dinsdag, april 30, 2024
HomeRedactioneelLopend vuurtjeLopend Vuurtje, aflevering 35, 29 maart- 5 april

Lopend Vuurtje, aflevering 35, 29 maart- 5 april

-

Tot en met medio juni 2024 praat Lopend Vuurtje ook jou bij over de ontwikkelingen op de groene mat en in de zaal. De berichtgeving in deze rubriek wordt mede door de vele foto’s gewaardeerd, dat blijkt uit de bezoekcijfers. LeidenAmateurVoetbal staat ook bij deze rubriek open voor input. Blijf ons mailen en bellen, houd ons scherp. Laat gerust je mening weten, spaar ons je kritiek niet. In Lopend Vuurtje wordt de bal gespeeld, niet de man/vrouw. Nooit. Lopend Vuurtje is de ‘liefdesbaby’ van LeidenAmateurVoetbal. Heb jij een voor alle bezoekers belangrijk sportief, grappig nieuwtje of interessant feit mee te delen? Aarzel niet, stuur een e-mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl, met liefst een foto, én je telefoonnummer. Je krijgt altijd een reactie.

Lopend Vuurtje, aflevering 34,

 29 maart- 5 april

Duits publiek neemt hoedje af voor de Nederlandse profs uit 1974

Onlangs speelde het Nederlands Elftal in de aanloop naar het EK in Duitsland een oefenwedstrijd tegen het Duitse Nationale Elftal (2-1). In een bomvol stadion in Frankfurt werd teruggeblikt op de legendarische door ons land verloren WK-finale van 1974. Op de eretribune hadden de nog in leven zijnde toppers-van-toen van beide landen plaatsgenomen. Ze waren door de DFB en KNVB uitgenodigd.

Arie Haan (‘Goudhaantje’) had het over een ‘mini-reünie’, de centrale verdediger-van-toen sprak van  ‘genieten van een wedstrijd met historie’; Theo de Jong, de in 1974 4x ingevallen middenvelder, kwam ‘een beetje eten, drinken, wedstrijd kijken en lekker ouwehoeren over vroeger’; Wim Rijsbergen vond ‘het leuk om erbij te zijn’. De geblokte Leidse Wim liet zich uitgebreid interviewen door de NOS, ESPN en ZDF en haalde herinneringen op over Franz Beckenbauer (‘Kaiser Franz’), met wie hij in New York Cosmos had samengespeeld.

Er zijn nog 12 Oranjespelers uit 1974 onder ons. Rijsbergen (72), Haan (75) en De Jong (76). De anderen zijn Willem van Hanegem, Kees van Ierssel, Rinus Israël, René en Willy van de Kerkhof, Ruud Krol, Johan Neeskens, Eddy Treijtel en de in Frankfurt afwezige Johnny Rep.

Wim Rijsbergen had indertijd ‘der Bomber’ Gerd Müller als zijn directe tegenstander. Wim biechtte eerlijk op dat hij na zwaar tafelen van die ervaring nog slecht slaapt. ‘Dan denk ik dat uitgerekend Gerd toen het winnende doelpunt maakte.’ Na die finale ruilden Wim en Gerd hun shirts.

Theo de Jong: ‘Het WK hebben wij toen niet gewonnen, maar de wereld werd wel veroverd met ons totaalvoetbal. Volgens Theo kan het huidige Nederlands Elftal daar niet aan tippen.’ Discussie. Rijsbergen is het daar niet mee eens: ‘Ik heb alle vertrouwen in Ronald Koeman. ‘De halve finale halen wij zeker.’

Op uitnodiging van de Duitse en Nederlandse voetbalbond waren de mannen die in 1974 de WK finale speelden, de eregasten tijdens de onlangs gehouden oefenwedstrijd Duitsland – Nederland. Wie is wie?

