo moest er ook nog eens met een man minder worden geacteerd en dat werd de Leidse ploeg te machtig. Op de valreep van de eerste verlenging werd het 4-2 door Van Delft.

Meer dan helaas werd het in de tweede verlenging ronduit onaangenaam. Er was eerder al het nodige vuurwerk de lucht in gegaan. Door de scheidsrechter of anderen werd er niet ingegrepen en zo werd het duel al ontsierd. De grenzen werden nog meer opgezocht door lieden die niet zo zeer hun club steunden, maar vooral dupeerden. Tot twee keer toe werden de ploegen naar binnen gedirigeerd vanwege voorwerpen op het veld.

Na afloop werd er gesteld dat er ‘vreemdelingen van buitenaf’ verantwoordelijk waren voor de onderbrekingen. Al met al duurde de middag nog langer, maar werd de pijn voor DoCoS er bepaald niet minder om. Uiteindelijk werd er na het nodige oponthoud besloten om het treffen toch maar uit te spelen. De ware voetballiefhebber had echter al gegeten en gedronken en zag de ellende met leedwezen aan. Dat Van Delft en Van Empel nog scoorden, was niet meer relevant.

Al met al een onverkwikkelijk einde van de nacompetitie waarbij Hillegersberg daar sportief gezien niet zoveel last van had. De pijn zat vooral aan de kant van Door Combinatie Sterk. Het had niet de langste adem in huis en door alle randzaken werd de middag nog vele malen vervelender. Gehoopt mag worden dat dit soort incidenten zich niet gaan opstapelen op de amateurvelden. Op een ander niveau overheerste dit seizoen al te vaak doffe ellende op de tribunes. Voetbal moet vooral leuk zijn. Winst en verlies zijn nu eenmaal aan elkaar gekoppeld. Wanneer je daar niet tegen kunt, is thuisblijven in het vervolg een betere optie.

Hillegersberg- Docos 5-3 (na verlenging) (1-2). 3. Van Delft 1-0, 6. Khalid 1-1, 9. Khalid 1-2, 59. Vaz Canté 2-2, 90.+1 Wiersma 3-2, 105. Van Delft 4-2, 116. Van Delft 5-2, 117. Van Empel 5-3.

Docos; Van Abswoude, Van Voorthuijzen, Maaskant, Disseveld (99. Van Meegen), Klein (107. Gassama), Van Wieringen (62. Flippo), Groen (90.+1 Gashi), Hermsen (62. Douwes), Guijt, Van Empel, Khalid.

Foto’s: Jan van der Lubbe (fotoreportage volgt)

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read