woensdag, mei 1, 2024
HomeZaterdagDerde klasseLugdunum ondanks late gelijkmaker toch niet de morele winnaar tegen TAVV (plus...

Lugdunum ondanks late gelijkmaker toch niet de morele winnaar tegen TAVV (plus foto’s)

-

Derde klasse A (zaterdag)- TAVV en Lugdunum speelden op sportpark Aardam West in Ter Aar met 1-1 gelijk. Vooraf hadden de Leidenaren, gezien de stand op de ranglijst, misschien wel voor een gelijkspel getekend. Achteraf voelde het als twee verloren punten.  ,,Op het eind had er meer in gezeten als we wat dominanter waren in de zestien, we hadden te weinig op doel geschoten”, aldus aanvoerder Mats Warmerdam van Lugdunum.

Trainer Ludo Pistorius van TAVV kon wel leven met een gelijkspel. ,,We creëren zelf te weinig aan de bal met elkaar, wat dat betreft ben ik wel tevreden met de uitslag maar niet met de uitvoering door mijn team. Met name aan de bal moet het beter, al ben ik wel blij dat we tegen deze ploeg met een aantal technische jongens voorin weinig hebben weggegeven.”

De Leidse aanvallers bleken inderdaad behendig aan de bal, soms een plaaggeest voor de blauwwitte defensie, maar vandaag ook weinig effectief. Lugdunum moest hard werken om tot een doelpunt te komen. Tegenstander TAVV bleek een stuk effectiever.

Pas na een kwartier spelen wisten beide ploegen voor het eerst serieus gevaar te stichten. Daarbij was het wel direct binnen twee minuten aan beide kanten van het veld bijna raak. Eerst was het de thuisploeg die via Eric van der Hout gevaarlijk werd. Na een strakke voorzet eindigde zijn kopbal op de paal. Nog geen twee minuten later aan de andere kant van het veld een vrije schop die rond de penaltystip werd ingebracht. Lugdunum speler Renaldo van den Berg wist de bal knap op het doel van TAVV te koppen, maar zijn kopbal eindigde buiten bereik van doelman Rodney Pater op de lat.

Even leek dit het startschot voor een mooie voetbalmiddag, echter bleken deze twee minuten één van de spaarzame hoogtepunten in de eerste helft. Het voetbal kenmerkte zich door strijd, onnodige fouten en veel (kleine) overtredingen. Beide teams speelden niet groots, kregen weinig uitgespeelde kansen en moesten het vooral van hard werken hebben. Optisch leek het veldspel van Lugdunum wat beter en verzorgder en kwamen zij ook wat vaker in de buurt van het doel van de tegenstander. Zonder echt gevaarlijk te worden.

Het leek dan ook dat we met een 0-0 richting de rust zouden gaan, maar een strafschop vlak voor de onderbreking bracht daar verandering in. Een vrije schop voor TAVV rond de middellijn werd een lange bal naar het strafschopgebied door aanvoerder Kevin van Wijk. Wat volgde was een valpartij van enkele spelers en de scheidsrechter die resoluut naar de strafschopstip wees. Aan Nick Straver van TAVV om dit buitenkansje zo vlak voor de rust te benutten. Straver hield zijn zenuwen in bedwang en zorgde onberispelijk voor de 1-0.

Het venijn zat duidelijk in de staart, want vlak daarna kreeg Fabian Verberg na een snelle uitbraak van TAVV een uitstekende mogelijkheid om de voorsprong nog voor de rust te verdubbelen. Zijn schot ging net over het doel en dat was gelijk het laatste wapenfeit van de eerste helft.

Waar iedereen een stormloop verwachtte van Lugdunum, was het vooral TAVV dat goed uit de kleedkamer kwam. De eerste kansjes vlak na rust waren dan ook voor de thuisploeg. In de 54e minuut leek aanvaller Justin Verberg de marge te verdubbelen. Na een knappe steekpass, die de buitenspel staande Van der Hout slim liet lopen, kwam de bal bij Verberg die met een droge knal doelman Michael Verhoef kansloos liet. Maar tot ieders verbazing nam scheidsrechter Van Ekelenburg het vlagsignaal toch over en keurde het doelpunt af.

Het leek wel of de teleurstelling over het afgekeurde doelpunt zo hoog zat dat TAVV daarna vergat te voetballen. Het veldspel werd steeds rommeliger en de ploeg van Pistorius was vooral bezig met tegenhouden. De Leidenaren voelden zich gesterkt door de beslissing van de arbiter en kregen vanaf dat moment weer hoop op een resultaat. De bezoekers, waar inmiddels Zakaria Bardaa in het veld was gekomen, pakten de draad weer op en begonnen steeds beter te voetballen. De bezoekers vonden elkaar steeds beter en de aanvallers Jayden Bergwijn en Bardaa konden enkele kleine kansjes creëren.

Een doelpunt kon niet uitblijven en die viel dan ook vijf minuten voor tijd. Enigszins fortuinlijk was het wel. Een strakke voorzet vanaf de zijkant werd uiteindelijk door Bardaa via het bovenbeen tot doelpunt gepromoveerd. De mannen van trainer Marco Harleman gingen vervolgens nog op zoek naar de overwinning, kregen nog wat kleine kansjes maar moesten genoegen nemen met een gelijkspel.

TAVV liet met dit resultaat na om gezamenlijk met RKDES aan kop te komen maar blijft wel in het spoor van de koploper. Voor Lugdunum zal het hebben gevoeld dat er meer in had gezeten en was de teleurstelling misschien wel het grootste. Toch gaf het vertoonde spel van de Leidenaren aanknopingspunten voor de komende wedstrijden. ,,Als wij dit vasthouden en dit spel iedere week op de mat leggen dan kan het voor ons nog een leuk seizoen worden”, was de evaluatie van aanvoerder Warmerdam na afloop.

TAVV – Lugdunum 1 – 1 (1-0). 44. Straver 1-0, 85. Bardaa 1-1.

TAVV: Pater, van Broekhoven, Straver, Verwoerd (58. Bakker), F. Verberg (58. Konings), Keijzer, van Wijk, J. Verberg (72. Smoorenburg), Rezaie, van der Hout, Vogel.

Lugdunum: Verhoef, Gumus, Hiwat, Warmerdam, Dijkhuizen, Beij, Muanda (69. Person), van den Berg, Isitir (58. Bardaa), Bergwijn, Daramy.

Foto’s: Jan van der Lubbe (eerste helft)