E.M.M. ’21 heeft haar zaakjes voor 2024-2025 al rond

Trainers Heren 1 en 2 en 019 tekenen contract voor het nieuwe seizoen. Verleden week hebben de trainers van Heren 1 en 2,  023 en 019 hun handtekeningen gezet onder de contracten voor het volgende voetbalseizoen. Zoals al bekend heeft Jan de Koning voor een jaar bijgetekend, hij geeft dus ook komend seizoen leiding aan Heren 1. Timothy Wesselius gaat in komend seizoen de stap maken van 023 naar het 2e elftal . Volgend jaar vormen het 1ste en 2e samen de Herenselectie. Ook Timothy is net zoals Jan al jarenlang een bekend gezicht binnen E.M.M. ’21. ‘Ik ben blij weer een stap verder te kunnen maken als trainer bij de club, maar eerst dit seizoen mooi afsluiten bij 023, want er liggen na de goede resultaten van de afgelopen weken nog mooie kansen voor ons,’ aldus Timothy.

Jesser Abidi neemt het stokje over van  Timothy Wesselius. De 53-jarige sporttherapeut Abidi heeft al een aantal malen langs de lijn gestaan bij de 023 van E.M.M. ’21; hij ziet zeker mogelijkheden om dit team op een nog hoger niveau te krijgen.

De 36-jarige Nieuwvener Remco Hendriks gaat in 2024-2025 de 019 trainen. De leraar wiskunde heeft al een lange trainerscarrière achter de rug. De laatste 22 jaar was Remco actief voor Sportief, Nieuwkoop, Argon, Rijnsburgse Boys en ARC. Momenteel traint hij de hoogste jeugd bij Altior. Hendriks: ‘E.M.M. ’21-019 kan serieus aan de bak, het niveau is goed. Ik heb er heel veel zin in om met hen aan de slag te gaan.’

De contracten voor komend seizoen zijn getekend. Jan de Koning, Timothy Wesselius, Jesser Abidi en Remco Hendriks gaan hun E.M.M. ’21-teams verder opstuwen in de vaart der volkeren.

Lopend Vuurtje trapt met boter en suiker in de 1 april-grap van DoCoS

Langs ’t Lijntje maakte eerder deze week melding van de grote teleurstelling die DoCoS moest slikken. Het natuurgras zou verwijderd worden, in plaats daarvan een kunstgrasveld worden aangelegd. Niet dus! Vertraging! Er bleek zich een beschermde diersoort op te houden in het natuurgras. Jan van den Berg, de Jeugdvoorzitter van DoCoS, moest de trieste boodschap uitdragen. Hij deed dat met verve. Hij trok zelfs een rode kaart.

Op 2 april bracht hij ‘het echte verhaal’ naar buiten. Schaterend. ‘Één april,’ riep Jan naar iedereen die in de grap was getrapt. Ook de redactie van Langs ’t Lijntje en Lopend Vuurtje had zijn trieste bericht voor waar aangenomen. Het stond op clubpapier, ondertekend door het bestuur. Alles officieel. De genoemde beschermde diersoort bleken gele bad-eendjes te zijn, die Jan op het complex liet paraderen.

Goeie grap, Jan. Wij van LeidenAmateurVoetbal hebben er ook smakelijk om gelachen. Maar er komt een moment dat jij teruggepakt wordt. Wanneer en hoe? Wij houden ons kruit nog even droog. Dat is niet simpel,  met dit natte weer.

Door een aangetroffen beschermde diersoort zou bij DoCoS het natuurgrasveld nog geen plaats kunnen maken voor kunstgras. Jan v/d Berg is boos, teleurgesteld. Dus: rode kaart.
Bad-eendjes, de bedreigde diersoort die voor vertraging van natuur- naar kunstgras voor vertraging zou zorgen. Een geslaagde 1 april-grap van Jan v/d Berg van DoCoS.

Het wordt steeds drukker in het SponsorHome van Valken ‘68

Het bestuur en vooral de leden van de Sponsorcommissie van Valken ’68 hebben het er maar druk mee. Een nieuwe lente betekent ‘hartelijk welkom, nieuwe sponsors’. Ook worden er in deze tijd van Narcissen en Lenteklokjes contracten verlengd. Zo kwam een delegatie van de Rabobank Leiden-Katwijk naar Valken ’68. In feite was de verlenging van het sponsorcontract al enige tijd rond. Maar het officiële tekenmoment moest nog plaatsvinden. RABO’s André de Vries en Arsan Behimehr hebben inmiddels hun opwachting gemaakt en met zwier hun handtekening gezet. Beide partijen spreken van een vruchtbare samenwerking, waarin naast uitingen ook leden kunnen profiteren van de speciale diensten die de Rabobank levert.

Altijd een mooi moment wanneer een contract wordt verlengd, zoals hier André de Vries en Arshan Behimehr (2e en 3e van links) van de Rabobank Leiden-Katwijk doen. Voorzitter Jaap Janssen (1ste van links) en Joost Franse (2e van rechts) zijn minstens even gelukkig.
Keepers en keepsters opgelet, tijdens de keepers 3-daagse komt er een special guest. Het enige wat we mogen verklappen is dat hij keept bij ADO Den Haag!
Laatste kans om in te schrijven is maandag 8 april!

SJZ liet Zoeterwoudse jeugd naar Paaseieren zoeken

De jeugdafdeling van SJZ had met Pasen 2 eieren-zoekwedstrijden uitgeschreven. Op Goede Vrijdag voor de jeugdleden van de club en op 1ste Paasdag voor alle kinderen van Zoeterwoude/Dorp. Op Sportpark Haasbroek zochten op vrijdagmiddag ongeveer 50 jeugdleden naar de bonnen die verspreid over het hele sportcomplex waren verstopt.

1ste Paasdag was de hele dorpskern, plus de Weipoort, het zoekgebied. Op 10 plekken lag een envelop verstopt. Dat werd dus flink zoeken. Omdat alle kinderen tot een jaar of 10 mochten deelnemen was vooraf via basisschool Het Avontuur een oproep gedaan. Naar schatting hebben 150 kinderen gezocht. Ondanks de regen ging de jeugd massaal op pad. En met succes, al werd de laatste envelop pas op 2e Paasdag gevonden.

Voorschoten ’97: prestaties om trots op te zijn

In veel gelederen van Voorschoten ’97 heerste een euforische stemming. Vooral bij de jeugdspelers en hun staf. De lach liep van oor tot oor. Er was ook alle reden voor. Er werden kampioenen gemeld en prestaties in toernooien om van te watertanden. Op de website en facebook worden dan ook al die uitgelaten spelertjes en spelers kleurrijk in de zon gezet. Lopend Vuurtje heeft een 4-tal aanstormende talententeams op een rijtje gezet.

‘Taboe rond homo’s op voetbalveld tackelen’

Tijdens de Week Tegen Racisme & Discriminatie stond  het onderwerp ‘homo’s op het voetbalveld’ weer even centraal. Inderdaad, even. Het is een teer onderwerp. Ook of zelfs de KNVB weet nauwelijks raad hoe hiermee om te gaan. Homo’s zitten in de voetbalwereld nog steeds in het verdomhoekje. Openlijk uit de kast komen, gebeurt zelden. De reden laat zich niet moeilijk raden. Vanaf de tribunes wordt het woord ‘homo’ regelmatig afkeurend gebruikt bij het missen van een opgelegde kans. Of ‘gewoon’ als scheldwoord gebruikt. Natuurlijk is daar Houssin Bezzai, voormalig profvoetballer, die namens de KNVB het land ingaat om discriminatie (en racisme) te lijf te gaan. Hij doet dat tijdens voordrachten en presentaties bij voetbalverenigingen. Of zijn boodschap van ‘houd daarmee op’ en ‘waarom moeten mensen gekwetst worden’ daadwerkelijk aankomen, is een vraag waar nog geen begin van een antwoord is gekomen. Velen zeggen: Hier ligt een taak voor verenigingen clubs, te beginnen bij de profclubs. Zij hebben een voorbeeldfunctie. Klopt. In de week dat discriminatie ‘hot’ was, hebben Renate den Heijer (Roze Régâhs, ADO Den Haag) en Paul van Dorst (Roze Kameraden, Feyenoord) het voortouw genomen. Ze gaven interviews en hielden spreekbeurten. Het is een succesvolle aanzet geweest, die nu een vervolg moet krijgen. Een kans voor ‘onze’ voetbalverenigingen, nodig Renate en Paul uit.

Op een hele pagina in het Leidsch Dagblad (22 maart) vertelt Nino Wilkes, kleinzoon van de voetballegende Faas Wilkes, over zijn ervaringen als voetballende homo. Hij is zeer openhartig, betrekt de John Blankenstein Foundation in zijn verhaal en bedankt de  stichting voor het vele goede werk. Nino heeft een boek geschreven, Ballenjongen, dat bij workshops rond gaat. ‘Mijn doel met die boek,’ zegt Wilkes, die onder meer het tenue van Xerxes droeg, ‘is de sluier van angst en schaamte te laten verdwijnen.’ Bij vrouwen is dat al goed gelukt. Er wordt niet meer raar opgekeken dat voetbalvrouwen op vrouwen vallen. Ze zijn daar zeer open over.

Een anekdote uit Ballenjongen: Michael van Praag vertelt dat hij heeft meegemaakt dat zaakwaarnemers over hun cliënten zeiden: Vertel maar niet dat hij op mannen valt, want dan krijg je hem nooit meer naar een land als Rusland of naar de zandbank.

Medailles en felicitaties voor A.SC.-JO12-3

Het gejuich van de spelers van A.S.C-JO12-3 klinkt nog wat onwennig. Ze moeten nog wat wennen aan alle belangstelling en die fotograaf van wie je moet  stralen. Het maakt niet uit allemaal. Deze mannetjes hebben het kampioenschap 3e fase binnengesleept. Dat is niet zomaar een prestatie, daar is voor geknokt. Om punten te pakken tegen Quick Boys, Foreholte en FC Oegstgeest moesten ze wel tot het gaatje gaan. Er zijn dan felicitaties, medailles en A.S.C. kennende zal er ook patat-mét geserveerd zijn, begeleid door een flesje fris naar keuze.

 

Daar staan ze, de spelers van A.S.C.-JO12-3, te genieten van het 1ste kampioenschap in hun voetballeven. Dat er meer zullen volgen, staat vast. Als een paal boven water.

Bij sv Warmunda wordt een 80ste verjaardag warm gevierd

Verleden week zaterdag werd Kees Hooijmans 80 jaar. Niet iedereen kent Kees. Dat hoeft ook niet, maar bij Warmunda is hij een geliefd en gewaardeerd man. Dus, wilde men die mijlpaal niet stilzwijgend voorbij laten gaan. Kees is namelijk al vanaf 1995 verbonden aan de club, als verzorger van de selectie-elftallen. In al die jaren heeft Hooijmans veel selectiespelers, spelers uit de jeugd en overige senioren op zijn behandeltafel gehad. Afgelopen dinsdag nadat de resterende minuten van de uitwedstrijd tegen Teylingen (1-0) werden uitgespeeld, kreeg Kees uit handen van de selectie en het bestuur een attentie voor zijn 8 kruisjes. Daarna werd het nog een gezellige boel daar in Sassenheim. Kees had zijn vrouw meegenomen, kinderen en kleinkinderen. Dat er hard én mooi voor hem werd gezongen, daar hoeft geen twijfel over te bestaan. Wie de man met de bekwame helende handen nog wil feliciteren, gaat gewoon naar de social kanalen van Warmunda. Wanneer je hem tegenkomt, geef Kees Hooijmans dan maar een knuffel.

Na de resterende minuten van de eerder gestaakte wedstrijd tegen Teylingen, werd Warmunda’s Kees Hooijmans verrast met een cadeau van de selectiespelers.

Dikke voldoendes voor vv Koudekerk JO19 en MO20 op groot toernooi

In Almere werd tijdens de Paasdagen het Internationale Euro Sportring Toernooi Holland Cup gehouden. Daaraan werd deelgenomen door een scala aan voetbalverenigingen uit binnen- en buitenland. vv Koudekerk reisde af met 2 sterke formaties, JO19 en MO20. Lia Paling, Hoofd Vrijwilligerszaken van Koudekerk, vertelde bij terugkeer enthousiast over een zeer geslaagde 2-daagse: ‘Wij zijn uitstekend voor de dag gekomen. Weliswaar zonder glimmende bekers, maar dat werd meer dan goed gemaakt door de sportieve en gezellige onderlinge sfeer en de contacten. Het leek wel of we elkaar al jaren kennen.’ Op de website van het Ierse Watergrasshill United, een van de deelnemende verenigingen, wordt geschreven over ‘een bijzondere verbroedering’. Er werd overnacht in een school, best spannend. ‘Weet je dat in totaal meer dan 800 spelers en speelsters aan het toernooi deelnamen,’ zegt Lia. ‘Zo’n toernooi is een gigantische operatie. Op de organisatie was niets aan te merken.’

 

FC Rijnvogels’ Tom Bijen de smaakmaker tegen Harkemase Boys

Na de spectaculaire 3-3 tegen Harkemase Boys heeft de commissie van wijze mannen van FC Rijnvogels middenvelder Tom Bijen uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd. Na de eerdere thuisontmoeting tegen Kampong (5-2) zat Bijen al dicht tegen deze hoge uitverkiezing aan, maar nu met 2 doelpunten tegen de Harekieten was het helder en werd hem de onderscheiding Man of the Match opgespeld. Nee, geen medaille of ander ereteken, maar een dinerbon. Dat zal minstens zo smaken als de 2 doelpunten die Tom afvuurde, een met het hoofd en een onberispelijke kogel in de kruising vanaf zijn pantoffel.

Tom Bijen wordt aan tafel uitgenodigd bij Brasserie Havenkwartier, een uitstekend restaurant, gelegen midden in Katwijk nabij de jachthaven. Het restaurant is ontworpen met karakter, de keukenbrigade staat garant voor culinaire hoogstandjes. Goed stel dus: Brasserie Havenkwartier en Tom Bijen. Bijen is ook een karaktervoetballer, die in menige wedstrijd het publiek van hoogstandjes laat genieten.

In de ontmoeting FC Rijnvogels tegen Harkemase Boys excelleerde middenvelder Tom Bijen, hij nam 2 doelpunten voor zijn rekening. Man of the Match werd hij dus, beloond met een dinerbon.

Edwin Kluivers stapt over van Valkenburg naar Noordwijkerhout

Na ruim 5 jaar toegewijde dienst bij Valken ’68 heeft Edwin Kluivers, Hoofd Jeugd Opleiding besloten Valken ’68 te verlaten. Met ingang van het seizoen 2024-2025 gaat Edwin dezelfde functie bekleden bij VVSB uit Noordwijkerhout.

Gedurende zijn periode bij Valken ’68 heeft Edwin Kluivers de jeugdopleiding, in samenwerking met de jeugdcoördinatoren en jeugdtrainers, met succes geprofessionaliseerd en verbeterd. Zo is het niveau van de jeugd sterk verbeterd van 2e/3e klasse naar de Hoofdklasse. Gezien de aanwas van jeugd is dat een enorme prestatie geweest. Hier zal Valken ’68 de komende jaren de vruchten van plukken.

Edwin Kluivers zal het lopende seizoen bij Valken ’68 voltooien, voordat hij zijn nieuwe uitdaging op sportpark de Boekhorst aangaat. Het bestuur van Valken ’68 wenst Edwin veel succes bij zijn nieuwe club VVSB en bedankt hem voor zijn werk bij Valken ’68. Met zo’n getuigschrift kun je thuis komen.

Na 5 jaar Valken ’68 als Hoofd Jeugd Opleiding gaat Edwin ‘Jan’ Kluivers eenzelfde functie vervullen bij VVSB.

Een eerder geplaatst interview met Edwin Kluivers is te lezen via: https://leidenamateurvoetbal.nl/2020/zaterdag/1steklasse/edwin-jan-kluivers-al-die-jochies-dromen-van-barcelona-dat-is-toch-prachtig/

vv Woubrugge zoekt een wasman/wasvrouw voor het nieuwe seizoen

Met ingang van seizoen 2024-2025 is er een functie vacant bij vv Woubrugge. De club is voor het 1ste elftal op zoek naar een wasman/wasvrouw. De persoon die deze taak op zich neemt wast wekelijks na de wedstrijd op zaterdag de wedstrijdtenues van de Nolina Boys. Incidenteel worden er ook op andere dagen oefenwedstrijden gespeeld. Voor deze leuke en dankbare klus is er een passende vergoeding. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met Arjan Dijkshoorn, hij kan je alle informatie geven 06 13769056.

36ste Uitwisseling RCL-Kidlington Youth FC nog altijd even uniek als de 1ste keer

Met de Paasdagen ontving RCL in het kader van een al jaren lopend uitwisselingsprogramma spelers/speelsters, bestuursleden, technische staf, ouders en supporters van Kidlington Youth FC (KYFC) uit Engeland, uit Kidlington (vlakbij Oxford). De 36ste ontmoeting. Dat mag best uniek heten. Mandy Pieterson, de enthousiaste en altijd hartelijke secretaris van RCL doet verslag. De foto’s komen uit de camera’s van Caryl Jonis, evenals de fotobijschriften.

‘Het uitwisselingsprogramma is echt heel bijzonder. Dit jaar voor de 36ste keer en altijd met Pasen. Het ene jaar komen de Kidlingtonners deze kant op, het andere jaar gaan wij naar Kidlington. Het is werkelijk waar een feestje, elk jaar. Dit keer zijn de Engelsen vooral met het vliegtuig gekomen, 6 teams en heel veel aanhang. 4 Teams zaten verdeeld in gastgezinnen. Dat zijn voornamelijk gezinnen van de teams die aan het toernooi deelnemen. Dit jaar waren 2 teams extra meegekomen, de Ladies en U17 Girls, zij sliepen in hotels.

Vrijdagmiddag kwam het grote gezelschap aan, zaterdag werden vriendschappelijke wedstrijden om wisselbokalen gespeeld, zondag gingen de spelers/speelsters van KYFC naar Duinrell en maandag werd het grote toernooi gespeeld. Met 4 poules van 5 teams en 2 poules van 4 teams. Na afloop werd de uitwisseling officieel afgesloten, met wederzijds bedankjes, de nodige hugs en een drankje. Vinny Murphy, de voorzitter van KYFC, gaat al lang mee, hij heeft al een aantal voorzitters van RCL ‘versleten’. Hahaha. Laat verder maar de foto’s van Caryl Jonis spreken. Ze geven een uitstekend beeld van deze 36ste ontmoeting.’

 

Hessel Gras, beste keeper van het Edwin van der Toernooi

Het nieuws dat Hessel Gras door een kritische jury is uitgeroepen tot Beste Keeper van Foreholte’s  Edwin van der Sar Toernooi, is in Heerenveen als een bom ingeslagen. Hessel is doelman in de jeugd van sc Heerenveen. Een team van deze club was naar Voorhout afgereisd om deel te nemen aan het prestigieuze toernooi, vernoemd naar Edwin van der Sar, de beste keeper die ooit tussen de palen stond. Een wereldkeeper, bijgenaamd De Vliegende Hollander, die zijn carrière bij Foreholte begon. Waarom die opwinding in Heerenveen? Daar stond Andries Noppe onder de lat. Hij keepte fenomenaal, werd een ontdekking genoemd en stond in het Nederlands Elftal. Vrij plotseling belandde de nuchtere Noppe op de bank, hij werd – wegens tegenvallende prestaties – vervangen door Mickey van der Hart, de kleinzoon van misschien wel de meest stijlvolle oprukkende middenvelder die ooit de Nederlandse velden betrad. Van der Hart doet het uitstekend in zijn kooi, maar Mickey is enigszins op leeftijd. Wat nu? Er staat een joch te trappelen om de 16 tot  zijn werkgebied te verklaren. Hessel Gras. Maar de beste keeper van het Voorhoutse toernooi is nog wat jong. Het (gratis) advies van Lopend Vuurtje: Foppe de Haan, de gepokte en gemazelde trainer/coach, jarenlang werkzaam geweest bij sc Heerenveen, zou Hessel onder zijn hoede kunnen nemen en hem langzaam maar gedegen kunnen voorbereiden op die ene plek waar hij uitblinkt. Het doel!

Daar staat Hessel Gras trots te wezen. Piet Meeuwissen en Joe van der Sar, beiden keeper, vormden de jury die Hessel Gras van sc Heerenveen kozen als de beste doelman van Foreholte’s 18e Edwin van der Sar Toernooi.

Must Read